hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組5X 18 18P 18X
開啟左側

重組5X 18 18P 18X

KW2523 發表於 2020-2-22 20:31 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-2-22 20:20
18X跟RPP港澳碼頭入繞道已經係西區人容忍極限,任何兜中上環嘅方向都只會倒走哂所有西環客。 ...

18X可以靠西環客嘅就唔會十零條友上林橋
事實係東西區要快嘅一早搭哂鐵,根本唔會考慮18X

再者橋底食一堆燈,只係慢RPP行法三四分鐘

miklcct 發表於 2020-2-22 20:46 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-22 20:31
18X可以靠西環客嘅就唔會十零條友上林橋
事實係東西區要快嘅一早搭哂鐵,根本唔會考慮18X

而家嘅18X因為要兜中環碼頭同龍和道所以兜走哂西環啲客,先搞到十零條友上林橋。
其實中山公園去繞道入口之間,改行下路嘅時間同行林橋根本差唔幾多,只差約2分鐘,但係可以做哂成個上環客,你呢啲兜返轉頭嘅搵笨方案,重衰過唔改添!我Google水街去北角碼頭對出,Google話行林橋加繞道8分鐘,我拉落港澳碼頭入繞道就9分鐘,下路加畢打街隧道11分鐘,而家18X行法就11分鐘,你個兜返轉頭嘅搵笨方案要13分鐘!)
進智公交
KW2523 發表於 2020-2-22 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-2-22 20:46
而家嘅18X因為要兜中環碼頭同龍和道所以兜走哂西環啲客,先搞到十零條友上林橋。
其實中山公園去繞道入口 ...

18X 聯邦新樓 -> 林橋落橋位
7:20 - 22:59 (14分半)
https://youtu.be/ge1kAzB7y_A
969C 中灣繞起點 -> 出口
1:01:35 - 1:05:35 (4分鐘)
https://youtu.be/-U0Yj522F94
同一條18X片
32:43 - 36:27 (4分鐘)
淨上車起計22-23分鐘

http://www.mtr.com.hk/en/custome ... HRStation&dValue=31
搭鐵堅城去北角19分鐘,冇錯爭少少同要出入閘,計埋條18X開緊全日20有排等呢?

仲有本身需求問題
ISL拉入西區之前,東西一定18X最快
咁18X當時開緊咩班次? 全日20分班,加平日西行一個鐘開15,有條鐵係度,唔係靠中上環,夠客係冇可能
咁鍾愛巴士嘅呢? 就係18X車上面嗰十零個啦

而家西區搭緊18X嘅唔介意時間,呢兩分鐘更加九牛一毛,下路堆燈有少少唔順,卡佬踩得冇咁盡已經返嚟,根本無需理會,同798加經源禾路同理
kay 發表於 2020-2-22 22:11 | 顯示全部樓層

5X當日係建議西祥街上高速
但因為MTR通左,頭幾個月成個西環尾無人搭5X
甚至吉車到水街
巴士公司先放棄特快方案,仲要因為唔夠客減班

5X都係等死,如果唔係大坑,早就無左條線
世界很簡單 人類很複雜
10598C 發表於 2020-2-23 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-2-22 22:11
5X當日係建議西祥街上高速
但因為MTR通左,頭幾個月成個西環尾無人搭5X
甚至吉車到水街

而家西行係西祥街落橋,咁而家西環尾buy唔buy 5X?(真心問)

個人覺得5X同18 18P有整合空間
ATENU135 發表於 2020-2-23 02:29 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-23 00:09
而家西行係西祥街落橋,咁而家西環尾buy唔buy 5X?(真心問)

個人覺得5X同18 18P有整合空間 ...

搭過一次5X返西環,匯豐總行上車,僅有十幾人,砵典乍街上唔少(廿幾至三十幾人左右),唔太記得,寶翠園落唔少,多過其他站。其他站嘅落客人數都幾平均(除咗總站,得兩三個落,包括我)
H1A 發表於 2020-2-23 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層

5X天樂里點去下一站舊灣仔警署?
10598C 發表於 2020-2-23 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2020-2-23 02:29
搭過一次5X返西環,匯豐總行上車,僅有十幾人,砵典乍街上唔少(廿幾至三十幾人左右),唔太記得,寶翠園落 ...

咁遲下4X改路都叫做到呢批客,不過前提係4X要每日全日服務
(順帶一問點解4唔停砵甸乍街?)

個人覺得5X 18各自分工,一條以西區為重心,一條以東區為重心,前者target西區往灣仔 銅鑼灣 炮北乘客,後者target炮北往灣仔北 中上環乘客
kay 發表於 2020-2-23 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
5x平日計,朝早可以吉車中環返西祥街,係下繁打後會多d人搭跑4幹,呢個亦係城巴搬佢返落黎原因,而且間接承認cut 5係錯誤,仲要減完5x班次,倒貼比多1部車5X行下路
wingho_cwh 發表於 2020-2-23 15:11 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-2-23 00:09

個人覺得5X同18 18P有整合空間 ...

西行 buy 東行唔係好 buy

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036