hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機? ...
開啟左側

香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機?

HV7025 發表於 2020-3-9 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-3-9 18:48
咁退兩萬步諗
如果行雙向分段可以幫到手減少資源使用既
加多個機既成本都只會佔好少部分

同意
近年短途線無肉食,巴士公司都愈來愈放棄
但大部分都因為價錢問題,唔可以全線取消,cut極都仲要每條幾架全日車
呢幾架車營運全日,必定蝕本,乘客亦因班次惡劣而唔等佢,可謂雙輸
例子有16M 216M等等

與其由得幾架短途車獻世,倒不如利用雙向分段,拎呢幾架車其中兩三架兼併入較長途路線,總車數可以再減少
單係進一步慳車慳人,已經係好大嘅誘因做雙向分段
而留低嘅車可以同時做長短客,一雞兩味,起碼蝕少啲
同時長線班次做番好啲,減少乘客流失去黨鐵
kitarolo 發表於 2020-3-9 19:20 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-3-9 18:27
樓上反對加分段既人, 你無乘車證無月票, 係咪真係會死等3M 16M 216M呢類重口味野先?

一個月一兩次係會正價都會
長線短用,但總無可能每程咁做

重點喺呢度
如果全民兩蚊搭車
或60歲以下,每月交通
開支500蚊封頂,到時路線
根本唔需要標價,問題係未到呢刻。
kitarolo 發表於 2020-3-9 19:30 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-3-9 18:48
咁退兩萬步諗
如果行雙向分段可以幫到手減少資源使用既
加多個機既成本都只會佔好少部分

我用271取代71B為例
最大問題係每一段客量
唔一定平均,有時富亨去大中
多啲人用,有時公路一段需求大,
仲未計萬一九龍塞車影響埋短途呢。

無可否認中途站多客落車
變相臨上公路前可上車嘅
機會增加,但又可以睇成頭站
長途客有機會要等多一班車,
淨係拗呢類無形優勢已經有排嘈。

喺未有兩蚊搭車
早已有議員關注過海線
過隧道後分段仍普遍貴過
本區線,巴士公司好明確話
希望用價格嚟避免拖慢回車,
尤其紅隧線難控制行車時間。

無月票/兩蚊乘車者
若要從0066中爭客或與對家競爭、
想善用資源嘅效益,係高於加拍卡機及
不誠實乘客,應先拉低「單向」分段票價。
ViviTse 發表於 2020-3-9 19:46 | 顯示全部樓層

louis2018 發表於 2020-3-9 13:52
可考慮後門上車,落車付錢,上車冇拍卡下車就收全費

我自己諗過兩個方法,第一個方案就好似閣下咁講,但當然個系統可能會複雜小小(?)
第二個方案就係喺某d特定巴士站裝部八達通機,落咗車120小時內拍咗減番錢(做雙向分段),但可能保養部機會麻煩少少
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
louisL 發表於 2020-3-9 20:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
珀島魚蛋 發表於 2020-3-9 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2020-3-9 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2020-3-9 22:22 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-3-9 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-3-9 19:20
一個月一兩次係會正價都會
長線短用,但總無可能每程咁做

可惜而家好多短途線,班次都已被cut到不堪入目
亦有部份地區,短途小巴收費拍得住所謂長途巴士
就算係常客,都會搭所謂長途車
例如15 16有唔少人由藍田搭落觀塘,唔通真係齋等14B/16M咩,63小巴/紅van有時都唔係易等
又例如我喺馬鞍山搭85M出九龍,時不時有全費客喺富安打鐘,但無計喎86K夜晚一收車就堅惡等,808又其實同85M差不多錢

嚟到呢個年代,長線短搭愈來愈常見,已是大趨勢
但部份巴士迷仲係嫌短途客阻住自己行程,我覺得嚟到而家有啲離地
睇下啲所謂區內線,未收車已經15-25分班咁起跳,收埋車好似216M咁試過收到60分班
換轉角色輪到佢哋要搭短途時,忍唔忍到呢啲垃圾班次、堅持等區內線先?
有得揀大部份人都唔會想貴車短搭,但嚟到近年,好多時都無得揀
3ASV356 發表於 2020-3-9 23:59 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-3-9 13:54
落車門八達通最大問題係點樣確保乘客拍完卡之後
真係喺嗰個分段終點前落車

車站裝拍卡機~
上物拍卡扣全費~
落車車站拍拎回饋