hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解當年屯門公路轉車站可以極速完工?
開啟左側

[問題] 點解當年屯門公路轉車站可以極速完工?

s3n370 發表於 2020-2-20 10:04 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-2-20 09:28
屯門公路轉車站九龍方向2012年12月啓用,只係用左2年5個月起好,屯門方向都係用左3年,屯門方向仲有升降 ...

只係比較年期及部份工序,但忽略其他更決定0既因素
咁比較係不合理及毫無意思0既
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
 樓主| li1872903 發表於 2020-2-20 10:08 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-20 09:51
屯轉個站本身係平兼吉
將隧一堆樹同有斜坡要郁

我講緊呢幾個月情況,乜樹同斜坡都平整好晒啦,有乜理由搞幾個月都搞唔完鋪馬路同鋪行人路,當年屯門公路轉車站往九龍方向都係啓用前兩個禮拜仲鋪緊行人路,九巴仲要提早4個月公佈有咩路線停轉車站,你睇而家見將隧鋪行人路已經鋪左一大半,按道理係咪應該下個月就可以啓用,但到而家九巴仲未公佈有咩路線會停轉車站
s3n370 發表於 2020-2-20 10:16 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2020-2-20 00:17
類同近日醫療防護物之需要性用人數去比而不是工作環境去比  

呃小學生是可以

更貼切0既例子係拎內地十日起好0既“醫院”,同以年計去起0既正規醫院去比較
內地起正規醫院都要以年計先起得好

十日起好果種大概係戰地醫院0既級數,大把國家0既軍隊有能力日內搞得掂

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
mrm23 + 1 + 10 心水清
paul2357paul + 1 + 10 妙串

查看全部評分

paul2357paul 發表於 2020-2-20 10:31 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-2-20 10:08
我講緊呢幾個月情況,乜樹同斜坡都平整好晒啦,有乜理由搞幾個月都搞唔完鋪馬路同鋪行人路,當年屯門公路 ...

事實上香港極唔識搵小型基建去賺城市建設貢獻。
例如青山上路開多個右轉路口入青沙要實際起上黎都可以極速完工添:
https://www.youtube.com/watch?v=0wwDelDxOrQ

只不過成個體制完全規劃唔出這類事。
KW2523 發表於 2020-2-20 10:50 | 顯示全部樓層
我講緊呢幾個月情況,乜樹同斜坡都平整好晒啦,有乜理由搞幾個月都搞唔完鋪馬路同鋪行人路,當年屯門公路 ...

開始舖行人路 =/= 其他所有野完成,只係地底穩陣
可能個斜坡未穩固,只係臨時頂得到,實際上仲要搞又有,甚至地底有工序未做又有
又或者其實已經搞到八八九九差唔多開

同唔識嘅板友討論一樣個個唔知,不如呢堆野你同負責個工程嘅人講啦
JX9097 發表於 2020-2-20 11:00 | 顯示全部樓層
其實將軍澳方向已經起好上蓋同坑
(上蓋駁埋電tim)
反而九龍方向似乎仲未有"建築"見到
s3n370 發表於 2020-2-20 11:16 | 顯示全部樓層

參考工程網頁於10月尾拍的進度照

http://www.arqs.hk/assets/images ... ess/C2%20Photos/BBI(1).JPG
http://www.arqs.hk/assets/images ... ess/C2%20Photos/BBI(2).JPG
http://www.arqs.hk/assets/images ... ess/C2%20Photos/BBI(3).JPG

將軍澳方向明顯有地下設施仍在建設中。
觀塘方向見到石層,平整工作仲未完成。
同2013年2月屯門公路轉車站跟本唔同stage

剩係要開山劈石呢一樣,都有排你做
屯門公路轉車站邊駛呀?
 樓主| li1872903 發表於 2020-2-20 11:31 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-2-20 11:00
其實將軍澳方向已經起好上蓋同坑
(上蓋駁埋電tim)
反而九龍方向似乎仲未有"建築"見到 ...

而家夜晚已經試緊燈?
希望佢唔會好似粉嶺公路咁,完工半年先啓用,離晒大譜

樓主| li1872903 發表於 2020-2-20 11:38 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-2-20 11:16
參考工程網頁於10月尾拍的進度照

http://www.arqs.hk/assets/images/pages/Project_Progress/C2%20Phot ...

2月16的情況

JX9097 發表於 2020-2-20 11:55 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2020-2-20 11:31
而家夜晚已經試緊燈?
希望佢唔會好似粉嶺公路咁,完工半年先啓用,離晒大譜

噚晚搭690經過見到著咗燈亦有工作人員在場

不過反而諗起另一個問題
依家將軍澳方向第一個收費亭係人工
第二個先係Autotoll
依家都唔見有工程for起多一個收費亭
咁第時轉車站啟用之後咪打大交?
定係第時第一個收費亭會變做自動收費亭?