hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 汀角路交通意外 警方75分鐘才到場 九巴安排75P和雙層275 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 汀角路交通意外 警方75分鐘才到場 九巴安排75P和雙層275R清客

PS8851@182 發表於 2020-3-16 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-15 23:56
如果話75P可以回車更快, 其實可以照開75K但不停工業邨, ETA可以人手改動變鬼車, 反正呢幾百個客睇怕都係出 ...

照你咁做班hater咪又狗衝出嚟話九巴未經批準更改行車路線~
度埋100%必定出現經典對白: "保險唔包呀"
PS8851@182 發表於 2020-3-16 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2020-3-15 23:18
75K同75P都係行汀角路, 三門仔路前的巴士站都一樣, 為何75P比75K能更快清晒中途站的乘客?
...

快啲到總站清客囉, 有咁難理解咩?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-16 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-3-15 20:56
請佢返嚟就梗係要佢解決問題同工作
如果係請佢返嚟坐嘅話咁你都做得啦
你唔去話有問題嗰個反而話提出問題 ...

咁你而家開咗75p你有咩損失呀? 除咗畀多一兩蚊,有咩可以幫到你呀?你呢啲唔係叫人解決問題,呢啲係搵嘢嚟搞,損人不利己嘅嘢就咪做la, 出少句聲la
HU6455 發表於 2020-3-16 00:39 | 顯示全部樓層

如果中意開就開, 或者係多客要散客為由, 咁下次如果西鐵有事去唔到紅磡, 269R或者係N368, 都可以隨時日間係紅磡出現, 幫手散客去大西北
kokchun 發表於 2020-3-16 00:47 | 顯示全部樓層

見幾百人一齊塞車
開 75P 又話唔岩規矩
開 275R 短棍又話搶錢
開 75K 唔入工業邨特別班次又話飛站
咁開返正常 75K 會唔會又話要全車百一個乘客陪兜好無效率

haters gonna hate
睇黎以後有咩突發事件都係不變應萬變好了

Timothy 2B
kiwai 發表於 2020-3-16 00:48 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2020-3-16 00:38
快啲到總站清客囉, 有咁難理解咩?

原來「快快清中途站的客」係指快啲清巴士上的乘客?

受教了
RH7685 發表於 2020-3-16 00:59 來自手機 | 顯示全部樓層

kokchun 發表於 2020-3-16 00:47
見幾百人一齊塞車
開 75P 又話唔岩規矩
開 275R 短棍又話搶錢

乖乖地開返75K就乜事都冇
要搶錢嘅咪275R
反正都冇乜選擇
西貢都大把人俾$17搭92R出彩虹
係而家咁開條75P唔知做乜
RH7685 發表於 2020-3-16 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-3-16 00:38
咁你而家開咗75p你有咩損失呀? 除咗畀多一兩蚊,有咩可以幫到你呀?你呢啲唔係叫人解決問題,呢啲係搵嘢嚟搞 ...

大佬 而家係巴士唔係紅van
要亂咁開嘅下次開N73E N74E N75E你又搭?
又唔係冇車 開返75K唔得?

104R單嘢一樣收信架喎
講到搵嘢嚟搞當然係九巴
RH7685 發表於 2020-3-16 01:09 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-15 22:36
事實係撞左車塞死晒,D警察都要好耐先來到,又有成400人等車。而正常車根本出唔到來,所以九巴先臨時調車 ...

umm
我想問清客點解唔用得75K清?
唔通75K同721班popo一樣突然消失咗?
好得人驚喎

要開特車咪開75K 橫掂受影響嘅都係75K沿線 冇問題㗎
哦 即係948冇車嘅時候 就開968疏導
原來係咁嘅意思
kitarolo 發表於 2020-3-16 01:16 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-3-16 00:59
乖乖地開返75K就乜事都冇
要搶錢嘅咪275R
反正都冇乜選擇

根本275R無#18入面提嘅statement,一樣可由大美督
起載收$7.7開去大埔墟站,就算有人投訴原則上都入唔到。

75P咁做會俾人覺得,下次周末/假日會否又有特例。

我想問清客點解唔用得75K清?
唔通75K同721班popo一樣突然消失咗?
好得人驚喎

其實非交通意外或郊遊者暴增,大量通勤線班次
過去數週都無故消失,ETA倒數後一樣無咗車,機場
嗰邊收E線焗人上貴線都算嘞,同時A線都狂減。