hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 275R 延伸首日 大批乘客在烏蛟騰總站等車離開 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 275R 延伸首日 大批乘客在烏蛟騰總站等車離開

Neutroginger 發表於 2020-2-24 01:29 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-2-23 19:35
真是想問下呢班人,究竟出少陣街係咪會死?

係喎..... 唔明D 人點解硬係要搵地方去
又要去又要驚

比我係九巴就....
"保障車長安全, 唔開加班車"
由得D 人行路走
MT695 發表於 2020-2-24 01:32 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-2-23 21:47
今次比2003年更嚴峻
馬拉松停辦、康文署營舍
做隔離中心,運動場所圖書館

商場又唔行得
又好多鋪頭都唔開
學又停哂,工又有唔少停埋
真係日日留係屋企咩?

一日半日係屋企休息就話啫
人始終要有社交,亦都要有足夠運動
幾多香港都市人平時都唔做運動
呢場疫症會持續一段時間
趁呢段時間難得空閒做多d運動係好事喎
與其叫人唔好出街,倒不如提醒人要為人為己
行山唔好食煙,唔好亂拋垃圾,唔好充大頭鬼越級挑戰好過啦

Neutroginger 發表於 2020-2-24 02:34 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2020-2-24 01:32
商場又唔行得
又好多鋪頭都唔開
學又停哂,工又有唔少停埋

其實, 留係屋企有咩問題?
jessc 發表於 2020-2-24 07:15 | 顯示全部樓層

R其實275R未延長前,小巴20R已經常在秋冬假日供不應求。
試過同人去行山,在那裏等小巴,過百人等車,頭尾要等唔止一個鐘,有些人索性行出新娘潭搭275R。
由於行山路線的另一端鹿頸搭車也有相當困難,故唔少都係鹿頸入烏胶騰出,故下午多人等車不足為奇。

同樣情形在西貢等29R(NR29),隨時等超過一粒鐘,數過上唔到車或唔願等的咪行一個鐘出去搭94/96R。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
HV7025 發表於 2020-2-24 07:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2020-2-24 02:34
其實, 留係屋企有咩問題?

其實唔使返公司嘅人,大都已經大部份時間留喺屋企抗疫
但總唔可能幾個星期都屈喺企足不出戶,咁同坐監無異,亦對身心不健康
到時雖然唔中武肺,但變抑鬱怨婦,對社會都唔係好事
只係香港人太多地方太少,而家出去選擇有限,郊區多人可謂難以避免
只能講咁樣總好過市區多人
同埋大部分去郊遊嘅人都尚算自律,一去到人多時候,例如等車,衛生都做得足

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 講得有理

查看全部評分

leo_ku 發表於 2020-2-24 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-24 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層

MT695 發表於 2020-2-24 12:38 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-24 08:37
自律?去行山的大部份無戴囗罩,人同人之間距離少過6塊楷磚,又係度無罩野餐,馬鞍山山頭仲發生山火。

...

行山戴口罩無乜意思
一來行山係帶氧運動,戴住行會影響透氣
二來出完汗個口罩濕哂同無戴一樣

野餐食住野又點戴口罩呢

講到尾都係地少人多問題

053h4 發表於 2020-2-24 12:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
wesleyyc 發表於 2020-2-24 13:06 來自手機 | 顯示全部樓層

如果從巴士公司角度而言,九巴西貢、大埔道同R假日路線是否可以考慮額外加班,一來避免頂閘,二來可以彌補因疫情而下跌嘅乘客量