hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 296E 尚德 <> 寶田 / 經葵芳,荃灣,屯門市中心 ...
開啟左側

建議 296E 尚德 <> 寶田 / 經葵芳,荃灣,屯門市中心

ViviTse 發表於 2020-3-4 04:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於將軍澳南(尚德)一帶來往葵荃區的巴士線相當迂迴,乘搭296A轉乘40線有時候比直接乘搭290或290X線更為便捷,故部分乘客寧願選乘鐵路而非巴士線。另外,290或290X線均未有於荃灣和屯門的各工業大廈一帶設站,未能惠及將軍澳南來往該帶和新都會廣場的通勤需要。有見及此,建議於繁忙時段開辦296E特快線來往將軍澳(尚德)及屯門(寶田),由尚德開經將軍澳隧道轉乘站直達葵芳,全程收費$18.5,比同樣來往將軍澳南及荃灣的290線貴$7.8(僅限去程, 回程同價),卻預計能吸引通勤乘客及藍田/觀塘區原本乘站40及屯門公路各巴士線的乘客因特快性質而選乘此線,用車由296C、296D及290X三線抽調。

296E 尚德 -> 屯門(寶田邨)
  • 尚德總站 $18.5
  • 唐明街公園
  • 將軍澳隧道轉車站
  • 葵青劇院(東行站)$9.4
  • 荃灣橫龍街
  • 荃灣聯仁街
  • 荃灣鹹田街
  • 戴麟趾夫人診所
  • 滿樂大廈
  • 大涌道福來邨
  • 荃景圍天橋
  • 屯門公路轉車站落客站
  • 屯門公路轉車站 $8.4
  • 豐景園 $5.0
  • 翠寧花園
  • 友愛邨
  • 屯門公園
  • 屯門站總站
  • 屯門消防局
  • 鳴琴站
  • 中電
  • 台山小學
  • 大興體育館
  • 建生邨
  • 寶怡花園
  • 寶田總站
星期一至五:06:00, 06:20, 06:40, 07:00, 07:20, 07:40, 08:00, 08:20 共8班

296E 屯門(寶田邨) -> 尚德
  • 寶田總站 $18.5
  • 大興警署
  • 青松觀
  • 大興體育館
  • 大興商場
  • 大興街
  • 鳴琴站
  • 屯門消防局
  • 屯門站總站
  • 屯門市中心總站
  • 安定邨
  • 兆麟苑
  • 豐景園
  • 屯門公路轉車站落客站
  • 屯門公路轉車站
  • 荃景圍天橋 $10.7
  • 大涌道福來邨
  • 滿樂大廈
  • 戴麟趾夫人診所
  • 荃灣鹹田街
  • 荃灣聯仁街
  • 荃灣橫窩仔街
  • 葵青劇院(西行站)
  • 將軍澳隧道轉車站 $5.1
  • 唐明苑
  • 尚德總站
星期一至五:16:40, 17:00, 17:20, 17:40, 18:00, 18:30, 19:00, 19:20 共8班

未來發展:在將軍澳藍田隧道啟用後,建議此線改經六幹及西九龍走廊,以進一步縮短車程。屆時將建議考慮由尚德總站東延至將軍澳醫院巴士總站,並於尚德來往將軍澳藍田隧道之間加經將軍澳南(將軍澳站及天晉等地區),並取消停經將軍澳隧道轉乘站,在加強特快效果之餘保持充足的客量。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
214P_world + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
3AD172004 發表於 2020-3-8 21:56 | 顯示全部樓層
其實尚德至屯門而家已經有62X、258(9)D嘅八達通轉乘優惠組合,理應善用。
主賜我異象,來委身香港!
Anonymous 發表於 2020-3-8 22:27 | 顯示全部樓層
得罪講句,呢啲建議真係有啲益智

尚德一站直出可能連一邊都坐唔爆,跟著將隧塞,觀塘道又塞

仲要叫屯門人入葵涌荃灣,最後屯北人番到屯門仲要兜左大半個屯門先番到屋企

其實290X唔行隧道唔開心我都明(因為我都覺得290系應該要有一條繁時分支行隧道),同埋荃灣番屯門多人我都明,但係兩樣嘢加埋就倒走屯門客(屯門客一係搭296A喺觀塘轉,一係搭290系沙田坳道轉,唔會碌入荃葵),唔夠荃灣人上車,最後變荃青工業區嘅線。咁不如將條線縮落葵芳開算。高成本同用車問題就唔駛講啦。
LauCT 發表於 2020-3-8 23:32 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-3-8 22:27

