hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機? ...
開啟左側

香港能否仿效新加坡,喺落車門安裝八達通機?

kitarolo 發表於 2020-3-11 10:10 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2020-3-11 08:08
如果單從成本考慮,短途成本的確唔少過長途幾多
所以外地唔少城市,一上巴士就最低消費十幾蚊港紙,但搭 ...

新加坡我去過幾日
自遊行咁大把,都搭過當地
巴士,實際上體驗唔到咩嘢。

但重提,71K加價到74X 271
水平都無用,亦唔可能搵公路線
行醫院/內街嚟取代佢,條線本身
多年長人士搭嚟買餸或來往醫院,
俾正價嘅無落雨肯步行隨時快過佢。

港島嗰邊 8X 19
又點解咁耐都合併唔到?
電牌顯示都講到兩線同路。
miklcct 發表於 2020-3-11 10:33 | 顯示全部樓層
tommysiu1 發表於 2020-3-11 02:49
香港其實冇必要咁做,因為新加坡多數路線係大流水,里程計費係成個交通整體(鐵路加巴士一程過),但香港 ...

香港呢種收費模式好明顯係犧牲短途客嘅利益,但實際上分散各地短途客先係佔公交主要嘅客群。好似何文田各邨來往旺角咁,條垃圾九巴18服務差,但又有幾條長途線嘅單向分段搞到九巴18虛耗柴油,結果俾合法泥的有機可乘。如果全部路線都里程計費,變哂大流水,絕大部分短途客都總會有一兩條長途車可以服務到,而單靠該等短途客亦都無可能支持獨立嘅短途線。

假設九龍行雙向分段,只要41變做41X改行西九龍走廊(來回海輝道出入)就已經可以收得18檔。
進智公交
99MAN 發表於 2020-3-11 10:38 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2020-3-9 13:48
香港人都係唔多適合講個信字
腥港人就更加唔岩用

上車拍卡後3個鐘內冇落車拍卡之記錄按該程最高收費結算即可。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
miklcct 發表於 2020-3-11 11:18 | 顯示全部樓層

另外我又啱啱諗起一個例子:紅磡灣去旺角。以前有一條短途巴士線叫212,收$5.1,因為大部分路段同觀塘線重疊而取消。但係條線有少部分路段唔近觀塘線,主要包括紅磡灣幾個車站,離黃埔花園(觀塘線黃埔站)唔算近,離紅隧口(118隧口轉車站)又唔算近,同埋拔萃女書院,離地鐵站亦都唔近而12A又服務唔到。當時條線取消係無任何相若價錢嘅補償,另一條相若路線30X亦都無加到分段收費。結果而家由紅磡灣去旺角,一係行到九丈遠去紅隧口搭118等隧巴重要俾貴$0.6(當年價錢),一係行到九丈遠返黃埔站搭觀塘線,否則就要俾新界價搭30X。

點解運輸署作為監管機構可以置之不理而逼人搭貴車?區議員又淨係睇到醫院無212而又對紅磡灣無212視而不見?公共交通作為一個城市嘅必需品,唔可以自由競爭靠市場力量制衡但又缺乏有效監管,結果市民任巴士公司魚肉!
進智公交
JC3987 發表於 2020-3-11 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
tommysiu1 發表於 2020-3-11 02:49
香港其實冇必要咁做,因為新加坡多數路線係大流水,里程計費係成個交通整體(鐵路加巴士一程過),但香港 ...

你可以話新加坡巴士因為大流水所以要按里程收費…
我覺得兩樣嘢係互為因果,同時間係因為里程收費呢個制度,造就新加坡可以將巴士路線訂得更有效率。

以我去過幾次新加坡出差嘅個人觀察:新加坡來往住宅區同市區嘅路線,大約一半係喺市區有總站。
另一半係東北住宅區-市區-西北住宅區嘅所謂“大流水”。

呢種訂線可以慳返市區嘅巴士總站用地,同埋減少吉車返市區總站浪費路面資源嘅情況。

用返香港做例子,旺角市中心嘅塞車好大程度係巴士排隊出入旺角東站/ 大角咀造成。
巴士一入一出旺角東站就要行經同一段洗衣街兩次。

如果學新加坡將市區路段重疊嘅路線 “直通運轉”,例如:
58X + 98C 良景-美孚-旺角-坑口(特快farescale)
44 + 296C 青衣-長沙灣-荔枝角道-旺角-尚德 (普通 farescale)

每組線本來行一轉車要行經洗衣街三次,重整之後只須要行一次!
途經長沙灣道嘅次數亦都減半…
明顯地減少路面交通量啦。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
joesiu27 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

053h4 發表於 2020-3-11 12:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2020-3-11 13:12 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2020-3-11 12:34
你可以話新加坡巴士因為大流水所以要按里程收費…
我覺得兩樣嘢係互為因果,同時間係因為里程收費呢個制 ...

想好似新加坡唔係唔得
但只可能一邊長途加一邊短途

例如: 260X mix 5A

咁樣尚算盡可能做到閣下提嘅"減少市中心車流量"
就會牽涉到收費問題

若果兩程都係長途的話
司機真係隨時三粒鐘都落唔到地

P.S. 閣下呢個諗法好似當年運吉提出905+111咁

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
joesiu27 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

dennislokawai 發表於 2020-3-11 13:16 | 顯示全部樓層
我晌度諗,依家APP咁流行,
其實巴士公司可唔可以同八達通公司合作,
晌每個巴士站貼個QR Code,
乘客到站後自行晌巴士站掃下QR Code,
再透過八達通app拍咭攞番回贈。
咁一來巴士公司唔需要裝大拍咭機增加成本,
又可避免乘客未到站就拍定咭。

當然我覺得巴士公司實在唔會咁做,
依家短途線咁疏,
某程度就係博你等唔耐煩俾搭貴車。
youtube.com/c/dennislokawai
kitarolo 發表於 2020-3-11 13:20 | 顯示全部樓層
dennislokawai 發表於 2020-3-11 13:16
我晌度諗,依家APP咁流行,
其實巴士公司可唔可以同八達通公司合作,
晌每個巴士站貼個QR Code,

QR code好易被複製
一樣解決唔到不誠實嘅case
既然要經手機回值就應設NFC
JC3987 發表於 2020-3-11 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-3-11 12:59
好似98X+98C 做直通運轉, 司機睇怕除時無三個鐘都唔洗落地去廁所啦

直通運轉係乘客不用落車,而司機可以換人嘛。
喺中途例如美孚換司機就得啦。

良景做 58X 出到美孚就落車小休,然後接另一部車返良景;同樣道理坑口做 98D 到美孚咪落車小休,接車返坑口…
駕駛時間可能仲短咗 tim