hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 關於 103 與 170 的銅鑼灣行法
開啟左側

[問題] 關於 103 與 170 的銅鑼灣行法

bennyho1004 發表於 2020-3-20 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2020-3-20 16:10
即係銅鑼灣應該交埋比 182 做 ?
呢到個人有D新諗法

170咁行就無左客源,主要客源係銅鑼灣,仲要15.8分段平過182。要改係改九龍段
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-20 17:03 | 顯示全部樓層
呢到個人有D新諗法

以而家182嘅行車路線,好難再加長行車路線去做銅鑼灣,除非佢停入境處
但咁樣改反而無咗灣仔內街嘅客

170北行改只停堅拿道西,如果想過到灣仔區議會,大可以繁忙時間開特別班次由銅鑼灣單向去沙田,反正需求都係集中喺繁忙時間
或者新開經灣仔、銅鑼灣、北角去沙田、大圍嘅東隧線

都係相同問題,大家覺得170唔可以無咗銅鑼灣,但明明堅拿道西呢個站已經喺銅鑼灣東部合理腳程範圍,何必一定要架南區嘅車花多幾十分鐘去兜晒成個銅鑼灣呢
(啱啱非繁忙時間兜咗轉,北行南區客量同銅鑼灣客量差唔多,後者上車嘅多數喺消防局)
932gz6061 發表於 2020-3-20 17:09 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-20 17:03
以而家182嘅行車路線,好難再加長行車路線去做銅鑼灣,除非佢停入境處

170好耐以前係真係有CWB番沙田特車,係之後唔夠客先冇左

170紅日同星期6都有好多人係sogo個邊上車,所以我先提出一定要停景隆街同百德新街,尤其百德新街個站位同堅拿道西差好遠,仲有考慮埋小小天后客

053h4 發表於 2020-3-20 17:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ATENU135 發表於 2020-3-20 17:30 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-3-20 17:09

170紅日同星期6都有好多人係sogo個邊上車,所以我 ...

百德新街/景隆街有啲人或會嫌行得遠,宜家啲人或多或少都係貪170個站位就腳先搭,有機會會倒走一部分人,何況銅鑼灣天橋落橋位都幾塞下,堅拿道天橋又要塞一段
JC3987 發表於 2020-3-20 19:03 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2020-3-20 17:09

170紅日同星期6都有好多人係sogo個邊上車,所以我 ...

補充一下,以前之所以有 170 銅鑼灣特車,係因為當年(中巴年代) 170 正線傍晚七點幾就開尾班車。
而九巴獨營 170 銅鑼灣特車,以服務晚上返沙田嘅乘客。

到咗城巴年代 170 全日服務沙田-華富,自然不再須要開銅鑼灣特車啦…
Lawliet 發表於 2020-3-20 21:34 | 顯示全部樓層

呢到個人有D新諗法

都可以咁講 但聯同170重新執過港島定線會更大效益
放棄南區客換取東區一帶商貿區興起既客源
如果依你個方法的確會變182更多客 170少客
唔值得為南區特快沙田而放棄銅鑼灣客(以170收入計)
至於車程耐(中環掃到銅鑼灣先入隧道)其實619 690都係差唔多 重要掃到北角先入隧道
只要係九龍段上曬橋提速 應該唔會太大影響

上面KW2523兄講既非繁客倉係灣銅我都同意
所以重整兩條線後 一條照紅隧 > 銅鑼灣
另一條就做番銅鑼灣尾站番沙田 補番曬170來回程既位
灣仔區的確會變輸家 由紅隧後一站到變經中上環先到
但現時非繁182港島方向客量都係一般般 通車後可能更差
以一程車載最多客既方法黎睇 大循環模式可以減少載空氣既時間

至於來回方向飛九龍兩條橋 170都話要做南區客飛唔到
182早就應該要飛曬..

S3BL100 發表於 2020-3-21 01:29 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-20 17:03

你不如擔心變相飛起半個銅鑼灣過唔到沙田區議會仲好

堅拿道西表面距離 SOGO 好似合理腳程,但一來受影響人數極多,二來沿路要過馬路等燈加上人多都唔係咁快行得過去,三來真係會倒客,隨時得不償失

當然我同意南區客佔比例唔係真係咁少,但都要平衡各方利益。170 而家咁兜固然係差,但跟 107 171 只停堅拿道西就走又係另一個極端,而唔係平衡

上繁甚至去到中午前銅鑼灣未有咁多人返沙田,的確有空間可以只停堅拿道西就入隧道,但其餘時間真係唔使諗

北行改行禮頓道、怡和街西行,鵝頸橋入紅隧,已經可以令行車時間顯著減少,係平衡兩邊利益同需要既做法

fb.com/scientisthk2usa/
KW2523 發表於 2020-3-21 02:51 | 顯示全部樓層
Lawliet 發表於 2020-3-20 21:34
都可以咁講 但聯同170重新執過港島定線會更大效益
放棄南區客換取東區一帶商貿區興起既客源
如果依你個方 ...

182非繁南行最多得坐滿一大原因係走去行告士打道,呢條路得619呢D需求大競爭慢嘅先啱行

只要去程跟111行返灣仔道相信改善唔少
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-21 10:26 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-3-21 01:29
你不如擔心變相飛起半個銅鑼灣過唔到沙田區議會仲好

堅拿道西表面距離 SOGO 好似合理腳程,但一來受影響 ...

本身跟返紅隧線停站係有好處嘅,但禮頓道又係一個焗塞嘅位嚟

老老實實,而家大家提嘅各個方案都好難過到沙田同九龍城
睇怕巴士公司真係要落站頭調查、試驗過先有用
最終係應該170、182、982等等嚟個大重組

但明顯而家唔會肯郁,坐等沙中線嚟到大開殺戒啦