hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解九巴26M有回程分段收費?
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 點解九巴26M有回程分段收費?

JX9097 發表於 2020-2-20 11:02 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-20 10:57
13X非繁假日經啟麗,兩繁線點換佢走?

係wo
不過呢條線可以考慮全日
非繁開20分鐘應該都還好

tkwong 發表於 2020-2-20 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主,分段係由同仁街開始,並非落山往觀塘方向有分段。
tommy14D 發表於 2020-2-20 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-2-20 10:47
咁道不如去盡D,入埋啟業順手拎番條13X出嚟

四順+秀茂坪超多客去啟麗,咁樣做一定有客啦
天空之神 發表於 2020-2-20 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-2-19 14:09
對轉鐵客嚟講,同仁街站位不輸俾裕民坊,反而上山最就腳係同仁街。

個人係支持23/26M合併,甚至可以撈埋 ...

除非老九肯減價,否則唔使諗

甚至 14B 延長樂華,
23/23M/26M 3 合 1
慳落既車數除笨有精
巴士的膠 發表於 2020-2-20 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-2-20 19:12
除非老九肯減價,否則唔使諗

甚至 14B 延長樂華,

唔計帶嚟嘅連鎖反應,4架車加落27都夠拉條線落觀塘,到時一對比個班次,23/23M嘅觀塘客都殺左大半,只係剩返嘅獨市位同27嘅班次穩定性就好難處理。
 樓主| ricky 發表於 2020-2-20 19:58 | 顯示全部樓層
14D同26M有無得合併做全日?
前荃葵青區居民
WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-20 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2020-2-20 19:36
唔計帶嚟嘅連鎖反應,4架車加落27都夠拉條線落觀塘,到時一對比個班次,23/23M嘅觀塘客都殺左大半,只係 ...

27 其實係一啲都唔關事囉, 唔係所有四順嘅線都適合拉落去,首先諗到嘅一定係價錢嘅問題,再來就係總站喺邊度, 如果27啦落去觀塘, 佢一定係繼續行翻新清水灣道, 咁即係總站一定要擺喺觀塘, 觀塘仲有冇多餘位? 收費又如何? 我當你出旺角有分段收費, 咁你返返去觀塘嗰時候,乘客仲可唔可以用到$4.9嘅價錢返四順?

其實四順落觀塘嘅需求都好大, 唔係單單靠加多四架車畀27就可以解決到問題

回正題,其實前幾年26A嗰個計劃ok, 不過區議會話驚啲乘客上唔到車

其實而家23繁忙時間受觀塘嗰個迴旋處嘅塞車影響, 如果將佢改成非循環線會唔會穩定到嗰班次?咁樣可以方便四順嗰邊嘅站長踢車,加開中載班次,不過順利好似冇位可以擺多條線,可以將佢擺喺順天做總站, 印像中26號隔離仲有一條坑位可以擺車不過嗰個位都幾細
JX9097 發表於 2020-2-20 22:03 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-2-20 20:54
27 其實係一啲都唔關事囉, 唔係所有四順嘅線都適合拉落去,首先諗到嘅一定係價錢嘅問題,再來就係總站喺 ...

27基本上唔可能拉落去喇
除咗閣下提出嘅收費問題之外
協和街都食唔到多一條咁密嘅線
(依家1A, 601都算係密)

順利/ 順天都爆哂, 唔使諗而且總站放順天的話, 咁順利/ 豪庭點落車?
若果兜哂四順返順天放車又浪費時間, 影響效率

所以23想改做非循環都有難度

Snowbb 發表於 2020-2-20 23:39 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-2-20 10:47
咁道不如去盡D,入埋啟業順手拎番條13X出嚟

要 13X 離開啟麗可以好簡單
將 28B 改去秀茂坪 , 再將 14B 補番去彩福已經可以

不過會同 28 213X 重疊更明顯 , 同埋單邊 $7.5 做區內會唔會咁易放棄