hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從多次實驗數據, 推算290系去向, 以及將軍澳青衣線可行 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 從多次實驗數據, 推算290系去向, 以及將軍澳青衣線可行性

GZ4031 發表於 2020-3-8 21:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢大半年我由荃葵青經常來往將軍澳各地, 用左好幾種唔同方法去拎數據, 先以表列出各種方法既時間 (以非繁忙計算) 及利弊數據以開車起計, 轉乘包括等車時間(雖然多數<5分鐘)

寶林坑口 調景嶺
荃灣市 1. 290: 43-48分鐘不等
班次疏但一程過, 而且通常較快

2. 98D>紅線: 18+28 = 46分鐘 (包等車行路)
平日塞車就明顯輸硬, 只係勝在班次同埋走左290先岩用
番寶林可用何文田站配合, 時間唔差太多

3. 10M>42C (以青衣作推算): 12+32 = 44分鐘
去寶林會行少D路, 不過10M有時要等
特快效果唔明顯, 最多只係班次上吸引力大少少

--> 除非送290車尾, 否則大家都知290仍然係最簡單最快
1. 290: 52-60分鐘不等

2a. 102>290/A/X/42C: 15+25 = 40分鐘 (用ETA夾班次)
2b. 42C/290/A/X > 102/A29: 44分鐘
唔重申102 有幾快

3. 42C/290/A/X > E22A 富康: 50分鐘 (8分鐘行路)
係守尾門既方法, 當102冇位/A29冇車

--> 坑口比得起錢, 直出有一定優勢
按: 去坑口可用觀荃轉102, 更快
1. 290X: 52-60分鐘不等

2. 42C/290/A/X > E22A: 42-46分鐘
E22A 太疏

3. 33 > 地鐵: 40分鐘

--> 將南既市場, 290系 做得唔快亦唔吸引, 唔係鐵就單向E22A
葵芳 1. 290: 35-40 分鐘不等

--> 290 完勝, 不詳列其他方法
1. 290: 45-52分鐘不等

2. 102>290/A/X/: 15+15 = 30分鐘 (用ETA夾班次)

--> 坑口直出同樣有一定優勢

1. 290X: 44-52分鐘不等

--> 唔能夠話290X有好大優勢, 不過其他方法除左地鐵以外, 快既比例太少
青衣中 1. 290>42C: 55-63分鐘
番青衣中要漫遊哂荔景到荃灣邊緣

2. 290>44M: 50-56分鐘
蝕個BBI比佢換快5分鐘...

*3. 98D>41A: 45分鐘
呢個係只此一次, 亦係重點, 今日咁岩計岩班次去轉41A, 去模擬290六幹版, 亦同時對比6分鐘後黎既290到底差幾多
最終發現當41A去到荔景站對出, 290都只係差3分鐘
但今次既實驗因為兜佐敦至大角咀 (需時13分鐘), 比起到時真係六幹駁三幹, 估算會快十分鐘

4. 10M>42C: 52-58分鐘
意義不大

--> 呢個比較其實證明唔到方法3快, 因為98D理論上係會塞車, 但反映緊連將北行六幹三幹都有唔少機會快過現行
1. 290>42C: 60-67分鐘不等

2a. 102>42C: 15+30 = 45分鐘
2b. 42C > 102/A29: 50-55分鐘

唔重申102 有幾快

3. 44>40>102/A29:
12+22+10 = 44分鐘 (去坑口)

1. 42C>290X: 65-70分鐘不等

2. 41A>796C: 20+25: 45-50分鐘
(等796C需時)

3. 42C> E22A: 55分鐘

A. 290系走向

將南:
--> 長遠難以用290X 走線服務市場, 一來將南上山其實唔順路, 二黎觀塘線其實都玩左一半, 特別係33轉地鐵一例
--> 代表九巴其實可以放輕地鐵附近市場, 改投796P式走線
--> 290B 長遠應考慮六幹三幹既走線, 特別係98D轉41A既例子某程度上有一定估算價值, 理論上值得一戰

寶林:
--> 爬山同隧道各有千秋, 不過我自己支持行山, 反正行車都穩定, 98D快只係天時地利人和
--> 290 只限景林前有優勢, 290A太慢, 不作討論

坑口:
--> 數據上102全勝, 而我相信坑口其實難以要求/基本上冇可能要求九巴有直出荃葵特快, 290輸但總有吸引力, 九巴只會覺得要快就貴客自便
--> 惟應儘快加設98/797 (二選一)坑口直出接駁, 以BBI吸引轉乘40/42C客
--> 六幹三幹特快效果對坑口係有, 但我認為頌明直出, 其實仲吸引
--> 但將青線可以係轉機

