hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區及元朗區區議員要求巴士公司披露一二月乘客量及班次 ...
開啟左側

[其他] 東區及元朗區區議員要求巴士公司披露一二月乘客量及班次

932gz6061 發表於 2020-3-4 11:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-3-4 11:25
285事件有版你睇,邊間公司不按交咨會乘客爭取乘客係不証自明。5A一間就肯去到啟德一帶,提供去尖沙咀服務 ...

你估下邊個唔比20落旺角?
932gz6061 發表於 2020-3-4 11:41 | 顯示全部樓層
想城新有多d新客咪叫九巴唔好阻住晒囉, 930x上埋荃威都唔好出聲呀
053h4 發表於 2020-3-4 11:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-3-4 11:48 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-3-4 11:53 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-3-4 11:02
IT你話係小恩小惠,事實係好多人都睇ETA做野,尤其依家收車,點知你ETA唔準,d人去晒搭鐵

邊間用心聽用心做 ...

2000年或之前
九汽豬紙好多大包圍班次
例如20-30 25-40都夠膽,但
起碼熟客知幾時有車,唔會日日
都離晒罩,生客就真係 sorry 喇。

後來換管理層,20+一班
嘅路線多數有定點係進步咗。

開始有手機Apps、ETA
(仲係得不足一半路線提供時)
嗰時都唔係收得咁過份。

到而家常規線已全有ETA
開始連銀碼大兼多客線都
無定向收車,然後有科技卻要
睇彩數,衰過郊野公園用手機。

有樣嘢雖然唔啱聽,看似票價
過去20年跑輸通漲同工資升幅
(計埋熱狗轉冷氣又點話呢)但沙士
後記憶中僅推 $10~14.9 九五折、
$15 或以上九折,後來賺突咗唔計。

所謂工資升幅,要睇清向咩嘢人講!
932gz6061 發表於 2020-3-4 11:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 11:43
係唔比就拎上會交代。客觀事實就係有間公司拉 5A去啟德。
你話唔比係都市傳說離ga
...

原來咩都可以放上會,會睇唔到就唔係真相?

區會用黎傾呢d野?真係唔知離地定天真

係啦.城巴一定係淨係想做凌晨N20行mk,多人時間架20唔入旺角,一定係啦
932gz6061 發表於 2020-3-4 11:55 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-3-4 11:48
拎5年前去講都解釋唔到近期285,5A點解人地可以拎個心去乘客
一間就不按交咨會報告,違反上次加價條件。

又係無視版圖同專營權問題
你繼續死頂,我copy and paste咁回
053h4 發表於 2020-3-4 11:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
932gz6061 發表於 2020-3-4 12:03 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-4 11:56
自己拎N20做例子,九巴唔係開N24, 唔知係咪反映入唔倒旺角真係都市傳說

...

原來你真係覺得城巴淨係想做凌晨旺角唔做埋朝早旺角咁天真,冇諗過係九巴覺得比你開凌晨冇所謂叻仔
932gz6061 發表於 2020-3-4 12:03 | 顯示全部樓層

就係凌晨都肯做先代表城巴有能力做,點解朝早唔做?自己諗下啦天才