hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍城區議員要求A20加密班次、E21A改往機場 ...
開啟左側

[其他] 九龍城區議員要求A20加密班次、E21A改往機場

Snoopy@FB8617 發表於 2020-3-27 13:48 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-3-26 23:32
以油尖旺交通情況,E21 準時無塞車已經好好彩。
但 40-45 分鐘一班一樣唔夠 E21 鬥,A20 唔加到 20-30 分 ...

一直都係話班次同走線要盡量balance
A33X咁半個鐘一班咪又係兜走晒D客

再回歸返去原本問題係
單靠密既主力A線係唔係真係一定work
或者係
疏D但更深入既A線係唔係真係唔work

另一樣野我覺得一定要分返開兩個case
本身有E車既已經係另一回事
A29P vs E22A 咁一個頭站一個尾站
咁A29P做到10分鐘一班都冇用
E21 vs A20 本身E車有班次優勢市區走線又冇得郁
咁當然A車唔係咁易打個市場仲要開60分鐘一班

但例如觀塘山起碼你都會認同應該有獨立A線
而唔使下下落山轉車

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2020-3-27 13:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dennis28a 發表於 2020-3-28 01:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-3-27 13:09
60 分鐘係極限

留意而家大方向係開插針 A 線,但早年留低既大路頻密 A 線太多既得利益者,係無可能大改 ...

唔少新科區議員做過調查,點解唔搭 A 車而轉車,
其中一個死症係 60 分鐘太疏,60 分鐘明顯同居民「極限」有落差,等得部車黎不如早少少用其他方法入機場。

如果果區需求低到根本開唔到線,又一村何文田西貢赤柱咁,開 60、90 定 120 根本無分別,
又或者果區本身有密車 E 車,或者好強競爭對手,開 A 車點做都唔夠打,
叫人轉車或者真係出路黎,佢地轉得車黎都入左機場。

插針線都試左好幾年,成效係點大家有目共睹,但家陣開左咁多條插針線,搞唔掂係唔係時候返轉頭要做大重組呢?
為左解決疏班 A 車吸引力,將一條 60 分鐘一班拆做兩條 60 分鐘一班 A 車,
最後又繼續因為唔夠客同疏車無咩搭,你不如問下城巴會唔會咁做製造問題?佢一定唔拆線。

當然,何文田而家開左個頭好難收返,
咁既然夾左深長荔,畢竟深長荔班客係衰班次唔夠打,
加密到 30 分鐘一班谷返班潛在客源返黎反而先係出路。

既得利益區份係難做,但問題係你將 A20 一拆二,單純為左增加何文田吸引力,
又製造緊新既得利益者出黎。果個問題應唔應該再製造出黎呢?
除非整到條更吸引既走線比石硤尾、又一村,否則繼續同深長荔夾 60 分鐘一班一樣浪費資源,因為半條線既人覺得疏。
所以就算拆線,無可能繼續用 60 分鐘一班依個自殺式邏輯,起碼 40/45 分鐘去玩。

唔好忘記,機場往返大角咀同奧運區,仲有 S1 轉東涌綫依個選擇。
落完機 60 分鐘一班 A 車送車尾?請問邊個會等?
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2020-3-28 01:24 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2020-3-27 13:20
A22客量如何我就唔多再評論

如果唔計安達臣既

根據我 3 個住曉麗苑去機場既朋友,從來唔會刻意上秀明道等 60 分鐘一班 A 車。

問題係 60 分鐘太疏,A29P 行車時間又時快時慢,有時執執下野遲左出門,已經走左班車。
佢地求其行出馬路上 1A 落觀塘道轉 A29 / E22。

如果行秀茂坪道,但 30 分鐘一班,反正都要行,佢地個個真心唔介意行上去搭。
惡意回復是不道德的行為。
SE7378 發表於 2020-3-28 16:32 | 顯示全部樓層
其實,雖然城巴現時開 A 線嘅大趨勢係見縫插針,
但並不代表城巴上述嘅取向係岩,根本就係無休止咁浪費資源。

東九龍、將軍澳依家有齊 A22/A23/A26/A29/A29P 五條 A 線,
未來更會幾乎係ㄧ邨一線咁濟,但整體營運狀况好差,
有部分線甚至係近乎廿四小時載空氣嘅死款。
反觀東區,得一條 A12 行大路,除柴小外無入過其他小區,
但靠小區至大路嘅接駁都涵蓋到大部分客源,就知城巴策略失誤。

可惜,城巴似乎係會一錯再錯,連龍運都開始步其後塵了。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。