如果你留意下個班次,會發現其實呢條線只係比將軍澳人去屯門工作上學
西貢區居民
3ASV174 發表於 2020-3-8 23:58 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-3-8 22:27

一班半班直去屯門未必無市場既,如果加停黃大仙都已經幾穩陣,但佢又想做將隧直達荃葵,咁就注定市區停都無人上車,依家仲要荃灣唔係行青公仲要行沙咀道,然後又要專登兜落停葵芳後面停個站返轉頭上返公路,咁即係屯門上 258D 62X 出到黃大仙先轉 290 290X 行山都打贏你,
我自己成日將軍澳入屯門,有時黃大仙轉車有時荃灣轉車,兩者車程唔止差一班 290,仲要 290 行葵涌道青公本身快過你行葵芳荃灣路沙咀道。

如果係特別班,其實屯門去到市中心就已經要上屯公,仲兜埋落安定友愛豐景園做乜;
如果係想將軍澳既人上轉車站轉佢,咁根本完全唔應該停尚德,因為 296A 296C 296D 已經完全同路上轉車站。

如要討論,請先自貼差餉單一次
LauCT 發表於 2020-3-9 00:02 | 顯示全部樓層
其實上半段跟E22A、畢架山之後跟62X會唔會較好?
西貢區居民
Anonymous 發表於 2020-3-9 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-3-8 23:32
如果你留意下個班次,會發現其實呢條線只係比將軍澳人去屯門工作上學

我認我睇錯左方向,呢度要講聲sorry, 但呢個建議真係好有問題
重點係有冇咁多尚德/(將中附近嘅人,調景嶺都未必行去尚德)人搭仲要去屯門番工番學。
仲要唔止一兩班, 多過907C

如果for將軍澳人番工番學,咁點解要經VIP區而唔直接去工業區(附近仲有IVE)?同埋番工番學要陪兜其他區觀感係好差

去到荃灣接受到,反正啲人都係搭行出去搭290系,但屯將通勤線都係都係冇客,因為根本冇咁多住將軍澳去屯門番工番學嘅人

3ASV174 發表於 2020-3-9 00:43 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-3-9 00:21
我認我睇錯左方向,呢度要講聲sorry, 但呢個建議真係好有問題
重點係有冇咁多尚德/(將中附近嘅人,調景嶺 ...

咁又唔好唔信,
每晚放工荃西上 290 系既人都有唔少係西鐵過黎轉,呢樣未開線前都估唔到,
不過咁轉車法除左一程巴士舒舒服服外,時間係輸晒,就算要轉 290 呢個位上都係慢,證明時間唔係最重點。

不過大西北過黎唔等於係屯門出發,
元朗過黎既客係多過屯門。
如要討論,請先自貼差餉單一次
Anonymous 發表於 2020-3-9 01:17 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-9 00:43
咁又唔好唔信,
每晚放工荃西上 290 系既人都有唔少係西鐵過黎轉,呢樣未開線前都估唔到,
不過咁轉車法 ...

第一個post語氣有重左,因為呢個板真係好多呢類超長途+兜其他區以所謂「確保客量」而無視觀感同時間嘅線

咁如果真係有呢種通勤客,開一兩班都得。但尚德直出就真係冇咩可能,如果將軍澳站開加坑寶出一條我覺得ok(當然一定有人覺得兜)。

但荃葵同大西北一定要分開做,而呢個就係重點。當然最好觀塘道都加番幾個站。
呢啲線大概路線應該係咁:

將軍澳站
新寶城
培成路
厚德邨
景林邨
欣明苑
欣景路
梁潔華小學
茵怡花園
(2選1: 行將隧:九龍灣站/ 行山:翠林邨,康盛花園)

黃大仙站
(目標區嘅大站)

如果將軍澳區有好啲嘅兜法不妨指正

最後熱狗 發表於 2020-3-9 03:34 | 顯示全部樓層

將軍澳要屯門線我覺得最大可能性係拉258P入去,再喺屯門改停市中心一嚟做多水客可以全日,二嚟厹司可以名正言順收18.4做屯門東九客

你條296E齋做上繁,將軍澳覆蓋範圍禁細,又要兜荃灣,又要塞隧道,又做唔到屯門東九客
我係將北客就唔會禁神心上轉車站轉你班繁時限定既嘢,黨鐵見算
繁時客量都可能唔掂,仲點講全日