hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) Donki Donki 新店消息
開啟左側

Donki Donki 新店消息

ViviTse 發表於 2020-6-9 13:51 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-6-9 13:44
純粹係因為依家114A入尚德
所以重組完兩條順逆線都照入
若果居民接受喺尚德商場同唐明街公園上落梗係最好 ...

我原本希望架小巴可以二合一,做駁鐵(調景嶺站)+出觀塘用,但似乎要兜尚德=否定咗出觀塘呢個可能。
咁會唔會可以二合一為「尚德 - 富康 - 至善 - 唐賢 - 調景嶺站」呢?

好處就係集中晒將南嘅乘客去調景嶺站轉車,搭鐵果程慳車費+實上到車+唔使綠轉紫;
壞處係如果想上popcorn食飯就要坐巴士。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2020-6-10 03:13 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-6-8 18:56
出觀塘似乎唔太可能喇去APM黨鐵快n倍
去碼頭又可以上去轉車站轉797

114A而家主打都係sell就腳,黨鐵站至到屋苑門口都唔使日曬雨淋(尤其落雨時114A客量明顯好啲)

所以最好安排114A入返海天晉

同埋114AB合併最大問題都係108A競爭
中間調景嶺、尚德、將軍澳一段好大程度上同108A重疊

所以雖則我贊成114AB合併,但真係唔易,一係競爭問題,一係就合併完車程太長、唔就腳等(無論對調景嶺至海天晉乘客、營辦商)

編輯:
或者咁,念著114A本身都係海天晉方向比較多人搭,TKO方向等得小巴嚟都差唔多行到
114AB合併做調景嶺來往尚德,調景嶺方向兜入海天晉
(即調景嶺、彩明街、將中、藍塘傲、至善街、怡明邨、將軍澳站、唐明苑、尚德、君傲灣、播道、海天晉、至善街、藍塘傲、調景嶺)
KelvinSJ743 發表於 2020-6-23 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-6-24 13:47 | 顯示全部樓層

KelvinSJ743 發表於 2020-6-23 16:46
7/7 激安正式會開新店

個間位於銅鑼灣名珠城1-4/F前HMV,漢和韓燒放題位置並已經向當區居民宣傳.

jpoon 發表於 2020-6-25 19:51 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-6-24 13:47
個間位於銅鑼灣名珠城1-4/F前HMV,漢和韓燒放題位置並已經向當區居民宣傳.

門口已經貼咗宣傳海報,最搞笑嘅係整咗設計效果圖但blur咗惠康
P.S.唔知ものもの會點迎戰呢?頭先兜個圈見佢部分賣嘅嘢比donki貴
http://jpoon9394.blogspot.com/
KMBe500 發表於 2020-6-25 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-6-25 19:51
門口已經貼咗宣傳海報,最搞笑嘅係整咗設計效果圖但blur咗惠康
P.S.唔知ものもの會點迎戰呢?頭先兜個圈見 ...

似乎AEON唔想放棄銅鑼灣先繼續租嗰個位,呢間野競爭力唔高。
AtrHenu 發表於 2020-6-25 23:39 | 顯示全部樓層

KMBe500 發表於 2020-6-25 20:28
似乎AEON唔想放棄銅鑼灣先繼續租嗰個位,呢間野競爭力唔高。

呢間吉記銅鑼灣店似乎好像想學尖沙咀個間
Living Plaza by AEON X
超級市場概念搬過嚟同激安殿堂和祟記呢兩間超市鬥囉!!
(因為噤岩THE ONE個間AEON也正DONKI DONKI隔離而且也同喜來登間細SOGO很近)
平田 發表於 2020-6-26 00:32 | 顯示全部樓層
最有趣係Donki同惠康都開24小時
肯定鬥到七彩

希望Donki能夠引入
壽司郎/一蘭拉麵 開餐廳就最方便
KMBe500 發表於 2020-6-26 00:37 | 顯示全部樓層
平田 發表於 2020-6-26 00:32
最有趣係Donki同惠康都開24小時
肯定鬥到七彩

但定位完全唔同,惠康點都平好多,大家貨品款式亦爭好多,要買齊日常生活用品應該係入惠康
KMBe500 發表於 2020-6-26 00:38 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2020-6-25 23:39
呢間吉記銅鑼灣店似乎好像想學尖沙咀個間Living Plaza by AEON X超級市場概念搬過嚟同激安殿 ...

感覺mono mono好快投降多D
與其依家咁樣,不如放棄銅鑼灣去灣仔民生區揾鋪開返間超市