B. 將青線可行?
有議員提出過呢個可能性, 我自己認為從現有數據, 以及X42C有機會全日既因素下, 其實選擇係有唔少 (視乎你識唔識配搭同塞車), 快起上黎, 45-50分鐘已經包哂將軍澳大多數地方, 如果有將隧轉乘及98/797, 有機會出現更多組合

如果真係開, 局面理應如下:
290系將隧版: 用將青線 (290C) 處理, 將工開經康城清半坑口, 將隧後只停創紀之城, 九龍灣站, 沙田坳道作轉乘, 報42C客及轉乘用途, 隨後只停華員邨, 業成街,屏麗徑, 荃富街, 並以青碼為終點: 假定青南有X42C)

290B 全日並參考796P走線服務, 利用六幹三幹直達葵芳
290X 改與290聯合班次服務寶林坑口一段, 各30
290A 不變
FBI2 發表於 2020-3-8 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層
將青搵290b延長入島夠做
 樓主| GZ4031 發表於 2020-3-8 21:26 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-3-8 21:24
將青搵290b延長入島夠做

得, 我諗290C得幾班, 290B 其他時段做埋入島都得, 不過唔會行得長, 最盡去到碼頭290C定位在於將工坑口將隧轉乘同埋42C葵涌青北半特快
290B真係做六三幹特快
天空之神 發表於 2020-3-8 22:46 | 顯示全部樓層

其實將青線交比新巴做效果更好?
.
3ASV174 發表於 2020-3-8 23:21 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-3-8 21:26
得, 我諗290C得幾班, 290B 其他時段做埋入島都得, 不過唔會行得長, 最盡去到碼頭290C定位在於將工坑口將 ...

290B 都同時做緊工業邨 > 翠林 / 寶達 / 彩雲 / 黃大仙 獨市,
六幹可以考慮抽 296A 車做,呢度成日有人講 296A 半車人會轉 38 40 42C,如果開左六幹直出,一班 296A 換一班 290C 有著數。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| GZ4031 發表於 2020-3-9 00:11 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-8 22:46
其實將青線交比新巴做效果更好?

笑左
新記唔係對青衣冇希望架咩
我期待有790C

樓主| GZ4031 發表於 2020-3-9 00:24 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-3-8 23:21
290B 都同時做緊工業邨 > 翠林 / 寶達 / 彩雲 / 黃大仙 獨市,
六幹可以考慮抽 296A 車做,呢度成日有人 ...

個獨市我都唔知點補好...
但真係好難因為呢個reason 迫佢跑山
惟有98/797再補BBI

某程度上最理想既290系應該做到哂順秀安, 康翠, 坑寶, 將南, 康城
呢到住既人數, 番工既人數都一直上升, 長遠用盡哂290ABCX 5條線, 都不為過
亦都難為左一D中間既流水, 而逼哂290ABX都上山, 咁樣只會趕客走 (數據都說明左時間差)

最終既版圖我幻想係
290 290X 一齊30分聯合15分, 對康翠坑寶係變相多左車, 亦穩定左班次因為唔洗再入尚德彩明
290A 開左頭又好賺就由佢自己繼續彩明
290B 如果真係全日到而又有六幹三幹, 可以係工業康城清半怡明, 直去將鐵出面, 轉左唐明尚德, 彩明DI做尾站就上六幹, 全日20
290C 幾班就係半特快將工去黃大仙, 再去葵涌青北

3ASV174 發表於 2020-3-9 00:31 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2020-3-9 00:24
個獨市我都唔知點補好...
但真係好難因為呢個reason 迫佢跑山
惟有98/797再補BBI

290B 時間唔差,
佢係兜將南晒時間(工業邨去將南本身都有 796X),
但佢依家出車個時間將隧塞、落觀塘道塞、觀塘道上龍翔道都會塞,佢飛將南但之後行返原線對工業邨放工客黎講仲快過兜將南再塞隧道。

你再開其他時間就另一回事。
不過六幹全通真係好長遠既事,分分鐘 10 年都未得,或者不如睇下到時 98 797 直出又有無人搭先再講,當你 98 有轉乘,直出咁好打 796A 796S 都唔會收檔。
如要討論,請先自貼差餉單一次
paul2357paul 發表於 2020-3-9 01:00 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-9 00:31
290B 時間唔差,
但佢依家出車個時間將隧塞、落觀塘道 ...

冇人叫新巴咁蠢,
694和798死守將軍澳市鎮區全遊。
0q9w8e 發表於 2020-3-9 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-3-9 00:31
290B 時間唔差,
但佢依家出車個時間將隧塞、落觀塘道 ...

290B不如經科大啦
整埋繁時雙向都得
反正將南已經有290X

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分