hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 613既第一種分支613A,向垃圾606步步進迫
返回列表 發新帖
開啟左側

613既第一種分支613A,向垃圾606步步進迫

0q9w8e 發表於 2020-3-11 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層

我理想中既613A係安泰>四順>翠屏>東隧>鰂魚涌>太古>西灣河>筲箕灣。。
LauCT 發表於 2020-3-11 21:07 | 顯示全部樓層

回程應該跟10經豐盛街入彩雲總站,因為清水灣道近飛鵝山一段唔可以用12米長嘅車,新清個德望站係往西貢方向單向有站,回程停德望即係入舊清,要用短車。
西貢區居民
EX-TL 發表於 2020-3-12 00:36 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-3-11 12:42
非繁忙時間,606由彩雲經九龍灣、觀塘係可以20分鐘內出到東隧口
613A兜上安達臣再落翻藍田都要用差唔多,甚 ...

睇見樓主話行山快真係笑咗, 而且606彩雲客搭過海比例有幾多都唔知, 此建議似乎係步步進迫緊九巴613倒水咁蝕.

其實要搞死一條線, 從來都唔係用另一條線行少少重疊位就整得死, 而係要自身班次減到一副死樣, 例如14C 87開到40 50分一班.

不過, 近年好些路線例如74A 74D, 無論係舊線減到60分, 抑或係新線一開就60分, 都好難取消到.

大家都睇到606唔掂, 所以服務時間短啲, 蝕少啲, 就算係東區近似走線嘅110, 延長時間都係無幾耐之前嘅事, 既然606走線係咁差嘅, 又何必監硬開咁長時間.
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-3-12 10:23 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-12 00:36
睇見樓主話行山快真係笑咗, 而且606彩雲客搭過海比例有幾多都唔知, 此建議似乎係步步進迫緊九巴613倒水咁 ...

彩雲居民就俾D時間適應下,
但順利順天居民隨時會搶搭,
然後條線唔使等上面安達臣起滿哂樓上繁已經爆瀉要再拆快版,信唔信?

當年603係計錯數,扭番落去啟田平田擺車就算,其實應該轉番上面秀茂坪擺?
不過到頭來都係冇乜令到啟田平田友搭唔慣。
JX9097 發表於 2020-3-12 13:20 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-12 10:23
彩雲居民就俾D時間適應下,
但順利順天居民隨時會搶搭,
然後條線唔使等上面安達臣起滿哂樓上繁已經爆瀉要 ...

603放秀茂坪你估新巴會唔會嘈

P.S. 個人都想秀茂坪有全日車入中上環
EX-TL 發表於 2020-3-12 14:25 | 顯示全部樓層
當年東隧通車係一小區, 603拉埋去秀茂坪就真係計錯數.
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-3-12 15:20 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-12 14:25
當年東隧通車係一小區, 603拉埋去秀茂坪就真係計錯數.

諗諗下又係,來往中上環灣仔範疇既過海線的確係搶手貨,觀塘山上唔駛行幾多區起碼早繁已經淪陷。

若改來往鰂魚涌西灣河既應該冇咁容易淪陷?

成篇野我係耻笑現時條613乜嘢相信大家唔難估到,第一仲跟貼603為乜,反正啟田道冇理由要搞慢694,第二擺到咁正筲箕灣雙向總站亦為乜,俾住西筲單邊特快過海先都得既啫(愛秩序灣道折返其實都掂到筲箕灣)。
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-13 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-3-11 11:53
最極端既情況減613班開呢條613A。
總之要盡量引導彩雲邨居民改變搭過海線習慣。
...

我想講彩雲係冇乜人會搭606,我住咗彩雲 十幾年,除非時間啱啱好,又要去北角,咁或者都會搭606。

而彩雲要嘅過海路線係去銅鑼灣,所以你掟返條613A畀我哋冇用,彩雲居民搭606頂盡去到筲箕灣,你開613a過鰂魚涌,仲要兜番山上,而且前半段仲要同606重疊,彩雲一定唔會過,而家606至少都係可以去到九龍灣,繁忙時間都幫手清吓68啲客,由藍田過海絕對係快過行山上再去藍田過海

仲有606係唔受彩雲人嘅歡迎,班次咁疏,
所以唔好講到彩雲人過海習慣坐606,其實係坐16轉黨鐵/111/113,又或者上四順用619,出新蒲崗坐116/106,坐26去土瓜灣轉隧巴,甚少會選606,我哋並唔稀罕有606,寧願要交密啲嘅隧巴。
LauCT 發表於 2020-3-15 11:21 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-13 23:17
我想講彩雲係冇乜人會搭606,我住咗彩雲 十幾年,除非時間啱啱好,又要去北角,咁或者都會搭606。

唔好忘記彩雲仲有部份西貢、清水灣居民,彩雲人唔搭,西貢、清水灣人可能會搭,因為唔駛塞將隧。
西貢區居民
南韓金仔 發表於 2020-3-15 16:39 | 顯示全部樓層