hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 286C 延長消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 286C 延長消息

fatpear 發表於 2020-2-26 10:53 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-2-26 10:24
其實 240X 條線同 40X 無咩關係
至少唔入馬鞍山先

第一,真係「反正個個都係特登等72快車」?真係「個個」都肯特登等條更疏又更貴嘅72?
第二,沙市來往石硤尾嘅客又點處理?

利申:72常客

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
西九小確幸 + 1 精闢見解

查看全部評分

HM3044 發表於 2020-2-26 11:03 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-2-26 02:54
其實應該286C恆耀直出,會快過而家86C去深水埗
86C就縮入海皮
點解唔可以正正經經搞好86/A/C
86唔過河、入沙角,減返落7.8
殺86A開新線比河西/72飛走沙田
86C一城起飛,skip九龍塘
馬鞍山要青沙線咪搵87D/81C開刀
286C淨係做兩味喺欽州街開算啦

我喺#66已經講,
應該係86/A/C reform
馬鞍山青沙應該郁81C/87D
KW2523 發表於 2020-2-26 11:15 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-2-26 10:20
86X同86C本身同價又點加呢?如果你話加價的話,咁點解286C收9個9就嘈,86C加價反而無問題? ...

開過條二代86X,係咪有法例唔俾佢收9.9?
唔係嘅,加價換深水埗真特快,而唔要一條快唔過86C嘅深水埗假特快有咩問題?
tszhinchan3 發表於 2020-2-26 11:16 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2020-2-26 10:11
一路都講左寧願86C再加價變86X都好過開286C, 講左幾年啦~
係有好多青沙上腦既人死要拗之嘛~
...

其實當初九巴郁85x/85c果陣,最好用埋係86c同86x度。
即86x全日+經亞公角街、第一城上獅隧,而86c改做上下繁。
馬鞍山客唔會care經哥和老街定龍翔道,只要86c唔漫遊沙田就可以。  

KW2523 發表於 2020-2-26 11:29 | 顯示全部樓層
其實乙明又有冇需要有兩條唔同站嘅線?
一城+富麗豪線停田園閣上公路似乎都係選擇
當然唔會快咗
61233 發表於 2020-2-26 11:50 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-2-26 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2020-2-26 10:53
第一,真係「反正個個都係特登等72快車」?真係「個個」都肯特登等條更疏又更貴嘅72?
第二,沙市來往石硤 ...

咁石硤尾客係咪真係大到要86 死兜爛兜先
88K 轉87B 轉乘應該更平

86 因為過 2 次河已經倒哂城河東班客
72 對比 86 收車班次其實唔疏
10598C 發表於 2020-2-26 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2020-2-26 11:03
我喺#66已經講,
應該係86/A/C reform
馬鞍山青沙應該郁81C/87D

最理想應該係86系全部非繁繼續行獅隧,繁時286C青沙做兩繁商貿區客 + 避獅隧塞車
但問題係而家286C誓必全日,不如諗下點樣唔好比86C 286C攬炒

相反81C 87D應該繼續行獅隧
fatpear 發表於 2020-2-26 12:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-2-26 12:15
咁石硤尾客係咪真係大到要86 死兜爛兜先
88K 轉87B 轉乘應該更平

86石硤尾客嘅比例無你想像中咁低,本身一程過半小時內搞掂嘅車程要人兜去大圍轉車,仲要係疏車線轉疏車線,
真係多謝哂
再講86走線出事在於沙田一邊遠多於西九一邊

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
西九小確幸 + 1 精闢見解

查看全部評分

stevechau 發表於 2020-2-26 12:50 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-2-25 23:27
其實最簡單既做法係 86C 行埋馬鞍山海皮,棄恆耀,同時改行沙瀝出深水埗

慳到既車加埋本身抽左既柯打,應 ...

咁再簡單D, 286C拉出去行海皮咪得囉~
仲唔使搞著86C添~
兩三年前就已經咁樣講緊條286C要咁做啦, 佢同86C根本就應該要分開兩條線做, 而唔係抽條做到死既86C去養一條好可能少客左仲慢左又貴左既286C~