hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 離島區議員建議E11S、E21X、E22S、E34P、E42P全日行走 ...
開啟左側

[其他] 離島區議員建議E11S、E21X、E22S、E34P、E42P全日行走

RH7685 發表於 2020-3-14 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-14 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2020-3-14 00:01
主要係唔順路+未來發展不及東涌北

長遠東涌北自己應該做一條線,E線兜入滿逸
同埋所謂順唔順路其實都係同一個路口出入,圍住兜一個圈,定係沿路出入兩次咁解
HM3044 發表於 2020-3-14 00:40 | 顯示全部樓層
其實我原則上同意E11A縮落滿東做全日,當弱化版962X係ok的。
E23A都應該係咁樣拆
然後E11/E23齊齊變20/30兼應該谷返起條A23就啱數
E34P就⋯⋯如果當年一早開A36/A37咪好;不如E34X全日算啦
E42P原則上係,但上面都有人講,連E42都20嘅時候,E42P係咪想60
ATENU135 發表於 2020-3-14 00:52 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-3-14 00:15
同埋所謂順唔順路其實都係同一個路口出入,圍住兜一個圈,定係 ...

城巴肯擺車落去先,東涌北都唔係好多人坐車
當然等東涌北再填大啲之後當然有機會
GZ4031 發表於 2020-3-14 01:00 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-3-13 21:25
雖然南昌非對面轉乘
(其實香港/中環更遠)有埋
東涌西/東站E21X亦可拜拜

都有道理, 睇少左有東涌西東兩站
不過E21X都起碼係直達旺角 (如果真係跟41A)
我自己就幾睇好呢樣, 起碼行車合理過E21A
E11S真係...想點先西隧咁貴

其實倒不如貼地少少, 直接爭取E31大幅加密, 反正呢家係特快 (以前我青衣上都想爆粗), 直接推人上轉車站轉
再唔係直頭爭取38加BBI囉如果人地采你

論慘 講真十五分鐘路程到纜車站轉哂全港九新界再加全天候車海38
個區議員應該唔只智商殘廢, 直頭身體都殘廢

根據佢既邏輯, 麻煩935 936 948 40P 35X 36X 237A 230X 234P 238P 38B全部同我全日左佢啦

GZ4031 發表於 2020-3-14 01:04 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-3-14 00:40
其實我原則上同意E11A縮落滿東做全日,當弱化版962X係ok的。
E23A都應該係咁樣拆
然後E11/E23齊齊變20/30兼 ...

E11同E11A拆都得既...不過到時兩條線幾多分鐘一班...
E23就...不如正經做E21X 41A版全日啦...
N38 發表於 2020-3-14 02:34 來自手機 | 顯示全部樓層

以上呢堆線只可以話最大問題係東涌北同東涌西之間夾住左個交通完善既東涌市中心,巴士公司最希望你全部去晒市中心搭。所以要重組又要兩全其美唔易。E11S :返工日日搭,客量都幾驚人,最後4班車5分鐘一班都可以有人企甚至頂閘過海,但下繁回程因人流無咁集中未必夠客,要全日就要大執 E11系。
E21X :客量仲衰過E11S,要全日就一係同E21系或E23系大執。
E22S :暫時維持現壯。
至於龍運,唉,都唔想多講。
長遠黎講東涌北會發展,所以路線應該比東涌西完善。以上各線全日,最大捐失者係嶼巴。而東涌西得逸東同滿東,已經無咩位置比咁多線做總站。

kitarolo 發表於 2020-3-14 06:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-14 00:15
同埋所謂順唔順路其實都係同一個路口出入,圍住兜一個圈,定係 ...

假設迎東或新填海區
再有支路來往8幹,但都
唔會太接近白芒村,因為
已經有順朗路喺度,真係唔
需要兜圈,咁行文東路定迎禧路?

如果講九龍段,E21X同A21真係
似對掉咗,但A線難以唔經彌敦道,
彌敦道不能左轉入窩打老道、佐敦道
、柯士甸道,後兩者也不能右轉落彌敦道,
加上兜東涌北原意唔係想做居民囉……
AtrHenu 發表於 2020-3-14 06:03 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-3-13 20:07
要全日冇問題,拉去機場再取消E11/A,E22A,E34A/B同E42得唔得? 龍運城二應該好樂意 ...

呢個方案唔太可行的,話曬呢D E車長期有班機場貨運區支持.
btw,以黃公司機場二部,長勝係好大機會再大搞E車,寧願只會俾E21A,E31,E32A加車甚至將E21X,E22S玩半全日當做咗功課!!
GD1570 發表於 2020-3-14 06:57 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-3-13 23:58
咁荃灣人都要去東涌。。

咁荃灣都仲有港鐵可以去到東涌。

你有你可愛,我有我好笑。