hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議962系上午繁忙時間服務重整
返回列表 發新帖
開啟左側

建議962系上午繁忙時間服務重整

樓主| KW2523 發表於 2020-3-7 09:16 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-3-7 07:59
講到尾,其實呢個post只係有人希望962可以開多幾條分支嘅建議啫⋯⋯

962/S變962D係少咗分支
而且原來呢份野咁得閒為加分支而加
深井上繁有灣銅直車?
青公上繁班次穩咗?
置樂上繁有特快?
kay 發表於 2020-3-7 10:25 | 顯示全部樓層
成組線似乎上繁都會用多左車

962X一直唔肯開早D原因係朝早有962P,無人坐慢車,962X同962講真都係偏慢
世界很簡單 人類很複雜
miklcct 發表於 2020-3-7 10:41 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-3-7 09:16
962/S變962D係少咗分支
而且原來呢份野咁得閒為加分支而加
深井上繁有灣銅直車?

我都希望深井上繁有灣銅直車、以及置樂上繁有特快!

我個反建議總班次數目一樣(唔會用多咗車),經怡和街嘅班次數目亦都同以往接近一樣,但係幾乎全部去銅鑼灣嘅人快咗(包括青公客,如果選擇轉車)。

962X唔肯開早啲嘅原因係因為有962P,咁我咪整到962X行中環灣仔繞道,令到銅鑼灣客有誘因上車,咁置樂咪有特快車搭。而因為置樂有快過962S到銅鑼灣嘅車,屯門碼頭有同962P差唔多時間到銅鑼灣嘅車,咁自然可以縮短到灣仔俾962B拉入銅鑼灣。
進智公交
 樓主| KW2523 發表於 2020-3-7 10:55 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-3-7 10:41
我都希望深井上繁有灣銅直車、以及置樂上繁有特快!

我個反建議總班次數目一樣(唔會用多咗車),經怡和 ...

有962X快少少,所以要迫青公轉車企幾十公里出去係咩玩法 俾我就搭962/S中環轉車算數,起碼有得坐
而且置樂去金鐘中環繼續一係行出去960一係962S冇快過,#1全部目的地都有962X
miklcct 發表於 2020-3-7 10:59 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-3-7 10:55
有962X快少少,所以要迫青公轉車企幾十公里出去係咩玩法 俾我就搭962/S中環轉車算數,起碼有得坐
而且置 ...

你唔想轉車唔想企咪好似非繁忙時間咁,搭返962B去銅鑼灣囉!青公轉車同中環轉車咪又係轉車,咁梗係有咁特快轉得咁特快啦。唔使轉車就話有誘因碌慢線啫。

同埋你話置樂想快行出去搭960、961,OK可以去中環灣仔,但係一樣唔到銅鑼灣呢!有962X特快去銅鑼灣咪齊哂所有目的地,全部都特快啦!開心啦!你個#1嘅所謂962X,碼頭區嘅人唔會搭,得置樂嘅人會搭;整到行中灣繞嘅話,碼頭區嘅人都會搭,即使962P可以唔縮短都會搭(我個反建議入面,962P同962X嘅關係就好似619P同619X咁,一條九龍/新界特快,一條港島特快)!問題係怡和街車流咁解,淨係縮962同962S未必夠俾962B全部班次入銅鑼灣。
進智公交
 樓主| KW2523 發表於 2020-3-7 11:05 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-3-7 10:25
成組線似乎上繁都會用多左車

962X一直唔肯開早D原因係朝早有962P,無人坐慢車,962X同962講真都係偏慢 ...

962B同962/S變962D因應運載力提高都減咗班,應該冇用多過車,962B特5-12變正線6-9只係執時間
 樓主| KW2523 發表於 2020-3-7 11:22 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-3-7 10:59
你唔想轉車唔想企咪好似非繁忙時間咁,搭返962B去銅鑼灣囉!青公轉車同中環轉車咪又係轉車,咁梗係有咁特 ...

咁有咩理由要青公支持由962/S變慢碌962B?

轉962X快個零字,中環至灣仔之間轉車可以訓過海先,好過第一程冇得訓第二程罰企
行去華都搭960系未必有位甚至未必即班上到,我諗有得揀置樂會比較想要經中上環嘅962X,灣仔特快有得做,不過係兩三班特班唔係正線

962X屯碼角色同962一樣
唔好忘記962P都好爆下,碼頭真係有人為個位碌正線
不過呢度唔會坐滿,架962X去到置樂最多客都有半空

另外,Quota制度早已取消
kay 發表於 2020-3-7 12:03 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-3-7 11:05
962B同962/S變962D因應運載力提高都減咗班,應該冇用多過車,962B特5-12變正線6-9只係執時間 ...

問題係三聖至屯轉少左車
你可以話962/962S頭段路比962D/X做左

但問題係本身962/S都好爆,有班人焗搭962B
而因為掃管笏人口多左,係咪可以減咁多班次

本身962朝早有17班車,962S有6班
如果無左962/S,換962D/X,朝早唔應該多過23班車

而朝早有962P,962X碼頭區無作為,而962係962P有車時段係開緊17-20分一班
除非減返962P班次
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| KW2523 發表於 2020-3-7 13:07 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-3-7 12:03
問題係三聖至屯轉少左車
你可以話962/962S頭段路比962D/X做左

我計錯數,962D喺962S服務時段 (715-830) 入面應該開9班

同時段962有5班所以減咗11班
962B減3班 (特車班次加一班兼全部變正線,而原有正線班次取消)
962X已經改返20,加5班

三聖之前嘅客冇哂唔知夠唔夠扯平少兩班