hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 91改經坑口直出觀塘,以換取91與98聯合班次是否可行? ...
開啟左側

91改經坑口直出觀塘,以換取91與98聯合班次是否可行?

MyTiF 發表於 2020-3-20 18:28 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-20 18:18
91我諗唔郁得啦,因為大埔仔、井欄樹果頭如果無咗91班次就會疏咗唔少,91S反而一班半班放出觀塘都仲得。
...

797經坑口半圈我覺得102阻力有限,話晒兩者無重疊空間,佢地應該無權反對。如果連行偉業街去九商既線都ban,咁103小巴都應該唔比佢係坑口邊皮上落客啦(好似10M咁)。反而我覺得797經坑口個阻力應該係康城到, 康城明顯係唔想兜任何小區,仲有大大條98同佢搶客,新巴都唔想改慢條線送客比對家。

至於A29我都同意要好好利用,但佢既作用應該得單向將軍澳方向,出機場方向真係唔適合做轉駁。呢個問題如果唔開新線或姐揾其他區既線加經係解決唔到。
可惜九巴只係想繼續食老本同搶客插旗,調景嶺康城佢就想做,清水灣坑口都無人同佢搶理得你死。

ViviTse 發表於 2020-3-21 05:02 | 顯示全部樓層
MyTiF 發表於 2020-3-20 18:28
797經坑口半圈我覺得102阻力有限,話晒兩者無重疊空間,佢地應該無權反對。如果連行偉業街去九商既線都ban, ...

講真A29去程都加得觀塘道,我覺得整埋將隧轉乘操作上唔難,
差在一不離二,如果觀塘道雙向分段收費,呢樣繁時先攞命。

至於797果鼓地區阻力,我真係唔知應該點形容佢好。
唔知係咪因為過往康城嘅路線(除咗98D特別班之外)無條似樣,
煉成咗果鼓阻力將兜路呢樣嘢果種「二分法」(非黑即白),
亦即係只有兩種情況:康城直出、非康城直出(前者舉腳贊成、後者舉腳反對)。

所以果頭就喺度鬧113又貴又長龍,呢頭就反對所有建議來往厚德街市及康城嘅替代品。
不過又係嘅,調景嶺果d區佬又「勁」嘅,趁機想搬埋98入調景嶺,果鼓阻力想唔起晒鋼都唔得啦
p.s. 不過我最唔明白290X當日改道兜多三區,果鼓阻力又覺得無問題果吓wo
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
GZ4031 發表於 2020-3-22 00:02 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-3-20 17:13
其實797經埋半圈,係康城有賺,反而坑口唔見得係咩著數。
繁時797叫做做緊觀商區、九商區,但非繁距離觀 ...

[其實797經埋半圈,係康城有賺,反而坑口唔見得係咩著數。, f4 H( c( U. ~4 N, j! e  r0 f- \
繁時797叫做做緊觀商區、九商區,但非繁距離觀塘市中心/德福/淘大咁遠好難吸客。
變相非繁個客量差、班次唔靚、駁腳作用低(惡性循環)。
所以行埋半圈,至少穩住個班次/加班,又可以用分段做埋成日比人鬧嘅113,康城無理由唔賺。
坑口就反而797兜觀商、同297兜寶林時間上差唔多,只不過叫做多個選擇咁解]

咁所以我先覺得不如98做番,兩家都有著數

「98經半圈就真係兩邊都著數啦(但可能102會有阻力),7 V: t( D4 Z5 ?4 e! d3 |
坑口有史上第一條全日直出將隧嘅九巴線,雖然唔平,但都著數;
康城又可以非繁加班(繁時可以拆線唔使兜)、用分段做埋113、將298E d車倒埋落去加班,一樣著數。! D8 _. \# o* C  O. v5 o/ k; @2 x6 v
唯一係牛頭角止步有d嘥,但進一步延長又要同296C協調/同埋分段果方面又要平衡吓。」

所以如果98做得唔錯,可以考慮加條98X做大佢(坑口版296C)
要協調既係98C同98S... 同埋我之前都出過關於98ABCDP既建議

「91做九商我又覺得非繁無咩作為wo,你意思係經觀塘道出九商,定觀商出九商,定觀繞上九商呢?, H2 T/ O: |. [1 l4 ]  H
297P全日都得,但我怕九記未必肯放開九龍灣<>紅磡嘅客..... 所以長遠只可以靠796X轉798/A29」

突然諗到
其實91同98可以做聯合班次,因為康城同清水灣都唔會塞車咁濟,可以兩條各開20分鐘一班做坑口
然後齊齊直出觀塘道,91 APM後跟15A走到mega box 後直接番彩虹鑽石山
再唔係九巴放唔開297又想91做觀塘道
就跟38 42C踩到鑽石山收工

樓主| 258X 發表於 2020-3-22 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層

nwyforsure0111 發表於 2020-3-22 00:18 | 顯示全部樓層
91是不是用唔到12米車?
GZ4031 發表於 2020-3-22 00:58 | 顯示全部樓層
258X 發表於 2020-3-22 00:07
我覺得你話91同98聯合班次有得諗喎,91清水灣開00,30,98開10,30,50?

大約如此
總知10-15分鐘內一定有一班直出既車

dennis28a 發表於 2020-3-22 01:35 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-21 05:02
講真A29去程都加得觀塘道,我覺得整埋將隧轉乘操作上唔難,
差在一不離二,如果觀塘道雙向分段收費,呢樣 ...

如果城巴夠聰明,A29 整即日來回優惠,回程回贈 22 蚊就得。
老老實實,A 線入機場方向,唔應該做流水客,無謂上上落落。
惡意回復是不道德的行為。
天空之神 發表於 2020-3-22 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
其實長遠用轉將轉 91 入清水灣一定比用彩虹轉更快,另一方面可以用 $7.4 打劫坑口直出觀塘客,反正佢地搭開 102,91 反而平左
天空之神 發表於 2020-3-22 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-12 12:03
樓主好唔滿意而家91m嘅班次咩? 又縮短,又取消91, 好似91m啲班次得罪咗你咁樣喎,同你講91m開多蝕多,即 ...

91 91M 呢對蝕錢孖寶真係要解決大部分重疊問題既
91M 改做 91P + 91M 限定時間寶林特
91 改往將隧將轉觀塘
91 咁改隨時打個和,91M 特 + 91P 應該蝕少左
louisL 發表於 2020-3-22 10:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