hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣西夜晚11點幾290/290A同時一齊開,大家會上邊架? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 荃灣西夜晚11點幾290/290A同時一齊開,大家會上邊架?

GU9338 發表於 2020-3-16 23:36 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-16 23:25
認乜野同丫,武漢肺炎加上深夜班次,A29 搭 50 分鐘都可以機場返到坑口啦,咪再自我催眠覺得 290 系快啦; ...

其實搭鐵都算了 ,
你都識講呢排收車傻的嗎班次 , 40 半個鐘班 296A 20 分班 (尋日見到 20,而家深夜仲衰開緊 25)
定係閣下覺得係街吹多幾下風有助抗肺炎 ?

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
nwyforsure0111 + 2 英雄所見略同

查看全部評分

請用文明來說服我。
dennis28a 發表於 2020-3-16 23:39 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-16 23:33
坑口你小巴轉40咪又係咁上下時間。

如果係荃灣西,真心想快,去祈德尊新邨上 30X / 234X 再係美孚轉 40 再轉 10M / 102 / A29 / E22A / 296A。
不過都係果句,夾到班次就係快囉。

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +21 收起 理由
山區居民 + 9 講得好
ahken + 1 + 10 多謝分享
nwyforsure0111 + 2 精闢見解

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
GW5878 發表於 2020-3-16 23:40 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-3-16 23:33
坑口你小巴轉40咪又係咁上下時間。

呢個鐘數搭 40 , 30 分鐘已經可以由荃灣去到觀塘啦,轉 A29 或者綠小 10 分鐘搞掂,

當然就會有人拎等車黎講
但樓主個 Setting 係唔計等車時間喎,點解 290 又唔使等車既
GW5878 發表於 2020-3-16 23:42 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-3-16 23:36
其實搭鐵都算了 ,
你都識講呢排收車傻的嗎班次 , 40 半個鐘班 296A 20 分班 (尋日見到 20,而家深夜仲衰開 ...

樓主先話 290 要等半個鐘,唔通剩係 40 同 296A 要等但 290 就唔使等?
dennis28a 發表於 2020-3-16 23:44 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-16 23:40
呢個鐘數搭 40 , 30 分鐘已經可以由荃灣去到觀塘啦,轉 A29 或者綠小 10 分鐘搞掂,

當然就會有人拎等 ...

公道少少,既然係咁,點解唔索性搭 290 系去黃大仙轉 A29?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
GU9338 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
GU9338 發表於 2020-3-16 23:44 | 顯示全部樓層

又要召喚實時 ETA

滿樂 > 九龍灣站 31 分鐘
九龍灣站 > 觀市 5 分鐘

即係咁 ETA 一定有誤差
不過計百分比已經有 20%
就算四寫五入都得唔到 30 分鐘呢個結果

其實係咪應該尊重下科學呢 ?

評分

參與人數 1HugeC +4 收起 理由
nwyforsure0111 + 4 精闢見解

查看全部評分

請用文明來說服我。
 樓主| nwyforsure0111 發表於 2020-3-16 23:46 來自手機 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2020-3-16 23:42
樓主先話 290 要等半個鐘,唔通剩係 40 同 296A 要等但 290 就唔使等?

其實我23:15到站!咁應該係收左車才會開23:20吧!
GU9338 發表於 2020-3-16 23:50 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-3-16 23:42

點睇 #1 都係「290 開緊半個鐘班」
而唔係樓主等咗半個鐘 290

如果 40 + 296A 同 290 都係要等嘅話 , 以而家呢個班次
數學上前者平均等車時間一定係耐過一條 290 囉

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
nwyforsure0111 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

請用文明來說服我。
 樓主| nwyforsure0111 發表於 2020-3-16 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層

其實我個setting係「荃灣西夜晚11點幾290/290A同時一齊開,大家會上邊架?」!但你離題想講其他alternative,我哋都歡迎嫁?
GX7180 發表於 2020-3-16 23:54 | 顯示全部樓層

多謝樓主分享第一身苦況
平時我做回程見有人揀車坐, 心都寒一寒
荃西回程同分站太近, 好多時入左假數, 到佢改番, 貴客後悔已經太遲了

我又分享下D無聊經歷, 通常係日間下午既
1. 荃西去黃大仙, 25分係標準, 20分係你打大兼大河道衝燈, 30分你架車應該好爆
2. 彩雲去馬遊塘, 通常290X快290小小
3. 識玩既話, 290又好A又好, 馬遊塘唔好咁禽青, 落到寶儉樓先過頭, 咁你一定最快番到彩明
4. 富麗花園去寶盈, 通常3條線差唔多時間, 係唐俊街寶邑路燈位見番

唔多番夜晚, 不過少人極有普, 反正將軍澳D燈就算有一個人落都要停
用番正正常常既下晝,用3點做個例子
1500分290A 1550到馬遊塘, 1615到尚德 < 正常地多人, 一堆寶北將南客等05分X
1505分290X 1545到馬遊塘, 1600到尚德 < 除左順秀寶林坑口, 全個站清哂
1510分290  1548到馬遊塘, 1613到尚德 < 執雞寶北+寶林坑口
落車次序1505 290X>1510 290>1500 290A

1520分290A 1610到馬遊塘, 1635到尚德 < 正常, 小量客等30分290
1530分290  1608到馬遊塘, 1633到尚德 < 掃哂寶北+寶林坑口, 小量將南客等35分X
1535分290X 1615到馬遊塘, 1640到尚德 < 執雞小量將南客
落車次序係1530 290>1520 290A>1535 290X

1540分290A 1630到馬遊塘, 1655到尚德 < 得黃大仙順秀, 寶北雞都無得執
1550分290  1628到馬遊塘, 1653到尚德 < 正常偏多人

不過講到尾都要睇騎師點玩
呢一組線咁多後備番, 掛牌又咁多怪人, 都係算啦

PS希望唔會見到幾十頁行隊道既廢話

DM 639. GP5292. HH2032. HS7847. PV7987