hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唯一一部有340匹馬力的九巴B9
開啟左側

[隨心一攝] 唯一一部有340匹馬力的九巴B9

NA2758 發表於 2020-3-14 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層

TR1614 發表於 2020-3-9 18:36
有板本話所有歐三 Voith B9都係用 D9A 340
但又有啲話得 MG470用 D9A 340
跟住有啲人又話 MX牌嗰幾架用 D ...

AVBE NA2758我覺得係最標青嗰部,之前佢喺K廠嘅時候我坐佢行14D放學,四順只停順天,好過有一次坐E500 ATEU11 PG9225碌車????????
ctb7k-pc6795 發表於 2020-3-14 13:27 | 顯示全部樓層
NA2758 發表於 2020-3-14 12:41
AVBE NA2758我覺得係最標青嗰部,之前佢喺K廠嘅時候我坐佢行14D放學,四順只停順天,好過有一次坐E500 ATEU1 ...

你架愛駒係 ZF, 之前係屯廠中等, 過沙田平路叫ok

"低地台AD 發表於 2020-3-13 22:12
HN7385 臨死前夠力跑的
點解10000CC得咁低馬力原因不外乎間車廠考慮耐用性、油耗、環保
但係 ..."

回返之前講大白龍 HN7385 力水, HN7385 係後步強, 佢尾期掛58M 係有改善.......
不過一山還有一山高, 仲有架 HN8597 表現更加超班.......

PS8851@182 發表於 2020-3-14 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-14 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2020-3-15 21:10 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-14 18:42
ATE ATR個一波都係長
上到三十幾先轉波

Voith唔知係咪set左咩鬼野,2波轉數咁低就轉波
理論上轉數越高,越好力
p.s 其實3波dent表現同大白龍差不多
低地台AD 發表於 2020-3-15 21:12 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2020-3-14 13:37
我理得3AD副引擎可以上調到1000 匹, 現實就係成堆3AD到死都係得270上斜唔識行, 咁人哋話3AD係垃圾有咩錯?  ...

做咩姐你?咪討論緊點解咁廢囉呢批正常SETTING係唔應該咁廢

低地台AD 發表於 2020-3-15 21:14 | 顯示全部樓層

ctb7k-pc6795 發表於 2020-3-14 13:27
你架愛駒係 ZF, 之前係屯廠中等, 過沙田平路叫ok

"低地台AD 發表於 2020-3-13 22:12

HN8597呢架野就係臨死前屯公上汀九維持2波中高轉45kph上個架聽講個陣2波都係比一般3AD高轉
KMBAVC19 發表於 2020-3-16 11:43 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-14 10:12
所謂 350hp 都係理論值當年果批 250 傳聞變左 270 表現都係無好過

你睇下屯公果批或者龍翔道果批 3AD 全 ...

你搵部5頭同3AD鬥分分鐘3AD會仲快過佢
亦都冇人話過加咗馬力會突然好力咗幾百倍
由原本得10xx Nm改完偈變多100Nm左右出嚟你覺得會快幾多
歐三E500同歐四E500(假設兩者波箱冇Topodyn/SensoTop)行出嚟兩個咪又係差唔多

問題係隻Voith波箱1波去到中後段個效率真係唔高,再加上本身個ratio已經細咗(講緊係DIWA段去到嗰陣個ratio,而唔係stall ratio),更加會唔夠力

呢個問題係到家陣都存在,有時Voith畀人覺得上斜冇Ecolife咁好力係正常,
理論上ZF因為機械段用得比較多所以上斜會比較屈機同好力,但無可否認一起步嗰吓Voith係會好力過ZF

用細c.c.谷盡副偈,起無視用耐咗會唔會出問題嘅隱憂下絕對冇問題!
兩擔Oly係可以塞副得5.9升嘅180匹6BT行㗎,同6LXB一樣馬力扭力,但係點解要用番成十升嘅L10或者富豪年代嘅D10A行?
英國兩擔B9係可以唔洗用成9升嘅D9B260咁X大副偈,直接塞副7.1升嘅D7E290上去改埋名做番B7TL都得㗎,副D7E仲大力過D9B260添,點解佢仲要用D9B呢?
甚至香港嘅歐三躉係可以塞副得8.3升嘅ISC330(雖然係貨車版但係事在人為)上去㗎,馬力扭力一模一樣,但係點解佢哋又要用成11升嘅ISM呢?
直角=1507 發表於 2020-3-16 19:54 | 顯示全部樓層
ctb7k-pc6795 發表於 2020-3-16 20:04 | 顯示全部樓層

跟五張 MG470 做8號的相, 於2018年冬影....