hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 九月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 九月號

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-22 22:15 | 顯示全部樓層

之前有455系車卡嗰班已經折返去到旁邊七尾線月台

車內

出發

而6卡413系呢班就入庫

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 21:37 | 顯示全部樓層
非常之殘

用北鐵巴士一日飛搭巴士去石川線既野町站睇下

左邊月台已經停用

無欄桿既平交道

來自東急既7000系,車頭有地質公園Head mark

兩卡都係由中間卡改造出黎

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 21:42 | 顯示全部樓層
東茶屋街

金沢21世紀美術館

另一個週末就去搭下當時即將退出和歌山線、桜井線既105系

只係由桜井搭到王寺咁大把

車內

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 22:43 | 顯示全部樓層

第二日喺東京既行程相當緊湊:

襯上野動物園未開門既時候周圍行下,發現到呢架都電7500形

展示位置就係以前既池之端七軒町停留場

上野懸垂線係日本第一條單軌鐵路,佢連接上野動物園東園同西園,當初試驗性質比較強

當時就係襯佢喺11月休止之前搭下

40形,當年參考左德國烏帕塔既懸吊式單軌技術,不過唔係用鋼軌鋼輪

上野懸垂線主要係因為老化而休止,但今後會唔會廢除就唔知

西園站附近既企鵝

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 22:55 | 顯示全部樓層
車身好多動物圖案

車內樓底好矮(無預你行黎行去),亦唔可以行去另一卡

簡單既駕駛台

雖然部車OK新,但從1957年用到宜家既軌道可能已經頂唔到落去而要休止

車窗風景就係不忍池

去到東園站

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 23:00 | 顯示全部樓層

集電弓

第一二代設計有種復古未來風格

從連接東園西園既天橋影,穿梭兩邊都係行5分鐘左右
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 23:23 | 顯示全部樓層

之後去到松戸站,時間啱啱好見到E491系在來線電氣・軌道總合檢測車(East i-E)

轉常磐線各駅停車班次去到隔離既北松戶,影呢班E655系皇室列車回送班次,其中天皇、皇族、國賓專用既特別車輛喺第三卡位置,車頭加上扶手(方便掛國旗同國章),連結器亦收起左

天皇同皇后當時喺茨城出席國民體育大會開幕,佢地喺9月28日從東京去到勝田之後,第二日就要從日立返東京,E655系作為「座駕」就喺中午時分去到高萩stand by

利用呢段空檔時間去隅田川貨物站既貨物Festival

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 23:30 | 顯示全部樓層
冷氣貨櫃

堆高機示範

左邊一個個貨櫃成為販賣攤位

無乜時間睇呢邊

因為車輛展示排左好耐(EH200形)

EH500形

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 23:33 | 顯示全部樓層
官方既部品販賣攤位(貨櫃輸送50年Head mark)

街外既部品鋪頭攤位

樓主| cyc_yin 發表於 2020-3-26 23:58 | 顯示全部樓層

之後好快搭特急ひたち(常陸)去到勝田,先睇下留置緊既國鐵色E653系

旁邊係651系

之後搭E501系繼續北上

去到日立

車內

皇室列車當日就係停呢個月台,已經見到好多警衛

大堂有無敵海景(同埋迎接天皇、皇后既市民)