hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機? ...
開啟左側

香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機?

louisL 發表於 2020-3-10 15:28 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
HV7025 發表於 2020-3-10 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-3-10 13:49
要咁樣cut短線就要諗計搞掂現金客
唔多還唔多,始終要過區會

呢樣相對小問題
以往有路線要取消,替代轉乘大部份都無視現金客
YY487 發表於 2020-3-10 20:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HE7921 發表於 2020-3-10 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-3-9 14:30
新加坡巴士服務係政府合約形式去run
同香港巴士公司係私營差好遠

我覺得香港公共巴士遲下都會跟新加坡那套形式(澳門係2011年8月1日之前都係跟香港模式)
JC3987 發表於 2020-3-11 01:59 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2020-3-10 03:57
271屬於特快路線,行獅隧及吐露港公路。
271的重要客源是往來大埔至九龍塘及油尖旺。

新加坡巴士行咗雙向分段幾十年,一早有對策防止短途客阻慢長途公路線啦!

就係特快線 (5字頭或者 e字尾,相當於香港嘅港島 7字頭/ x字尾) 有自己一個貴啲嘅 farescale,坐一個站盛惠 S$1.52 (HK$8.5)⋯
而普通線起錶價 S$0.92 (HK$5.1),咁就已經有效引導返上 highway 之前落車嘅客坐普通路線啦。

用返你 271 呢個例子,行新加坡模式的話,油尖旺<>九龍塘坐 3C, 7, 81C, 87D, 281A 就收普通價錢 ($5-$6);
坐 72X, 270A, 271 就收特快價 ($8-$9),係連九龍塘去油尖旺都收 $8-$9。

其實更加貼合某一些巴士迷嘅 “快線不做流水客“ 原則tim
tommysiu1 發表於 2020-3-11 02:49 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2020-3-11 01:59
新加坡巴士行咗雙向分段幾十年,一早有對策防止短途客阻慢長途公路線啦!

就係特快線 (5字頭或者 e字 ...

香港其實冇必要咁做,因為新加坡多數路線係大流水,里程計費係成個交通整體(鐵路加巴士一程過),但香港好多都係特快線或者係客流超高同集中嘅路線。仲要你講平啲嘅路線唔一定係同公司嘅替代路線(送客比其他公司嘅尷尬) 。如果唔將短途同長途客人分開嘅話隨時引發更多問題,乘客車程時間更長,巴士公司使用資源更多得不償失。香港呢種收費模式比起更多國家嘅雙向/里數分段嚟得更有效率。
TOMMY! AP17, JE396 K 廠
kitarolo 發表於 2020-3-11 05:56 | 顯示全部樓層

講遠少少車費等級表
已間接地反影呢個現象
之前都有其他帖推測專利
巴士每小時成本約數百元
後勤人員已屬固定開支,車輛
成本亦可攤分做多年折舊。

車費等級表明顯里數越長
拉勻每公里收費就越低,亦
解釋到呃里數明明用多咗燃料
(見下)啱啱到多一級時仍有著數

弊在尤其燃油車輛
時停時走而可行嘅里數
好少,粗略咁講71K因為好快
就到燈位/中途站,自動波都成日
轉上轉落,等量燃油由大埔經吐公
大約都夠到沙田了,時間上更足夠
由大埔揸到九龍,咁同一車長開支
下必然祗想做長途、高銀碼嘅線。

以前理論就話特快線因為
做中途客機率低,所以容許
收貴啲嚟補償,新加坡模式
就係短途都已經去到長途線
嘅8成收費,我之前話假設71K
加到$8.4又唔代表班次會加密,
最大問題小巴低地台停滯不前,
又引伸區內短途是否適宜小巴做,
巴士最多僅繁時輔助。
kitarolo 發表於 2020-3-11 06:05 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2020-3-11 01:59

就係特快線 (5字頭或者 e字 ...

特快線所謂短途都挨近
全程嘅8成係合理,反正連
全費都有人咁做,我唔知係
新加坡競爭無咁激烈(富裕
城市好難會低競爭嘛……)定
華人都佔過半數時,香港就偏偏
有人不滿月票/兩蚊就可以不顧
票價、唔滿意咪買張月票囉。

留意返係極少批評晒證客
月票雖人人可買但不一定
有利,例如交通費未到PTFSS
每月最低門檻,甚至日常乘搭
範圍根本不在月票覆蓋。
HV7025 發表於 2020-3-11 07:55 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2020-3-10 20:50
呢樣嘢一部八仔機都做到
港島 77/99 一樣係一部八仔機做短途流水客

一部機當然做到,九巴郊區線嘅雙向分段收費都係用一部機處理
但到要大量採用時,特別喺市區使用,上落車門各一部機就方便好多,否則等同於取消落車門
最好跟足新加坡,落車門裝夠2部拍卡機,咁落客時間就可以維持同而家相若
HV7025 發表於 2020-3-11 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-3-11 06:05
特快線所謂短途都挨近
全程嘅8成係合理,反正連
全費都有人咁做,我唔知係

如果單從成本考慮,短途成本的確唔少過長途幾多
所以外地唔少城市,一上巴士就最低消費十幾蚊港紙,但搭好遠先會略為起價

然而香港路線嘅距離定價,講緊盤古初開已經係咁做
即使巴士公司用盡方法趕客逼佢哋上貴車,但現實無咩可能直接取消短途平線
結果平線仍然有幾架車虛耗,部份乘客亦改搭其他交通工具,巴士1毫子都收唔到
不論係支出定係收入,而家嘅做法都未係最善用資源
因此我建議用雙向分段,用更少車輛人手做更多乘客

另外講巴士迷對短途客嘅偏見,我覺得嚟到而家已經無咩好怨,都係嗰句,請睇下啲短途線而家咩服務水平先