hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機? ...
開啟左側

香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機?

HM3044 發表於 2020-3-9 15:24 | 顯示全部樓層

at least 1/5b/10搭全程要收返貴
Steven_BUS 發表於 2020-3-9 15:25 | 顯示全部樓層

如果成事,九巴71K,71B可以取消,大埔4條X+271已經覆蓋到途經地區,運頭塘+新街市比74A廢物利用。那打素醫院就難搞少少,或者拉長71A/73B加強服務
S3BL470@98A 發表於 2020-3-9 17:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-3-9 17:18 | 顯示全部樓層

S3BL470@98A 發表於 2020-3-9 17:12
巴士公司有聘請稽查。
巴士公司有時会安排部分稽查坐巴士,監察車長及乘客。
如果巴士在落車門安裝八達通機 ...

我當本身稽查係已有職員
不涉額外開支,繁時唔好阻住
一個位嚟載少咗客啦……

另外73A由彩園改總站為
華明由於里數未跌落下一級
所以無減價,叫做整咗個華明>
廣福雙向分段,當然為配合大窩西
轉乘與73聯合班次,但反方向做唔到
聯合班次,所以愉翠返廣福一樣收足。
S3BL470@98A 發表於 2020-3-9 17:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tofu 發表於 2020-3-9 17:28 | 顯示全部樓層
澳洲都係要上落車拍卡
但上落車都係架巴士埋站果時先可以拍
架車一開走,咭機就唔嘟得
其實宜家卡機,報站同電牌都integrated左,理論上應該係做到
逃票同地鐵一樣,
上車只係confirm上車,落車果下先扣,如果落車唔拍卡就係收懲罰收費
技術上唔係做唔到,但一來香港人質素問題,二來私營服務唔會咁搞,除非係牌照要求
天空之神 發表於 2020-3-9 18:00 | 顯示全部樓層

其實係車站裝好過擺係架車入面
不過個人反對裝

$2 黨同月票黨一早將長途車當短途搭
仲加一班雙向分段不如全程單一票價好過
.
S3BL470@98A 發表於 2020-3-9 18:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HV7025 發表於 2020-3-9 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層
tofu 發表於 2020-3-9 17:28
澳洲都係要上落車拍卡
但上落車都係架巴士埋站果時先可以拍
架車一開走,咭機就唔嘟得

新加坡、韓國雙向分段機原理都差不多, 架車唔去到車站附近係嘟唔到機, 已經杜絕大部份濫用可能性
呢樣係已經講緊十幾年前既技術, 係今日睇唔到有任何技術上既困難
近年巴士迷大都有去呢D地方觀察, 唔明點解仲要講到唔可能咁

唔見得韓國人公民質素好過香港人, 但我都無見過佢地嘗試係巴士逃票, 嘟完卡唔落車根本係好突兀既事, 好少人會咁搏
就算真係有, 以而家技術, 用車cam同八仔資料事後追究都仲得, 反正載通高層咁多前忠誠勇毅, 大把舊同事幫到手

就算講話短途客拉慢長途客, 近年趨勢都係不可避免
主因係MTR已經加過多次價, 搭多幾個站地鐵已經好貴, 相對之下, 同路既中長途巴士當短途車搭並唔算貴
例子多的是, 港島有77 99, 九龍有35A 41A 80 89等等
另外, 巴士公司以至小巴公司都唔想再做短途線, 以致區內線班次愈來愈惡劣

樓上反對加分段既人, 你無乘車證無月票, 係咪真係會死等3M 16M 216M呢類重口味野先?
長線加分段兼併短線, 長遠點都要考慮, 否則長線短線班次只會各自俾巴士公司cut到體無完膚攬炒
成日話巴士公司唔夠人, 但又唔俾巴士公司cut短線, 唔成理由
Snoopy@FB8617 發表於 2020-3-9 18:48 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-3-9 14:55
退一萬步嚟諗
加成本(加多部拍卡機)
嚟令自己收入減少(回值)

咁退兩萬步諗
如果行雙向分段可以幫到手減少資源使用既
加多個機既成本都只會佔好少部分
另外雖然部分乘客畀少左
但有機會吸引到其他交通工具既客使用
其實係商業角度都好值考慮

老九整ETA既時候同續專營權都差好遠時間bo

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過