hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求 N373 入銅鑼灣
開啟左側

[路線計劃/RPP] 北區區議員要求 N373 入銅鑼灣

053h4 發表於 2020-3-4 17:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2020-3-4 18:17 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 16:12
如果呢個世界真係有公平競爭, 唔該就拎E43出去招標
285直接比城巴做

都係果句:老九肯做你所講 590 先算啦

有肉食自然會有人搶
373B/678 為一例

但 285 E43 唔係
擺明對家都無興趣搶
塞比佢都無用
.
053h4 發表於 2020-3-4 18:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
天空之神 發表於 2020-3-4 18:22 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-3-4 16:21
我係贊成新區新線劃一拎去招標架。
當年213M、213X都應該拎出去招。

213D 213X 先岩

88 213M 214 613 真係鬥賤搶,班次之後改哂
但 213M 服務時間真係破哂紀錄
當然,條線蝕到入哂肉靠 88 214 接濟

慘得過對家 608 全日都要拖字缺
(拿,E43 始終上左 RIP,理論上果 2 對理論上要找數,但之後用盡一切手段 cut 就另當別論,同時相信唔會理你區議會再有咩訴求)
.
天空之神 發表於 2020-3-4 18:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 18:19
見到98同5A的超低價,真係拎出去一定唔會流標都得

係時候建立一個制度收回巴士個別路線經營權重先招標, ...

老九果條 98 都超低價咩?城巴果條本身都係呢個價

5A 就擺明搵旗插,加價就一定唔會同意
近年無論 287X 延長好,270B 286C 延長想加價都無功而返
所以咪不斷巧立名目改線開新線加價做

.
RH7685 發表於 2020-3-4 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-4 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2020-3-5 14:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 16:10
因為有人肯比 $40, 搞到搭開$28 的乘客都因為條小巴執左要比$40

你覺得係好合理咩?

又係你話要尊重民意嘅,你講到N373加經銅鑼灣後,小巴就要執嘅話

即係啲客大部分改坐N373都唔搭小巴啦,咁小巴真係執嘅話,你咪尊重民意同個結果囉
kitarolo 發表於 2020-3-5 14:40 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 17:29
中式酒樓蝕唔蝕, 同小巴司機蝕唔蝕有咩關係呢?

其他大把紅小線難搵食唔撈無人做你唔提下

有咩嘢情況係商人投入
100蚊,就算攞返90蚊甚至
80幾蚊都會做落去呢?
RH7685 發表於 2020-3-5 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層