hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署有意更改A41p耀安掉頭方式
開啟左側

運輸署有意更改A41p耀安掉頭方式

RyanPun 發表於 2020-3-11 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2020-3-11 15:46
里數的確會長左,但時間並不然。耀安出入站本身都有少少kick燈,反而停完耀安(恆康街)之後,恆安燈位起步 ...

冇人上落嘅話2-3分鐘已經行完恆康街添,以順燈程度計停聖若瑟中學(85K)應該順過停恆安邨(87K)。恆康街去迴旋處方向係順燈過去市中心方向,用哂一邊行車方向停恆康街,時間上比原本出入耀安總站應該差唔多。
AVW28 發表於 2020-3-11 18:48 | 顯示全部樓層
睇返當區區議員冼生個fb同埋d人既回應,部分人仍然主張停返耀安總站。

不過咁,A41P唔停耀安總站,去程停87D九龍方向個站位,我又覺得可以接受。(唔係行多幾步都懶?P.S.當年恆安總站無左條86C入黎,d居民咪又係咁行出去搭車!)

至於回程,停聖若瑟個站都接受到,係住係耀謙樓、耀遜樓和耀平樓果三座行遠左;停斜路就方便恆安村最唔近馬鐵站果幾座(近馬鐵站既都已經係聽濤雅苑站落哂)。我估住耀安既都係聖若瑟落哂,仲會同你兜迴旋處咩?

OT:都唔知會唔會有人趁A41P搬離耀安總站既機會要求兜入欣安?
LL3850
RyanPun 發表於 2020-3-11 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-3-11 18:48
睇返當區區議員冼生個fb同埋d人既回應,部分人仍然主張停返耀安總站。

不過咁,A41P唔停耀安總站,去程停8 ...

去程兩個站差唔夠幾分鐘距離,相信問題唔係出係呢道。

回程站位太前太後,都一定有人行遠咗,好自然有人唔滿意,要做到接近完美、零影響,唯有揀最近總站嘅耀安邨分站(86K/87D)。

正如樓上都有人話,耀安總站A41P塊波板糖一向都得機場方向,既然一向都相安無事、冇人搭錯方向嘅時候,去機場停巴士站灣前面,入烏溪沙停巴士站灣後面,我相信問題唔大。
gk9112 發表於 2020-3-12 10:48 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-3-11 11:46
喺總站外面個停車灣落客,唔會入耀安巴總

係因為唔想出出入入可以放低即走咋?好似42A長亨, 81禾輋咁
東邪 GK 9112
hkbw 發表於 2020-3-12 11:00 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-3-11 11:11
長勝應該一早應該要NA40,A41P這樣啦,唔駛話耀安總站問題搞到日日95系見兼行唔到長陣大快活/扶梯!!

btw ...

當日引進12.8米又話比12米靈活, 唔會要多左位轉架WO...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2020-3-12 11:04 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-3-11 18:48

不過咁,A41P唔停耀安總站,去程停8 ...

其實都傻傻地(自私吧)件事..

而家攪到A41P真係兜到天荒地老..

恆安既去恆安站上唔得既...
耀安既又唔可以去警署上既...

係要兜返入耀安總站....

個個而家係要架車停正自己樓下..
一係就唔該班人自己搭的士/UBER...

條A41P而家都成日滿..馬鞍山都係時候要諗整多條E線出來分擔下...
又或者..拆返兩組線..

一組烏溪沙, 馬鞍台, 市中心
一組錦泰, 富安+ 石門...

咁就差唔多

殺雞焉用牛刀?!
RyanPun 發表於 2020-3-12 11:22 來自手機 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2020-3-12 11:04
其實都傻傻地(自私吧)件事..

而家攪到A41P真係兜到天荒地老..

唔係話唔肯行,而問題在於,唔入耀安、改同警署/錦鞍苑作為解決方法,你話近馬鐵站/IVDC嗰幾棟,用錦鞍苑/市中心上落就話啫,最近恆康街嗰幾棟呢?又叫人拖著行李行15分鐘路呀。

當初為咗方便烏溪沙唔駛行咁遠,將成段路反轉行,依家就打完齋唔要和尚喇,嫌耀安阻碇就想飛甩佢,叫人行下洗唔洗死。唔講以為前世得罪咗烏溪沙人。
hkbw 發表於 2020-3-12 11:28 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-3-12 11:22
唔係話唔肯行,而問題在於,唔入耀安、改同警署/錦鞍苑作為解決方法,你話近馬鐵站/IVDC嗰幾棟,用錦鞍苑 ...

擺邊都會有人行遠左, 有人行近左..
你當呢部係的士定私家車?
殺雞焉用牛刀?!
RyanPun 發表於 2020-3-12 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2020-3-12 11:28
擺邊都會有人行遠左, 有人行近左..
你當呢部係的士定私家車?

咁當初點解烏溪沙行咁遠唔方便,可以揀喺樓下上車,依家耀安只係想留返條線經恆康街就唔得?

再者我立場係贊成搬離總站嘅,但偏向放返喺總站外面個分站,對任何人嘅影響較細。
JC3987 發表於 2020-3-12 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-3-11 10:55
佢客多要行12米8,但又未到加班要求,冇計

A41P 喺有疫情之前已經開到 20 分鐘一班。
所以係時候諗拆線啦,一開二 40 分鐘一班都好過依家咁,為咗兜均啲站而攪盡腦汁,總站開車半個鐘都仲未離開馬鞍山。

又或者諗諗連埋沙田區 A線一齊重組,例如擬開辦嘅 A42 機場開出到水泉澳之後改為上 highway 入馬鞍山停幾個站,A41P 兜少幾個站,齊齊 30 分鐘一班;
廣源留返俾 A41 做…