hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求A28簡化路線+91S加強服務
開啟左側

[其他] 西貢區議員要求A28簡化路線+91S加強服務

ViviTse 發表於 2020-3-10 14:14 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-3-10 12:43
原來重組後 A28 大部分時段都會加到 30 分鐘一班

的確會比依家A29P密好多,但係始終都係E22A吸引d (平差唔多一半,站位又靚d,車程就差不多)
但叫做平貴快慢有得揀,都係一件好事嘅

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2020-3-10 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-10 12:43
原來重組後 A28 大部分時段都會加到 30 分鐘一班

文件指A26繁忙時間30-60分鐘一班,A28繁忙時間45-55分鐘一班

想知邊個Source指出A28大部分時段會開30分鐘一班?
(認真問)
ViviTse 發表於 2020-3-10 14:28 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2020-3-8 03:40
所以當年就應全日化298B再延長至美孚,加經富美街,聯合道,歌和老街,南昌街,長沙灣道,而唔係開綠小102系,咁 ...

其實又唔係咁關當年事嘅,102開線初期,甚至去到2011年,雖然時不時就出現/被人鬧佢脫班、飛站、超速嘅問題,但服務始終算係同收費相乎,所以多年黎儲咗一大班出觀塘/牛頭角嘅客,甚至有唔少喺觀塘道轉巴士嘅客都會搭佢。
可惜102依家一年差過一年,7蚊左右雖然唔算平,但差唔多加到10蚊,加咗座位反而難上咗車........
298B當年唯一可取嘅係個走線,但唔包括班次,咁當然果陣班次咁樣/最後按計劃取消,係因為102當年服務仍算優質、
仲要啱啱開咗條當年仍未兩度減班(2009, 2020)、繁忙時間仍未出現上唔到/留後情況嘅將軍澳綫。

若依家有意復辦298B,可以考慮經觀塘道去長沙灣、美孚(如102改辦將旺小巴,298B就行太子道;否則298B就行亞皆老街經旺角)
加埋將隧、觀塘道轉乘,咁98A、98C都可以踢走坑口(最多兩繁留98A比康翠落坑口轉鐵)

91S拉去鑽石山應該無咩用,因為本身有91,速度唔差得好遠

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
JX9097 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

10598C 發表於 2020-3-10 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-10 14:14
係,的確會比依家A29P密好多,但係始終都係E22A吸引d (平差唔多一半,站位又靚d,車程就差不多)但叫做平 ...

A29P同而家E22A車程打和,嚟緊A28仲慢過而家A29P
到時康翠想快繼續A28,想平揀E22A;將南(除非送車尾)就更加揀E22A,康城就上隧道口轉A29

(話時話,其實而家A29P同E22A機場方向係聯合15-30分鐘一班)
JX9097 發表於 2020-3-10 16:02 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-10 14:28
其實又唔係咁關當年事嘅,102開線初期,甚至去到2011年,雖然時不時就出現/被人鬧佢脫班、飛站、超速嘅問 ...

所以區外人成日話當年298B失敗就唔應該再開
情況就類似當年71X取消完之後都唔應該開270B一樣

0q9w8e 發表於 2020-3-10 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-3-10 16:02

由71X到270B北區的確多咗好多新樓。。
3ASV174 發表於 2020-3-10 16:19 | 顯示全部樓層

71X 同 270B 根本係兩條完全唔同路線,
71X 做上水粉嶺北聯和墟大埔,270B 主力做清河粉嶺南,同 71X 基本上得上水總站係相同,成個北區走線唔同而且沿途發展又已大不同,270B 又已經有新路行,
不過今時今日 270B 全日後班次仍然連 71X 改兩味前都不如。

298B 呢?就算再開走線觀塘前都係完全一樣,只有條路比以前更塞,
坑口呢十幾年又有無好似北區 30 年咁大變化?無,反而仲多左幾條直達快線,連沙田荃葵機場都唔使轉車。
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2020-3-10 16:38 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-10 16:19
71X 同 270B 根本係兩條完全唔同路線,
71X 做上水粉嶺北聯和墟大埔,270B 主力做清河粉嶺南,同 71X 基 ...

需求一路都有
只係以前由102系食哂
依家倒走d客去A29(單向)/ 黨鐵

就當坑口<>觀塘唔足以撐一條線
其實可以考慮夾其他中長途去做
(如: 旺角/ 大角咀, 旺角/ 長荔深)
ViviTse 發表於 2020-3-10 18:12 | 顯示全部樓層

某d區外人士成日FF「將北用20年時間淨係做咗一樣嘢 —— 人口老化」、
「將北巴士服務越黎越好,好多新線好方便:91S,98B,98R,290,290A,290B,290X,293S,N290,etc」、
「坑口小巴服務世界一流啊,近10蚊出觀塘唔係好貴姐,過海小巴話知佢日頭定夜晚服務唧、咪又係過海小巴一架」、
「將軍澳綫好方便啊:繁忙時間只係少一半班次姐、都係貴幾蚊姐、都係減咗兩次班姐、都係慢十零分鐘姐」、etc

事實係:
- 將北近年/未來發展當然唔及安達、安泰、水泉澳、屯元天、康城等等咁快,但絕對唔係無變化,
 至少茅湖仔會有新宿舍、坑口將有兩條新屋邨等等,過去10幾年對外鐵路(2009及2020年兩)及
 小巴服務都削減咗/變差(例如日間過海小巴取消、觀塘小巴大幅加價等),巴士亦多次加價/減班。
- 全將軍澳一齊招標嘅新線係有,但真正方便通勤嘅唔多,除798以外,290尚可以舒適度取勝,
 其他線就係其他地區接駁將軍澳綫為主。仲有新線並非無代價,開290交出咗692,而798亦爭取咗多年。
- 小巴服務好已經係十年前嘅事,102近十年加價近3成到近10蚊,如乘客打算於觀塘道轉乘巴士負擔更大;
 過海小巴18亦已取消,只剩低通宵兜秀茂坪過海嘅19S,依家坑口來往市區嘅小巴只係得來往東九龍(觀塘道)一帶。
- 寶琳及坑口站人流之所以多,係因為陸路交通不便、人口唔少、班次較疏、有來自其他地區嘅乘客轉乘,
 而唔係將軍澳綫特別吸引力高。反觀定線無咁迂迴嘅98D/798/A29就可見絕非無通勤需求/將軍澳綫太吸引。

所以298B當年失敗,係因為當年102及將軍澳綫服務好,仲未計298B當年個班次同服務時間,
而今時今日兩者服務都大幅下降,情況同20年前已經完全無得比,根本已經無可比性。

Man@MFHK 發表於 2020-3-10 18:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-10 14:30
A29P同而家E22A車程打和,嚟緊A28仲慢過而家A29P
到時康翠想快繼續A28,想平揀E22A;將南(除非送車尾) ...

將軍澳要搞提速一定係A線南北分家一條行隧道另一條行山留返E22A繼續兜,依家有兩條線仲唔襯機大執等幾時?
Volvo B8L