hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 286C 延長消息
開啟左側

[路線消息] 九巴 286C 延長消息

KW2523 發表於 2020-2-26 20:05 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2020-2-26 19:13
黃棣珊個站要做埋盲人中心客
無理由要盲人行多成個街口

由瑞田樓行落盲人輔導會沿途冇梯級之類,亦只係幾步路,問題應該唔大
一係cut瑞田樓個站改停黃祿珊叫白田行多兩步

stevechau 發表於 2020-2-26 23:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-2-26 15:12
286C拉出去行海皮都要抽86C車...因為本身286C就係86C嘅特別班次

咁都係兩繁抽JE~ 主線影響不大丫~ 唔會變左妹仔無料但仲惡過主人婆丫~
stevechau 發表於 2020-2-26 23:41 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-2-26 15:03
石峽尾慢係真,不過慢在一個街口一個站,排隊停車耐過行
根本應該變成
澤安 -> 瑞田樓 -> 愛德小學 -> 北河 ...

咪癲啦, 澤安落一過就瑞田樓, 上去仲諗住行大埔道北河街你果架係巴士呀, 唔係的士呀~

搭左咁多年, 真係唔覺南昌街慢得去邊, 又唔係少客~
反而轉入元洲街先係最攞命
stevechau 發表於 2020-2-26 23:44 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-2-26 15:14
86系好快都做唔到非繁20了
遲下得104同214有呢個班次

又係果句, 西九是原罪, 就算係金山, 就算現實已經有大把客都係會被無視
實際客量頂盡都係得86A一條非繁可以疏過20......但現實就係肯加價都唔會比車比線西九~
stevechau 發表於 2020-2-26 23:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-2-26 15:27
唔考慮社會責任,改上青沙成功就賺多筆差價,失敗咪半粒一班或者一粒一班吊命
由於青沙線有特快價收得貴 ...

筆差價比佢加價填左佢換86X兼留最疏20MINS死線算~
我寧願要一條收$10.5甚至收到$12既86X, 都唔會要一條減到返原價$8.9既286C
青沙巴士只對荔枝角工商區有利, 但對西九大圍整體係廢~
客又唔係唔夠, 但死就要死D有客既線先, 西九交通真係有趣~
KW2523 發表於 2020-2-27 00:01 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2020-2-26 23:41
咪癲啦, 澤安落一過就瑞田樓, 上去仲諗住行大埔道北河街你果架係巴士呀, 唔係的士呀~

搭左咁多年, 真係 ...

搭親86A石峽尾段都係慢慢排隊埋站等燈耐過行車,400米3個站完全係密到成條N線咁

如果嫌澤安 -> 瑞田樓太疏可以加返消防局個站,反正比較少上落,至於上去行大埔道嗰度係我睇錯
stevechau 發表於 2020-2-27 00:02 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-2-26 15:33
沙市石硤尾問題,將86A拉長至沙市/瀝源/禾輋做總站就可以
只要地區接受$6.4變$6.8,86A一條過做原先兩條 ...

86A拉入火炭專做源和路沙市
86沙田就跟86C舊路行大涌橋路去沙一入黃泥頭
水泉澳反而唔使點搞, 比足BBI佢養自己邨巴線好過~
佢肯咁樣搞, 唔好話咁小家$6.4加到$6.8丫, 加上$7.5又點話丫?! 口氣再大D上$8.4都仲大把人送錢上車~
而家車資太平唔係我地做客既錯喎, 更唔應該因為咁而罰客無線搭囉
stevechau 發表於 2020-2-27 00:07 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-2-26 18:45
點解叫 240X你問九巴

現實係 86 本身都蝕錢點都要改頭換面搵多D

86蝕錢係唔使改頭換面先搵到多D......交足班次加價就得~
我樓上都講左, 執返好走線同班次, 加一兩蚊從來唔係問題囉~
你見沙市班客上72從不手軟, 咁就知唔係唔肯比錢既問題啦
做大青沙唔係86系既責任, 反而好似270B+286X咁都夠搞好西九呢帶同青沙轉車既連接~
要CAP水請留線加價, 等著九巴派車黎收錢
stevechau 發表於 2020-2-27 00:10 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-2-26 19:44
都話九巴肯做286C純粹係因為個價位...

咁再講多次囉, 加到$10.5將286C改返做86X吧, 無藉口留286C啦??

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
HM3044 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

stevechau 發表於 2020-2-27 00:18 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-2-27 00:01
搭親86A石峽尾段都係慢慢排隊埋站等燈耐過行車,400米3個站完全係密到成條N線咁
如果嫌澤安 -> 瑞田樓太疏 ...

咁落山係白田兩個站, 搭車計觀感又係真係近得滯既
但無奈上面果個站可以差不多行平路既方式行入白田舊樓果帶(消防局落車好似無路落)
下面黃棣珊又做住盲人輔導會同白田新邨、甚至少部份南山邨果邊D客......
其實兩個站都重要得黎又做緊唔同既野, 好難2揀1~
你講既問題我以前坐2B/2F都忟過既, 但後來試過幾次落車落地行過就知有佢既原因~
至於SKM南昌街塞燈就真係唔覺大問題, 始終日常經歷真係元洲街塞車同東京街燈陣真係恐怖太多了~