hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組5X 18 18P 18X
開啟左側

重組5X 18 18P 18X

Commy 發表於 2020-2-22 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-2-22 10:30
金鐘番堅城只值幾班車,加下冇壞
去IFC就唔該自己坐54,比盡小小就係拉43M去中碼
5X仲行水街出不如唔好做

服務範圍太窄,唔夠客
Commy 發表於 2020-2-22 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-2-22 11:36
我認為 5X 應該做循環, 興發街後直達堅尼地城

咁就輪到灣仔慢
YY487 發表於 2020-2-22 12:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
YY487 發表於 2020-2-22 12:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KW2523 發表於 2020-2-22 13:27 | 顯示全部樓層

18X個人認為跟RPP淨做上環效果實在一般
可以東行繼續飛林橋做埋中環,國金 -> 交廣 -> 砵典乍街 -> 林士街 -> 繞道,另外用18全日同北角交換跟722上落東廊幫呢兩條線手

灣北兩繁冇咗18P直車,區會應該會ban,而且唔係快到幾多,個人認為應該東行變返水街出,削剩一至五兩繁雙向交車俾18全日,同時東行改做吉席街開去琴行街同西行健威開去北街

18全日走線不變西行要塞怡東,做唔到金鐘,灣仔段站位亦好差,應該cut百德新街,加停海富同行告士打道,仲有全日搬入北碼同林士街擺車

5X西行唔做半個灣仔同東行擦邊亦好難過區會一關,要特快可以去程跟969P,回程跟967X到海富行畢打街隧道上林橋
wingho_cwh 發表於 2020-2-22 14:38 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-2-22 10:20
條5X又係,金鐘-->堅城0補償,回程你知唔知ifc個站好多人落車?又0補償
仲有唔經水街出,一定唔夠客
我認 ...

難怪 5X 搞咗咁多年都重組唔到
金鐘至堅尼地城的確係有需要諗嘅問題,但唔應該畀金鐘至堅尼地城嘅客作為拖住 5X 提速唔到嘅後腳
另外,水街出嗰個問題,你應該逆向思維去諗,咁點解西行直飛西祥街又得? 同樣嘅模式西行就得東行就唔得,唔係好唔 make sense 咩?
最低限度中午前東行應該容許 5X 西祥街直去灣仔,咁樣堅尼地城嘅居民先會賣帳

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2020-2-22 14:39 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2020-2-22 12:53
但樓主條 5X 西行凡特快效果非常唔顯著
改循環起碼有段路係真特快

改循環好似好快,但銅鑼灣喺東行站上客返西環,保證你吉車遊街,賭乜都得
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
10598C 發表於 2020-2-22 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-2-22 11:46
大坑人+區佬唔會放過你

(如果唔改得25)
大坑投不如踢條E11入去做雙向分段
Commy 發表於 2020-2-22 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-2-22 14:38
難怪 5X 搞咗咁多年都重組唔到
金鐘至堅尼地城的確係有需要諗嘅問題,但唔應該畀金鐘至堅尼地城嘅客作為 ...

金鐘至堅城可以開繁時特班處理,比5X提速
中午前西祥街上公路都可取嘅,但中午後萬萬不可,淨係嘉安街+水街下午可以上20-30人,而且係越晏越多人,但早上兩站上嘅都唔算多
miklcct 發表於 2020-2-22 20:20 | 顯示全部樓層

18X跟RPP港澳碼頭入繞道已經係西區人容忍極限,任何兜中上環嘅方向都只會倒走哂所有西環客。
進智公交