hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 財政預算案2020 關於鐵路發展內容
開啟左側

財政預算案2020 關於鐵路發展內容

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-1 11:06 來自手機 | 顯示全部樓層

del
ryandroid 發表於 2020-3-1 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-1 11:06
呢個係政府對該區承諾,宜家兆麟嗰個係唔標準嘅體育場地,新起嗰個先係標準世界級,現時趁有塊地,政府應 ...

邊有承諾過呢?
你講嗰「標準世界級」係啟德體育園之前其中一個選址
選址就係承諾啊?
西九文化區又要不要拆嚟做體育園?

如果你講人口設施標準
屯門不是唯一一個欠運動場嘅地區
其他地區係選址「承諾」以至連替代方案都冇

關於屯門16區運動場嘅討論
你可以爬文
簡單而言屯門16區運動場並非冇替代選擇
尤其政府諗住發展屯門内河碼頭及小冷水一帶
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-1 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
del
ryandroid 發表於 2020-3-1 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-1 12:43
關於十六區體育場討論喺眾多網站都有討論,唔只hkitalk。
啟德有一個,同樣小西灣都有一個,但同屯門太遠 ...

洪水橋都會起運動場
屯門16區冇必然話一定要起大型運動場

東區人口多過屯門
都係得小西灣運動場

觀塘區人口多過屯門
都係得九龍灣運動場

小冷水係搬屯門康樂中心及騎術學校過去
以騰空土地起運動場
吳宗錡 發表於 2020-3-1 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2020-3-1 02:59
所以近排有個「樂景街工程師」同我講,希望我會支持「屯門南延線」,但我就連自己嗰關都過唔到!原因係: ...

關於第一點,
噉就要追溯返去兩鐵合併時,
點解係九廣鐵路公司向港鐵公司租出服務經營權,
而唔係成間公司嘅資產轉讓畀港鐵公司。
第二點我真係駁唔到。
第三點嘅話,所以咪要起東大嶼鐵路同埋屯荃鐵路囉!
matthew1009 發表於 2020-3-1 18:06 | 顯示全部樓層

規劃署對休憩用地嘅準則如下
(https://www.pland.gov.hk/pland_tc/tech_doc/hkpsg/sum/pdf/sum_ch4_tc.pdf)
螢幕擷取畫面 (93).png
興建屯門16區運動場嘅理據如下
(https://www.legco.gov.hk/yr16-17/chinese/panels/ha/papers/ha20170426cb2-1236-5-c.pdf)
螢幕擷取畫面 (92).png
屯門起多個大型運動場係有需要嘅,而其他區人口多過屯門但係淨係得一個運動場我相信係土地供應問題。
至於有冇辦法可以令運動場同埋住宅發展共存, 之前HKRDG Facebook page出過一個post,講16區(Link)
個陣我將現有嘅建築物剪貼落去16區(比例1:5000)
Tuen Mun - 複製.png
(用小畫家畫,小畫家係一個好萬能嘅工具)
假設屯門泳池站好似顯徑站咁,兩個側式月台
考慮而家新建泳池唔會有屯門游泳池咁大嘅規模(3.5公頃),所以用咗屯門西北游泳池,設施相若
屯門游泳池屯門西北游泳池
主池
副池
訓練池
習泳池2個
跳水池
戲水池
家庭更衣室
訓練池
嬉水池
X池
家庭更衣室
主池
訓練池
習泳池
電子計分板
看台700個座位看台800個座位
立法會文件話16區運動場可以容納5000人,有田徑設施,所以貼咗城門谷運動場上去
用得單幢嘅景泰苑(十字長型、32層、857個單位),插針式興建五座樓宇,4285個單位
假設樓宇下面有平台,應該可以再塞個商場,消防局救護站可以起喺中間兩幢樓之間,對正南浪海灣
係呢張圖嘅設計下,上蓋物業嘅居住環境會幾差,比道路同鐵路夾住,仲有運動場,會幾嘈吓
不過張圖/上蓋物業嘅方案仲有改善空間,例如車站起得比較貼近屯門河、上蓋物業可以好似元朗站咁可以直接喺上面起樓、唔一定用十字型大廈

