hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [LWB] 龍運機場巴士A線 最新調整服務時間 5月5日起生效 ...
開啟左側

[臨時改動] [LWB] 龍運機場巴士A線 最新調整服務時間 5月5日起生效:

sq285 發表於 2020-3-17 22:46 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2020-3-17 22:11
就嚟都差不多全國封航空關,A線可以全日60-90分鐘一班,減低開支

除左A31之外,其他都可以考慮只留晨早入機場同黃昏/深夜出市區班次
其他時段A31轉乘九巴算數,出到荃灣大把車轉啦
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
hon_son_wilson 發表於 2020-3-17 23:10 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2020-3-17 22:46
除左A31之外,其他都可以考慮只留晨早入機場同黃昏/深夜出市區班次
其他時段A31轉乘九巴算數,出到荃灣 ...

可能你唔知,其實目前機場有限度運作,幾少旅客都仍然有人要返工,甚至輪班。
舉個實例,小弟今晨8時在機場坐A41P返馬鞍山(繁時逆向),60分鐘一班仍可坐滿上層窗口位。

同意與其條條A線開60分一班同時開,不如暫時合併加密,方便轉乘市區線,但我認為唔單止係A31。
荃葵青就話靠A31啫,但我去新界東就唔想陪你停青衣去荃灣再轉車。
以沙田而言,我認為A41P可以暫停,但A41要keep住行20分一班,
已能覆蓋沙田區大部份酒店,以及市中心/第一城的市區線轉乘點。
樂仔〞 發表於 2020-3-18 00:05 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2020-3-7 00:26
之前呢度有版友話用 A 線轉九巴慳到錢

九巴好有良心果 D 去左邊?

慳到錢係事實,但無人叫你拎呢 D 疫症嚟比
A21 咪一樣 cut 到 20 分鐘一班

不過咁嘅班次我都寧願搭 A21 入機場算,送哂車尾真係有排等
kitarolo 發表於 2020-3-18 05:36 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2020-3-17 22:46
其他時段A31轉乘九巴算數,出到荃灣 ...

有A無E嘅地區來往東涌已經要轉一次,
言下之意會有地方淨係去東涌已經要搭
3程車? 一係就漫遊0066?
FBI2 發表於 2020-3-18 08:33 來自手機 | 顯示全部樓層
大橋關最好客係A31, A31, A11, A21, A29,但A31超疏
odwinkinglam 發表於 2020-3-18 08:40 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-3-6 08:59
唔知打錯定係真?係寧寧捨捨得A41P有最疏65分一班的班次。

係囉,咁怪既?65分鐘一班...

反而A38說調整每60分鐘一班,即係有咩改變...??
s3n370 發表於 2020-3-18 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層

odwinkinglam 發表於 2020-3-18 08:40
係囉,咁怪既?65分鐘一班...

反而A38說調整每60分鐘一班,即係有咩改變...??

調整前,早晚繁時段各有一個鐘開30分一班
呢兩班車係自A31P變A38時同時加嘅。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
odwinkinglam + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

ctb8107 發表於 2020-3-18 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層
其實佢知唔知企業社會責任? 專營權有權利有義務,唔係好天開遮落雨收遮囉!
 樓主| nokia 發表於 2020-3-18 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
龍運再唔大減A線,可能會面對倒閉危機。  都未計燃油對沖輸咗幾多錢? 現在期油只剩$28桶
kingprowm 發表於 2020-3-18 15:03 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2020-3-17 23:10
可能你唔知,其實目前機場有限度運作,幾少旅客都仍然有人要返工,甚至輪班。
舉個實例,小弟今晨8時在機 ...

保留客量較高的 A31 A41 A43 行全日雙向,其他改大兩味