hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大西北有甚麼好做
開啟左側

[問題] 大西北有甚麼好做

GD1570 發表於 2020-3-3 09:30 | 顯示全部樓層

朝早有個位數返大西北可能係因為唔想吉車回,載得一個得一個,
反正朝早市區路唔太塞,可能同私回差唔多時間。
你有你可愛,我有我好笑。
10598C 發表於 2020-3-3 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-3-3 09:30
朝早有個位數返大西北可能係因為唔想吉車回,載得一個得一個,
反正朝早市區路唔太塞,可能同私回差唔多時 ...

其實有幾多條線朝早返大西北可以開到個位數班次?

58M 59M 開緊 9-12 分鐘一班
意想不到嘅係 67M 朝早返兆康 0845-1015 開 6-8分鐘一班
其他基本上最密都 10 分鐘一班起跳,大部分都係 12-20 分鐘一班嘅範圍

連出名多人嘅 258D 268C,都係開緊十幾分鐘一班

不過大西北巴士線,尤其屯門元朗,好多回車都快,呢個又係真嘅
S3BL470@98A 發表於 2020-3-3 15:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
008325 發表於 2020-3-3 16:23 | 顯示全部樓層

本身都長途塞車....每日都想死咁......仲要慢車....咁大西北真係唔係人住....
連呢D "垃圾苦中一點甜" 既位都要羨慕...真係唔識講

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
David_hk + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

David_hk 發表於 2020-3-3 17:27 | 顯示全部樓層
008325 發表於 2020-3-3 16:23
本身都長途塞車....每日都想死咁......仲要慢車....咁大西北真係唔係人住....
連呢D "垃圾苦中一點甜" 既位 ...

中晒...孤島區居民表示只有265M同967有「一點點嘅甜」
要求天北擁有一條正常嘅長荔深線
kay 發表於 2020-3-3 17:32 | 顯示全部樓層
不過268X朝早返元朗開30-35

西九龍站直接跑3幹返元朗快太多
同埋268X係68X拆出黎,可能本身唔夠車
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| WN4156 發表於 2020-3-3 20:22 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2020-3-3 17:27
中晒...孤島區居民表示只有265M同967有「一點點嘅甜」

天北交通再差都唔夠荃葵差。 荃葵垃圾中的一點甜都無,係沒有最垃圾,只有更垃圾
GZ4031 發表於 2020-3-3 21:03 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2020-3-2 14:31
大西北梗係好賺第一里數超長
第二就係搭鐵去好多地方都要不斷轉折,
例如過海/東九龍/長荔深/旺角/油麻地。 ...

「另外掛定牌先,
雖然天北都係大西北一部分,但巴士服務都係好垃圾。
其中一條衰到喺度攞天北總站位嚟擺車,然後走去serve頌華同翠湖,之後仲要入荔枝角道,最後仲要止步喺大角嘴。: l& b% y+ r4 U* {. H+ R2 P) {
同閣下條35A比,我反而羨慕你條35A添。」

就講你呢句, 其實反映出某d事實
1. 九巴係非常大細超
大家都係大西北, 市中心安友去九龍可以有VIP 60X線, 仲未計華都58X 260X, 天北就得一千零一條 265M 叫直出, 265B有幾差唔講
大家都係葵青區, 青衣中出九龍可以有41 41A 44, 雖然41就半死, 不過仲話要換做241X, 區佬亦都同意, 葵涌既安蔭就得35A 同半條35X仲要30分一架, 梨木樹得32 36B仲冇車去尖咀, 32係垃圾大家都應該明

2. 九巴畫線一線走天涯, 博你班客一程到尾
呢樣真係講到口臭, 你口中既35A, 我真係想比你知, 下繁就算唔係大塞車, 由尖沙咀到石籬閒閒地都一個鐘走唔甩, 番埋上安蔭70分有幾奇, 70分鐘應該夠你尖咀搭西鐵再轉埋K76入天北....
我諗羨慕極最多都係一程車有位坐... 咁269B應該都滿足到你一大半既期望? 269B差極都叫中郵後3幹, 70分鐘斷計點都見到天耀喇掛, 當然到時你又話269B都唔入天北...

最後, 有時比較冇錯冇罪, 不過每區都有佢盲點, 而有d係比較多, 例如天北, 梨木樹, 象石
最重要係比較完點改善...
GZ4031 發表於 2020-3-3 21:19 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-2 15:45
北葵人口有大西北咁多咩? 雖然265B成日畀人話差,但至少仲養得起,你睇北葵全部都係M線,對外線935/6,35A ...

1. 人地舉例說明而已
2. 你過海線個論調真係睇到火都黎
有冇諗過, 問題係出於935又唔做全日又唔入cwb, 得幾班
有冇諗過, 問題係出於936老銅番梨木樹要75分鐘, 朋友, 75分鐘你搭969都入到過哂天耀
呢家係九巴趕客, 將條936整臭, 兜完海盈再入四小龍食燈, 然後扮下特快飛下橋去屏麗, 再行哂成個北葵先入梨木樹
我比較想知閣下提出既960 961 962 969 有邊條係咁過份? 最過份既962都變左962X, 然後班龍門居既人都仲罵佢兜架, 我真係冇眼睇

3. 59X 好搵既原因係因為成個碼頭區得59M 59X 既服務係合乎當區期望, 259D 我都已經唔識點討論
   35A 多客既原因係因為成個北葵唔計M線, 佢係唯一一條可靠出九龍既服務... 北葵多選擇呀, 不過係20 同30分一班既選擇...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GW4866 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

流星☆雨 發表於 2020-3-3 21:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-3 11:26
其實有幾多條線朝早返大西北可以開到個位數班次?

58M 59M 開緊 9-12 分鐘一班

係唔係朝早有人搭67M返LingU?
趕客路上 理_得你