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +9 收起 理由
alexleechaksum + 1 + 9 多謝分享

查看全部評分

個人淺見,如有未周之處,還望賜正。
alexleechaksum 發表於 2020-3-1 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層

matthew1009 發表於 2020-3-1 18:06
(https://www.pland.gov.hk/pland_tc/tech_doc/hkpsg/sum/pdf/sum_ch4_tc.pdf) ...

會唔會泳池運動場一齊,住宅擺一邊好啲呢?
可以設計成一個一體嘅Sports Complex...
ryandroid 發表於 2020-3-1 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
matthew1009 發表於 2020-3-1 18:06
(https://www.pland.gov.hk/pland_tc/tech_doc/hkpsg/sum/pdf/sum_ch4_tc.pdf) ...

所以直接將泳池同運動場搬去騎術學校、康樂體育中心比較理想
噪音離私樓比較遠同受影響少
而且運動場通常連埋籃球場、排球場、網球場、壁球場、停車場設施

勉強將運動場塞入住宅區迫埋一齊
不如搵其他地方整大啲加多啲設施好過
matthew1009 發表於 2020-3-1 23:43 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2020-3-1 19:58
會唔會泳池運動場一齊,住宅擺一邊好啲呢?
可以設計成一個一體嘅Sports Complex... ...

我整咗個更加「慘無人道」嘅版本,十分符合現有政府盲搶地嘅做法 Tuen Mun - 複製v2.png
(今次更複雜,用小畫家3D去整,但係亦都因為咁可能令每座景泰苑嘅大細有少少差別)
延綫走綫上推咗出河少少,然後按照你嘅建議,泳池同埋運動場擺埋咗一齊,並擺得比較入,樓宇就唔會咁容易受運動區噪音嘅影響。我亦都加咗第一版入面冇嘅消防局+救護站喺車站上面起樓,由5座變10座樓宇,咁就變成8570個單位。
但係道路及鐵路帶嚟嘅噪音依然存在:海皇路、皇珠路、屯馬綫
從建築設計入手:皇珠路加隔音屏障、鐵路經過16區嘅時候用全密封式嘅隔音屏障、單向設計樓宇(參考地圖上面嘅龍逸邨, 面向皇珠路嗰邊係冇單位嘅,淨係得走廊同花槽)可能解決到噪音問題。
不過依家公屋設計仲要講微氣候,要睇返風向、日照、通風廊同埋景觀等,圖入面都仲有啲空白位,所以一定冇咁密。如果喺畀地鐵起私樓又係另計,不過設計一定唔好得去邊,無論公屋定私樓而家嘅單位都係偏細。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
alexleechaksum + 1 + 10 都真係幾迫下

查看全部評分

matthew1009 發表於 2020-3-1 23:47 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-3-1 21:13
所以直接將泳池同運動場搬去騎術學校、康樂體育中心比較理想
噪音離私樓比較遠同受影響少
而且運動場通常 ...

泳池同運動場搬去騎術學校同康樂體育中心嗰邊就輪到新屯門中心受噪音影響?
我估起運動場喺16區可能人流管理有著數?當時沙中線係預計使用量偏低嘅情況下將馬頭角站拆返做土瓜灣同馬頭圍兩個站,其中一個原因係啟德體育園。起喺騎術學校就得條輕鐵同埋龍門路。
係政府強調一地多用嘅情況下,應該唔會大費周章搬騎術學校、康樂體育中心去小冷水,然後再起泳池同運動場,咁先符合佢哋盲搶地嘅做法?

不過其實今年財政預算案喺鐵路呢part都只係講返幾年前講過嘅嘢......