hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 258P,960P有冇可能進一步延長服務時間,甚至全日 ...
開啟左側

258P,960P有冇可能進一步延長服務時間,甚至全日

kmb63x 發表於 2020-3-9 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2020-3-9 21:15
當你屯公孖寶繁時情況如此悲壯
你有車唔係960AB嘅世界級走線,都上左先算 ...

960ab真係燒油,最盡俾佢去到兆康都夠.. 過咗兆邦苑永遠得返十個唔夠..
富泰搭67系仲快..
藍地打後慢63x/68a二十至廿五分鐘..
如果回程用960x路線用多十分鐘一定有人捧場..
arfung 發表於 2020-3-9 23:03 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2020-3-9 22:33
剛才差唔多十點係屯轉見部63x頂閘,落咗十幾個仲企緊人上客,結果就係頂閘有人留後,呢個時間63x 68a各自 ...

63X平日晚8-11係開12-15分,現在全晚開30分…
68A平日黃昏6:30前開12-14分,6:30後開15分到深夜轉20分,現在晚7點前開20分,7點後即轉30分…

根本以最近既流量,即班無可能疏導到屯轉既乘客,見到稽查(光頭那位企慣月台1)都好無奈。
班班車黎到都企人,都清唔到條龍…

覺得公司想班客自然流失,例如轉搭西鐵又或其他線入到屯門轉輕鐵。

VIP區大部份人唔駛轉車,車又密,一向屯轉使用率都係低,呢個又唔出奇。
目測60X開得好密,有3成客算好,沿途多替代品。

67系今晚入新界方向係好左,大部份間距都係20分鐘內,每班車不平均,勉強清到客,等幾耐就睇運氣,不過點都比63X/68A好。
arfung 發表於 2020-3-9 23:05 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2020-3-9 22:41
960ab真係燒油,最盡俾佢去到兆康都夠.. 過咗兆邦苑永遠得返十個唔夠..
富泰搭67系仲快..
藍地打後慢63x ...

同意以現在63X/68A下繁做得咁差,即班未必走到,等車又隨時20分+起跳…若960A/B改960X行法,比直行只係慢8-10分鐘,應該會有人肯搭。
隨時屯轉仲引到唔想逼/等63X/68A既客上車,幫手疏導埋一份。

士刁拔尼.奧 發表於 2020-3-10 10:31 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2020-3-9 23:05
同意以現在63X/68A下繁做得咁差,即班未必走到,等車又隨時20分+起跳…若960A/B改960X行法,比直行只係慢 ...

其實如果你做得差唔緊要架
只係當我響轉車站前分流咁一批客就可以
所以先有258P呢啲長途線

某程度上如果258P全日的話
根本係相當部分分流批東九客
舒緩到嘅係67系,而間接就係欖隧C線

而入埋轉車站
只係多條線多架車去幫手清咁啲263/960/961轉車客嘅百搭路線
再回應返去主題的話
成本考量下
反而258P比960P更值得再加強服務
一條西隧過路費已經貴過長距離的油錢
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2020-3-10 10:35 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2020-3-9 22:41
富泰搭67系仲快..
藍地打後慢63x ...

基本上係
但當屯轉轉車上唔到要等20分鐘+
你嚟架960AB我除笨有精
最少我上到車肯定到站
但係繼續等隨時下一班都上唔到

而同時上左車,比63X 68A慢5-8分鐘車程的話
其實唔太大影響
正如當268X要等夠7分鐘時
成班洪水橋人見68X或276P咪照上…
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2020-3-10 10:40 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-3-9 23:03
63X平日晚8-11係開12-15分,現在全晚開30分…
68A平日黃昏6:30前開12-14分,6:30後開15分到深夜轉20分, ...

藍地坭圍始終係二奶命
洪水橋以至鍾屋村的屯轉線開到30分一班時,尚有欖隧線接駁
但係藍地坭圍就只有一係死等一係諗方法去駁其他車 (即係冇261P有一班人係落元朗轉276系,而家變咗洪水橋轉車)

所以sad but true的係
258P呢一類線
班次一定密極有限
而且重要性唔大
只係睇佢可以pair到啲咩區去做得稍為夠客啲
CZ_6686還錢!
kmb63x 發表於 2020-3-10 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2020-3-10 10:31
其實如果你做得差唔緊要架
只係當我響轉車站前分流咁一批客就可以
所以先有258P呢啲長途線

同意258P全日比起960P全日更適合.
呢條線最大賣點除咗一程過去到紅橋/藍地獨市,就係直達屯門市中心!下繁搭62x都要兜VIP區

960P加下繁回程就足夠,反正960下繁好密車,有一半客以上會係轉車站至紅橋落咗,960P開下繁回程仍然照顧到呢批客又唔駛大量車塞入大興良田建
fly831 發表於 2020-3-10 11:35 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2020-3-10 10:46
同意258P全日比起960P全日更適合.
呢條線最大賣點除咗一程過去到紅橋/藍地獨市,就係直達屯門市中心!下 ...

258P全日的話, 先決條件係入轉車站

如果唔入轉車站對疏導67M/X或68A/63X(入屯門)同258D/259D(出九龍)都係冇幫助

同埋都係老問題, 冇新增資源的話, 258D/259D可能要同時拉疏/重組, 甚至燒埋已經唔多想做既61X嗰疊

最愛猛男
ccchhhuuunnn 發表於 2020-3-10 16:03 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2020-3-9 22:15
258P只係東九果邊有得坐(仲要只限繁時),其他地方如港島、沙田、九龍城、葵涌、尖沙咀等地出發就無可避免 ...

所以我認為63X/68A做好本業自己加密班次好過再搞258P/960P
3/4條線玩20-30分鐘一班,好大機會到最後只係拖曬卡
感覺上960P/258P只係九巴半全日嚟半插旗避免洪福邨路綫拎出嚟bid

ccchhhuuunnn 發表於 2020-3-10 16:04 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2020-3-9 22:33
剛才差唔多十點係屯轉見部63x頂閘,落咗十幾個仲企緊人上客,結果就係頂閘有人留後,呢個時間63x 68a各自 ...

VIP除咗冇尖沙咀260X之外其他都直達車
無人排好正常了