hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 286C 延長消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 286C 延長消息

tszhinchan3 發表於 2020-6-7 16:38 | 顯示全部樓層

而家沙田果邊好似已經比馬鞍山果邊寸到發哂顛
出親既Post都好L小學雞
話咩馬鞍山20萬微不足道仲FF搞獨立
先唔講馬鞍山應唔應該獨立成一個區議會
人地中西區、灣仔人口連馬鞍山一半都不如,都可以各自成一個區,不如叫佢地合併先啦
天空之神 發表於 2020-6-7 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層
yyy5138 發表於 2020-6-7 16:17
容生今日唔幫沙田
他日如果有人提重組馬鞍山線
佢就唔可以安安穩穩企道德高地做大帝

作為一個馬鞍山既區議員都唔幫馬鞍山
一個富安一個富豪都係出事
RyanPun 發表於 2020-6-7 17:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-7 17:05
作為一個馬鞍山既區議員都唔幫馬鞍山
一個富安一個富豪都係出事

無他嘅,除咗最明顯嗰幾個係麥潤培啲馬之外,仲有恆耀安同富龍都係同一陣線,剩低嗰啲一係反面反到出哂面,一係沉默的一員,富安呢個一向都係靠邊企嘅議員,呢次手指拗出唔拗入唔係冇道理。
再者本來山上同富安係火水地帶,成個馬鞍山同富豪幾乎係一啪即著,係「著火」嗰「著」,呢鋪富安唔靠向富豪同山上撐到衡仲等乜。你問我呢,我就覺得呢鋪遲早係九龍9號仔/40嘅翻版。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
ST4967@89D 發表於 2020-6-7 17:35 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-6-7 16:38
而家沙田果邊好似已經比馬鞍山果邊寸到發哂顛
出親既Post都好L小學雞
話咩馬鞍山20萬微不足道仲FF搞 ...

某早幾個月興起嘅交通關注組呢排不斷針住馬鞍山交通關注組
針針下就開始前言不對後語
原本話唔反對286C喺富豪同麗豪加站
畀馬鞍山交通關注組話迴避議員提出286C加站嘅議案就轉軚話反對
另外仲有啲打手話咩「係啦停少啲站一定係快啲啦」同埋咩「就算681條馬鞍山繞道同大老山公路炒車大塞 行沙田既680都一定係最慢!」
知嘅笑死唔知嘅都笑死

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
UF3262 + 10 精闢見解

查看全部評分

天空之神 發表於 2020-6-7 18:21 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-6-7 17:34
無他嘅,除咗最明顯嗰幾個係麥潤培啲馬之外,仲有恆耀安同富龍都係同一陣線,剩低嗰啲一係反面反到出哂面 ...

行政指令解決算啦

但最怕係用黎直接 CUT 86C , 因為老九將 286C 全日既目標已達成

.
RyanPun 發表於 2020-6-7 19:45 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-6-7 18:21
行政指令解決算啦

但最怕係用黎直接 CUT 86C , 因為老九將 286C 全日既目標已達成
最麻煩,沙田嗰個一路想和平解決,上次89D飛黃泥頭單嘢已經係咁。我唔太期望今次真係會用行政指令解決。
先前都講過轉286c代價係有機會同(甚至慢過)86C曾大屋上獅隧時間一樣,既然馬鞍山唔袋都「袋著先」,就係為咗一個麻煩富豪花園,馬鞍山點要面對現實,呢一點富豪一世都做唔到。
反而我覺得馬鞍山可以做多少少嘢,例如可以向運輸處施壓,調整四小龍燈陣時間,最少唔駛比富豪睇死286C做唔掂,甚至慢過86C。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
tszhinchan3 發表於 2020-6-7 20:00 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-6-7 19:45
最麻煩,沙田嗰個一路想和平解決,上次89D飛黃泥頭單嘢已經係咁。我唔太期望今次真係會用行政指令解決。
先 ...

如果運吉肯係青沙出口起返條橋駁去龍翔道,咁286C就可以行返龍翔道落去白田,再跟返86C咁行,就咩問題都解決哂。
咁樣其實成個86系都可以全部改行青沙。
Anonymous 發表於 2020-6-7 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-6-7 20:00
如果運吉肯係青沙出口起返條橋駁去龍翔道,咁286C就可以行返龍翔道落去白田,再跟返86C咁行,就咩問題都 ...

但係咁就會令到原本分流嘅作用發揮唔到,唔係佢開路嘅本意。同埋咁行嘅話,行青沙根本冇意義,兜遠路又慳唔到時間

理解荔枝角出口起唔到,因為難度真係太大,但點到可以試下行葵涌交匯處
bennyho1004 發表於 2020-6-10 10:47 | 顯示全部樓層
反而一係上下繁忙時間加停富豪?
反正火炭路塞死
qualcomm 發表於 2020-6-11 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層

其實成日話行葵涌交匯處嗰班人,可以試吓下午六至七坐下車去美孚,根本就係排巴士隊,仲要浪費十至十五分鐘