hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 258P,960P有冇可能進一步延長服務時間,甚至全日 ...
開啟左側

258P,960P有冇可能進一步延長服務時間,甚至全日

HS1588 發表於 2020-3-27 03:07 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-3-16 16:18
唔係好覺60X 減班叫犧牲,最多只係冇咁方便。駁腳照有密車60m, 61x, (263俾多幾毫都得嘅) 同 60x。

63x去 ...

始終覺得做大 63X 個關鍵誘因不在於旺角客,多年搭 60X/63X 來往旺角既經驗就係 63X 根本快得十分鐘左右
尢其係旺角返屯門, 轉車客就係彌敦道見車就上, 直車客就繼續等返直車, even 行返出亞皆老街等旺火三寶直車
要吸曬旺角返屯門舊餅, 除非 63X 係明顯密過曬其餘屯門所有 X 線, 如果唔係加極班, 係旺角作用都係有限

而一路覺得做大 63X 個主要目的, 應該係主打洪水橋至轉車站客, 做密接駁等班客由坐鐵吸曬過去用轉車站, 先至最有利老九
旺角特快客一路都係叫做 bonus, 根本唔需要 focus 咁多, 你谷班客用 63X 都係收貴 $1.4 , 你吸青公班客用九巴十幾蚊咁賺仲好啦

lsc04d11 發表於 2020-3-27 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
最慘係63x貴過60x 而268X同68X同價呢… (同例仲有268P/268C vs 259D/259X)  而63x又真係唔夠密
neoplan720p 發表於 2020-3-27 11:09 | 顯示全部樓層
都係果句,
未夠需求開全日線既,
就唔好勉強開全日線。
到時開到60分鐘一班又何必?

繁時客量較穩定,可以開多少少直出線,順便減輕埋轉車站壓力。
但非繁應該做既,唔係走去叫960P、258P全日,
而係應該爭取63X、68A呢兩條接駁線推供更合理既班次。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
258D往寶田 發表於 2020-3-27 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層

E33P拖左咁多年都未全日,何況258P/960P
he_01 發表於 2020-3-27 13:15 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-3-27 10:00
最慘係63x貴過60x 而268X同68X同價呢… (同例仲有268P/268C vs 259D/259X)  而63x又真係唔夠密 ...

268X唔只同價 仲平過69X 265B 班次又靚仔啲

fly831 發表於 2020-3-30 13:11 | 顯示全部樓層
258D往寶田 發表於 2020-3-27 12:05
E33P拖左咁多年都未全日,何況258P/960P

喺A線當道之下, 早幾年仲爭取到而家既大半日服務其實都唔差了

960P我覺得真係可以開埋下繁, 順手執執960A/B唔駛吉車遊街
最愛猛男
士刁拔尼.奧 發表於 2020-4-1 00:23 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2020-3-27 13:15
268X唔只同價 仲平過69X 265B 班次又靚仔啲

咁係因為268X本身就係響68X度拆出嚟,有元朗客做咗底數而且就係好在西鐵站唔夠方便,先至保留得到

所以258P/960P呢兩條線的生存方向
唔係同鐵路走去鬥快
而係響相對合理時間的行車路線上
吸納到一班客去維持服務
所以間接先出現到258P要用而家個定線去行

至於63X
而家服務水平其實差不多
以上公路計叫做繁時坐滿
只係68A班次唔夠清轉車客
同埋要補7毫子先至令到63X好似好有問題咁
CZ_6686還錢!
arfung 發表於 2020-4-1 10:43 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2020-3-30 13:11
喺A線當道之下, 早幾年仲爭取到而家既大半日服務其實都唔差了

960P我覺得真係可以開埋下繁, 順手執執96 ...

現時960A/B過左兆康真係燒油,極少客會搭到咁後。
如有幾班960P回程,減輕屯轉63X/68A負荷,都係好事。

258P回程感覺直接一些,加上避開轉車站塞人塞車;都有好些客會搭到藍地或之後;
雖則目測客倉是屯官(市中心)、景峰和富泰。覺得尚有加時空間。
arfung 發表於 2020-4-1 10:47 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2020-4-1 00:23
咁係因為268X本身就係響68X度拆出嚟,有元朗客做咗底數而且就係好在西鐵站唔夠方便,先至保留得到

所以2 ...

同意。
觀察到一個有趣位,都真係有好些客執著於$0.7/$1.4...
屯轉北行有68A到站時,車上尚有座位,而大約63X如果還有10分鐘或以下ETA到站,好些人真的會不上68A而繼續等63X…
當然下繁班班爆,連上車都難時,就少D呢個情況。

反而南行,68A會爆過63X,用63X轉九龍城/旺角/葵涌車會蝕水,掉轉頭好些客會只等68A,的確感覺上68A某些時段供不應求。
GU9338 發表於 2020-4-1 12:50 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-3-27 11:09
都係果句,
未夠需求開全日線既,
就唔好勉強開全日線。

呢個邏輯本來係好正確

但弊在營運公司叫九巴
960P 開 30 分班通常都會出到車
960 ? 而家呢一刻都開緊 20 , 甚至有版友報過 25

就算唔係疫情時期
屯公三站淨係靠 960 都有版友報過車都上唔到

某程度上就係咁唔可靠嘅巴士服務強化咗各區山頭主義
請用文明來說服我。