hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴借疫情大減班 運輸署:部分路線並未批准 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴借疫情大減班 運輸署:部分路線並未批准

CRH5 發表於 2020-3-5 03:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

運輸署高級運輸主任梁敏玲回覆指,署方是於上月12號批准在九巴部分路線的減班申請,涉及180多條路線,期間有要求巴士公司密切留意客量,有需要時將班次加密,而減班的準則是「睇返對區嘅路線嘅了解」 ,利用地區知識作評核。

梁敏玲又指,九巴雖然有向運輸署申請削減211班次,但署方並未批准,而署方規定3D路線減班後所需的等候時間則不可以增加超過五分鐘,會就上述兩條路線情況向九巴了解。此外,為配合政府宣佈有秩序恢復更多公共服務,署方已經要求巴士公司將曾經調整的巴士班次恢復正常。

無標題

九巴公共事務經理譚俊熙則回應指,211因應實際情況提供服務,現時提供的班次亦能夠滿足客量。 他又指在載客量下降的情況下,要保留原有的班次有難度。他指九巴沒有亦不希望員工需減薪及放無薪假,希望「人人有工開」。九巴亦明白到作為公共運輸機構,有責任為社區提供服務,在得知市民有相關需求後亦已調整班次。
收車收到上區議會...... 唔知九巴下場會點呢?
Ref: https://www.inmediahk.net/node/1071296?fbclid=IwAR0lSyt-D4UT2210VDZ2Sq66oQ-UJU0yNaWx9lEETnJK1nt5oxDRj6F6dUE
053h4 發表於 2020-3-5 03:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
RH7685 發表於 2020-3-5 04:11 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-5 04:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
RH7685 發表於 2020-3-5 04:20 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-3-5 05:52 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-5 04:11
有需求嘅東區流水唔做好
冇需求嘅日日運吉
590繼續存在

其實九巴一樣咪有路線日日吉車遊街(如:74A,51)!!
陳太 發表於 2020-3-5 05:54 來自手機 | 顯示全部樓層

咪又係冇後果,運輸署根本喺到自閹。
kitarolo 發表於 2020-3-5 06:04 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2020-3-5 05:54
咪又係冇後果,運輸署根本喺到自閹。

聲稱關注咗㗎啦
就算唔到表忠地步
一樣出篇文企圖完場

唔好講到政府接管個Apps
咁複雜,攪招標最大機會又係
自己人做返,原始啲強制10分鐘
或以上出返定點時間表(不需換
豬紙、網頁版/Apps亦可)有危就
有機,但無心嘅唔係九汽而係政府,
而家心態係做樣都懶。

九巴 2 6 102 112 完全停開
送客俾鐵或對家我唔介意,但
就將呢啲資源做港鐵不到或
276系(搭鐵不實際)都還好。
932gz6061 發表於 2020-3-5 08:18 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-3-5 03:39
九巴下場咪繼續一家獨大。未來人口增長必然係九龍新界,285呢D新屋邨新線新城又唔爭取,部分人捧到新城上天 ...

九巴大帝又出黎講廢話
我又講下
33 934
932gz6061 發表於 2020-3-5 08:19 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-3-5 04:13
按你論點,你認為新城服務經營不善,諸如流水有問題,九巴可以做得更好就得啦。 ...

流水做得好,所以2號好到比人斬到20 ?
33A 37平線落旺角得閒斬到25?
你盲唔緊要,我貼出黎以正視聽

尋日好霸氣用份交諮會文件講新城唔聽建議係抵死,今日運吉出黎鬧九巴,你話"九巴下場咪繼續一家獨大"我講左幾十億次削專營權,完全唔敢回,護航護到咁樣比人出黎狂鬧洗分,叻!