hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 西貢區議員建議新界 10M 於景林邨設站
開啟左側

[行車路線] 西貢區議員建議新界 10M 於景林邨設站

JX9097 發表於 2020-5-29 22:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-5-29 13:53
但即使唔停得景榕樓,都應該可以停寶琳北路景林邨?

Btw 102 103即係要攞禁區紙? ...

傳聞就係霸道到連景林邨都唔停得
流星☆雨 發表於 2020-5-31 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
景林唔加得站都算,欣明冇102啦掛?
 樓主| 10598C 發表於 2020-5-31 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-5-31 11:56

今次係景林選區議員爭取景林停站
雖則會上欣英選區議員有出下聲
但運輸署似係側側膊唔理咁多
ViviTse 發表於 2020-5-31 23:46 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-5-31 11:56

運輸署好似指景林等地已有足夠嘅交通服務(例如98A)來往官塘(?)
如果佢唔係指明導性講緊102的話,睇黎佢可以用同樣理由ban 10M停欣明

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
流星☆雨 發表於 2020-6-1 00:06 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-31 23:46
運輸署好似指景林等地已有足夠嘅交通服務(例如98A)來往官塘(?)
如果佢唔係指明導性講緊102的話,睇黎佢 ...

以此標準根本10M係執得咁滯……

不過經過捷輝呢一獲之後,其實大家都好清楚明白運吉依家係傾向大公司,細公司已經成為眼中釘
趕客路上 理_得你
ViviTse 發表於 2020-6-3 00:17 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-6-1 00:06
以此標準根本10M係執得咁滯……

不過經過捷輝呢一獲之後,其實大家都好清楚明白運吉依家係傾向大公司, ...

其實10M停唔到景榕樓都勉強拗得過,但我唔太明點解唔停欣明苑......

可能要等果幾位區議員再爭取吓先至有望停到?
dennis28a 發表於 2020-6-4 03:12 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-6-3 00:17
其實10M停唔到景榕樓都勉強拗得過,但我唔太明點解唔停欣明苑......

可能要等果幾位區議員再爭取吓先至 ...

停欣明苑一樣無咩用,景林班人未必會行。
反而應該考慮入佳景路停浩明苑,老屈改路後,疊翠軒同一期行太遠。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| 10598C 發表於 2020-6-4 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-4 03:12
反而應該考慮入佳景路停浩明苑,老屈改路後,疊翠軒同一期行太 ...

講話停欣明苑應該唔係為景林,而係為本身欣明苑住客
最起碼即使102係景林勢力範圍冇得講,10M都可以加站服務欣明苑掛

雖則我認同疊翠軒係行遠咗(一期貿泰路落一樣得,疊翠軒就要穿多個商場先返到)
但10M回程已經唔少倔頭路,陶樂路一個,貿泰路掉頭一個,如果再加多個佳景路,定線上應該幾趕客
HE7921 發表於 2020-6-5 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-4 09:01
講話停欣明苑應該唔係為景林,而係為本身欣明苑住客
最起碼即使102係景林勢力範圍冇得講,10M都可以加站 ...

入得佳景路就入埋寶林巴士總站啦
ViviTse 發表於 2020-6-6 16:20 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-6-4 03:12
反而應該考慮入佳景路停浩明苑,老屈改路後,疊翠軒同一期行太 ...

如果停欣明苑,應該淨係方便到欣明苑班客,景林客應該會繼續坐102。

至於停浩明苑,欣明苑/新都城/景林的確幾方便嘅;
但兜一兜入去,其他站位可能會慢咗,應該比就咁加站更難