hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於 103 與 170 的銅鑼灣行法
開啟左側

[問題] 關於 103 與 170 的銅鑼灣行法

EX-TL 發表於 2020-3-19 15:16 | 顯示全部樓層

可改行銅鑼灣道 摩頓台 大坑道天橋出告士打道, 再跟118入紅隧.

不停維園至景隆街站, 改停銅鑼灣道後直入紅隧, SOGO客請集中在怡和街上車.

銅鑼灣道有103直入紅隧, 對搭開108 112 116於中央圖書館 維園上車有吸引力, 缺點係銅鑼灣道有時都多車, 仲有違泊.
ATSE40 發表於 2020-3-19 15:28 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-3-19 13:58
170最好改法一定係過香隧後百德新街->景隆街->堅拿道西->紅隧

唔停怡和街嘅話,景隆街係100%要停 ...

來回行鵝頸橋三次真係唔慌唔趕客,非繁鵝頸橋北行同告士打道上橋位都會塞車嘅時候仲咁樣行真係多謝哂
腦補當真,真要補腦
AtrHenu 發表於 2020-3-19 15:32 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-3-19 15:16
可改行銅鑼灣道 摩頓台 大坑道天橋出告士打道, 再跟118入紅隧.

不停維園至景隆街站, 改停銅鑼灣道後直入紅 ...

103由銅鑼灣道直入紅隧可省的其實係無乜,但反而維園(游泳池)和景隆街呢2個站先係重要囉(因為它可以呢個執102,106去紅隧客外,仲可以幫170清埋公主道,九龍塘班客)!!

btw,170長遠計可以黃竹坑後跟107入紅隧並延長火炭並設170,182沙田區互轉服務先係出路!!
932gz6061 發表於 2020-3-19 17:07 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2020-3-19 15:28
來回行鵝頸橋三次真係唔慌唔趕客,非繁鵝頸橋北行同告士打道上橋位都會塞車嘅時候仲咁樣行真係多謝哂
...

一係就先停堅拿道西
點行都塞架啦,但長遠咁入興發街都唔係方法
932gz6061 發表於 2020-3-19 17:11 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2020-3-19 14:54
唔知 103 咁樣返竹園又算唔算耐 ?
畢竟大部份中西區既紅隧線都係灣仔入紅隧

103由半山去到興發行35分鐘走唔甩,真係要改快
EX-TL 發表於 2020-3-19 17:39 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-3-19 15:32
103由銅鑼灣道直入紅隧可省的其實係無乜,但反而維園(游泳池)和景隆街呢2個站先係重要囉(因為它可以呢個執 ...

主業靠執雞, 不如顧掂獨市客先.
AtrHenu 發表於 2020-3-19 17:39 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2020-3-19 17:11
103由半山去到興發行35分鐘走唔甩,真係要改快

如果103全日跟103P肯定唔夠客但同意你的講法現有走線的確太耐嘅可以再調整空間;但飛灣銅這樣做一定令到竹園,樂富班容嘈!!(因為該2區有一定人數去灣仔,銅鑼灣)
天空之神 發表於 2020-3-19 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-3-19 17:39
如果103全日跟103P肯定唔夠客但同意你的講法現有走線的確太耐嘅可以再調整空間;但飛灣銅這樣做一定令到竹 ...

其實應該改快,行灣仔道執182 雞,長遠用 103 代替 182 九龍塘段,銅鑼灣客要行返去鵝頸橋搭車

九龍方面要直插愛民邨吸 113 客
同埋簡化前段路線後可考慮延長上慈雲山北

ATSE40 發表於 2020-3-19 19:20 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-3-19 18:53
其實應該改快,行灣仔道執182 雞,長遠用 103 代替 182 九龍塘段,銅鑼灣客要行返去鵝頸橋搭車

九龍方面 ...

103 九龍段咁樣行其實港島段點行都係獨市,但係改快哂 103 同 170 就變咗半個九龍中都無車去鵝頸橋以東嘅區,以而家三巴對九龍中都唔想擺車落去嘅態度唔睇好會放到手。

飛走 QE 更加係無咩可能,講緊有啲時段係有十幾人上,嗰班客除咗 103 之外都無線做

腦補當真,真要補腦
alan2011super3 發表於 2020-3-19 19:57 | 顯示全部樓層

往九龍103其實已經做左般咸道、堅道版23好多年,老人家$2後此情況尤其嚴重

由於老人家$2嗰$8.4差額係唔係都由政府畀番,巴士公司未必好蝕

唔知咁樣會唔會減低巴士公司改103走線意慾

當然,過海巴淪老人流水線唔只103係咁

btw,$2客差額係唔係都由政府畀番,巴士公司也許更鍾意死攬呢啲過海巴$2流水客(政府過左數後等於位位可以收足過海全價),人口老化自然使$2客持續增長,巴士公司改103、106、113、671呢d線走線意慾也可能降低;;;後生仔,繼續受罪吧,等65歲咪享埋一份囉
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I