hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解當年屯門公路轉車站可以極速完工?
開啟左側

[問題] 點解當年屯門公路轉車站可以極速完工?

s3n370 發表於 2020-2-24 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2020-2-24 11:09
其實做呢行大約都知玩法,
將轉單 contract 明明獨立一單都食得起一張 contract,
徧徧就要拖埋幾張唔關事 ...

合約點group無話應唔應該
正路地,老總睇風險、錢銀、工期,
同做細嘅睇好唔好做已經有不同結論

唔正路有不可告人嘅原因,
又可以用上述理由堆砌到看似合情合理
點可能有行內人一睇就知乜事架
mrm23 發表於 2020-2-24 11:57 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-2-24 11:30
合約點group無話應唔應該
正路地,老總睇風險、錢銀、工期,
同做細嘅睇好唔好做已經有不同結論

//又可以用上述理由堆砌到看似合情合理//
哼哼哼..

Master Program 要度重有大把野度啦...
不過唔講太多了,呢 D 講得太多會自爆..

樓主| li1872903 發表於 2020-3-23 20:28 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2020-2-24 10:02
又咁講,而家呢個 progress 似起貨喎,個駁仔都做埋,
正路做多一兩個月應該可以交得...

而家又過左一個月,仲未起到貨喎
搵到當年屯門公路轉車站既報道,8月都仲未鋪好地磚,12月就啓用,而家將隧3月已經鋪好地磚,係咪應該6月一定可以啓用?
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120816/00176_062.html
GA6072 發表於 2020-3-23 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-2-21 15:40
九龍方向要開山劈石
相比將軍澳方向的話,一定耐好多

兩邊都難

本身連將軍澳都未開發果陣
果個位係水塘既壩位黎
 樓主| li1872903 發表於 2020-3-23 20:51 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2020-3-23 20:42
兩邊都難

本身連將軍澳都未開發果陣

水塘壩位填平左同平地有咩分別?
GA6072 發表於 2020-3-23 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-3-23 20:51
水塘壩位填平左同平地有咩分別?

本身壩底都有椿之類既野

起咁大個有蓋亭都要落椿
燈都要電架,電都係地底過
重有,入將軍澳方向,甚至上面藍田公園同馬遊塘中間d地

有好多出氣管,有牌寫住小心沼氣
GK3258 發表於 2020-3-23 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層

其實一早改免費用toll booth做轉車站就慳大把平整工程,遲下拆toll booth又一大塊地無用,同屯赤一樣搵錢浪費
ksmbh 發表於 2020-3-23 23:28 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2020-2-24 11:09
其實做呢行大約都知玩法,
將轉單 contract 明明獨立一單都食得起一張 contract,
徧徧就要拖埋幾張唔關事 ...

有時承建商見無肉食
但會起下唔起下寧願拖慢曬咁
合約編號:NE/2016/05
範圍 :
工程主要包括在觀塘區内興建行人天橋連升降機塔、自動扶梯的行人連繫設施;在將軍澳隧道收費廣場興建巴士轉乘站;在寳林路南附近進行斜坡改善工程;及其他相關的工程。
動工日期 :
2017年3月31日
完工日期 :
2020年年中
合約總價 :
2.99億元
承建商 :
均安建築有限公司

mrm23 發表於 2020-3-24 14:11 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2020-3-23 23:28
有時承建商見無肉食
但會起下唔起下寧願拖慢曬咁
合約編號:NE/2016/05

本身某公司就出晒名漏氣..
佢地 D 人真係可以唔憂做咁。
要夾佢地做野真係慘過乞米..

幾百米路仔可以晒太陽晒足兩三年,
最尾幾個月先有人浦頭。

以前大佬成日講,
蝕錢 Job 有蝕錢 Job Run 法,
Keep 住最少人手黎行,順手玩文件 Claims
唔會加人,但一定唔會停左響度。

出面學佢地咁做法的話,晨早俾人炒左。
 樓主| li1872903 發表於 2020-3-24 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2020-3-24 14:11
本身某公司就出晒名漏氣..
佢地 D 人真係可以唔憂做咁。
要夾佢地做野真係慘過乞米..

就係呢間均安建築有限公司?