hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 九月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 九月號

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-4 23:34 | 顯示全部樓層

單卡キハE130系用紅色塗裝

兩卡就係綠色

HD300形同埋石油貨卡

有專用線來往附近既日本オイルターミナル(Oil Terminal)

留置中既EH500形

本身用緊入場券,所以可以自由上去新幹線月台(E5系)

當時呢啲無連結E6系既加班車比較低速通過

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-5 21:06 | 顯示全部樓層
行曬水郡線,去到水戸既班次。颱風海貝思喺之後既10月令到久慈川洪水沖爛鐵橋,宜家西金~常陸大子一段變成巴士班次代替,今年夏天雖然會開番西金~袋田段,但全綫恢復就要2021年夏天。

站外除左係拉麵激戰區之外,就真係唔知有咩好觀光

傍晚時分黎到既班次

之後呢卡黎到增結

佢繼續留置喺度

同樣等緊連結

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-5 21:32 | 顯示全部樓層
磐越西線既E721系

之後呢部719系700番台Joyful Train「フルーティア(FruiTea)」黎到

車內提供採用福島縣水果製作既甜品、果汁配咖啡、茶

1號車就係cafe,形式記號亦用代表食堂車既「シ」,加埋代表有駕駛室既制御車「ク」,呢個配搭係前所未有。

改造時封左呢個車門

之後去到福島站,從曽根田(西)平交道影呢班奥羽本線719系5000番台(開始天黑 )。同山形新幹線共用既福島~新庄呢段暱稱係山形線,亦當然變成標準軌距配合

去到旁邊既三河平交道影E3系700番台足湯新幹線「とれいゆつばさ(Toreiyu翼)」回送班次,佢一直用開在來線既地面月台折返(除左直通東北新幹線既臨時班次)

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-5 21:45 | 顯示全部樓層

附近係福島交通飯坂線既曽根田站

以前呢個站可以會車

由東急1000系中間車改造出黎既1000系,雖然有請人特別設計外觀,但真係不敢恭維

從山形站內1號月台影向阿武隈急行、福島交通共用範圍(以713系為藍本既阿武隈急行8100系)

山形線既專用月台

淨係行兩個站既班次

5000番台色帶係橙色/紅花色(明明得返高地台車入黎,但都去唔加高月台

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-5 22:35 | 顯示全部樓層
食完飯搭新幹線上仙台既酒店check in。正如近日新聞提到,福島站宜家得14號月台呢度比東北新幹線直通山形新幹線既班次停,來自東北新幹線既南行やまびこ(山彦)要同北行路軌平面交差、轉黎呢邊月台同つばさ連結

喺連結位欄桿呢度可以見到山形新幹線舊塗裝

指示牌都有舊塗裝,同埋E4系時代既「Max」、「2階建」字句

搭E6系去到總站仙台

第二朝晨早搭頭班はやぶさ(隼)去盛岡,呢班就固定用H5系+E6系

採用LED照明既車內

地板既雪結晶圖案

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-5 22:43 | 顯示全部樓層

窗簾有愛努/繩文圖案

呢班喺東北新幹線路段一路站站停,終於黎到盛岡

同E6系「こまち(小町)」解結

之後有一班E6系團體班次

從秋田新幹線去東京既班次準備連結(車掌已經突個頭出黎

得返站務員同工作人員(月台底)既盛岡站

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-6 22:37 | 顯示全部樓層

由HB-E300系「リゾートあすなろ(Resort羅漢柏)」行既さんりくトレイン宮古(三陸Train宮古)臨時快速班次

東北新幹線延伸去八戸既時候,東北本線並行路段就由新既第三sector公司——IGR岩手銀河鐵道接手(IGR7000系)

一路北上既貨物班次

盛岡色既701系1000番台、田沢湖線既5000番台,可以睇到窄軌同標準軌既分別

行3個站就完既班次

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-6 22:45 | 顯示全部樓層
車內

駕駛台

呢列有岩手めんこいテレビ(可愛電視台)既車身廣告

附近係盛岡運輸區同SL銀河用既檢修庫

有維修人員檢查路軌

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-6 23:03 | 顯示全部樓層
IGR月台亦係花輪線既月台,直通去花輪線既班次會先經盛岡~好摩呢段屬於IGR既區間

除左食盛岡冷麵之外,亦試下呢款得獎既青森奢華便當(唔洗喺青森都買到

有海峽三文魚、八戸前沖鯖魚壽司,中間係炸鯖魚、青森炸雞、鯖魚昆布巻、三沢牛蒡漬

當日由朝到晚都有盛岡秋祭山車睇

之後行左去盛岡車輛中心,不過當日無咩特別野睇(中間係比較少見既キハ110系0番台,採用金屬管排障器設計)

右邊係短3米既キハ100系

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-6 23:17 | 顯示全部樓層

行返去車站途中亦遇到兩班IGR7000系

經過呢個IGR月台入口,壁畫畫住銀河鐵道之夜既圖案(橙色LED顯示既係直通花輪線既班次)

又遇到E3系0番台呢列R22編成,佢當時檢查完無耐,車身同車底比較光鮮

H5系

喺在來線月台仲殘留國鐵年代既指示牌