hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議將軍澳區的日間機場E線拆線
開啟左側

建議將軍澳區的日間機場E線拆線

miklcct 發表於 2020-3-19 13:36 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-3-19 13:33
你即管放心,喺依家嘅保鐵政策下係冇可能取消quota制

八十年代夠有保鐵政策,咪又取消咗。所以呢個唔係無可能嘅
進智公交
 樓主| LH797 發表於 2020-3-19 13:40 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-3-19 13:36
八十年代夠有保鐵政策,咪又取消咗。所以呢個唔係無可能嘅

其實一句講曬就係政治問題,所以現時情況短期內下唔會取消
JX9097 發表於 2020-3-19 13:49 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2020-3-19 13:32
你又講得啱,其實我原先係想參考E34咁樣分拆成E34A,E34B,但我唔記得咗佢係城巴
...

E34成功分拆只係"時間上的錯"啫
若果推遲兩年的話, 相信E34唔會有任何改變
(除咗減班之外)
睇下依家隔離屯門E33系咩情況就知
吳宗錡 發表於 2020-3-19 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-3-19 13:33
你即管放心,喺依家嘅保鐵政策下係冇可能取消quota制

明明quota制嘅目的係為咗結局塞車,
但係都唔明白點解係向公共交通而唔係私家車、電單車同埋的士落手。
JX9097 發表於 2020-3-19 13:50 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-3-19 13:29
E11A同埋E23A就好心好似E21A噉全日齋做東涌啦!
離題一下,幾時先可以取消quota制?宜家一開新線就一定要 ...

運吉唔借d意cut quota都還神啦
仲要佢取消quota制?
吳宗錡 發表於 2020-3-19 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-3-19 13:49
(除咗減班之外)

港英政府喺招標機場線時唔係講明咗新界(除咗荃灣市中心同埋沙田市中心之外)都係用E線做埋A線功能乜?
點解後來特區政府會畀A41P同埋A43打破嘅?
當初按照呢個政策,政府唔係應該要求巴士公司開E線而唔係A線乜?
而且如果早啲開咗E33P而無A33就好啦!
至於E34系,要做新發展區嘅咪改線囉!頂閘嘅咪加車囉!都唔明白點解會容許龍運開同E線重疊嘅A線。
 樓主| LH797 發表於 2020-3-19 16:20 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-3-19 13:49
(除咗減班之外)

但係出奇地係龍運對於E33/P嘅態度甚至比A33/P/X好
龍運其實已經開始對A33/P採取放棄態度
ViviTse 發表於 2020-3-19 19:15 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-3-19 13:12
本身A29P行山對於將南來講已經叫兜,
宜家A28喺九龍改得重慢。
所以(喺將藍隧道通車之前),康城係需要 ...

A29P兜其實係歷史問題,事緣當年E22A兜埋將南&調景嶺令車程長咗唔少,城記於是食住條水補番條A29位位收多差唔多一倍,乘客又唔介意貴咗、公司又賺多咗,而沿用至今。
之後將南班區佬想分埋一份,奈何有E22A班班直出,開A車隧道直出未必夠客,
加上康翠雖然人口少dd,但E22A對佢地黎講完全趕客,所以A29P叫做滿足晒兩邊區佬都有A車。

近年,將南見油塘架A26有得經安秀道,就想A26同A29P對調(A26落秀茂坪、A29P上安秀道),
但寶達會由2線變真空,所以A28順應民意直上安秀道,就無可避免要兜寶達總站。
唯一係估唔到振華道果邊可以全日到,咁所以順天都會真空咗,要A28補翻位咁解,所以去程特別兜。

雖則事到如今,不如當初乖乖地比A29P行秀茂坪道(而唔叫佢上安秀道),
但依家不如將南/調景嶺/尚德直接坐E22A,平一半又快得多。
而康城就唔好「捉到鹿都唔識脫角」啦,與其諗果37萬人口點樣開條隧道直出機場線,
不如諗吓點樣將條797由15-20/班pump到10分鐘一班,密車轉E22A/A29仲好啦。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-3-19 19:26 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2020-3-19 13:15
噉如果摺咗建議中嘅E22A,
淨係留返E22B,
叫坑口寶琳想搭平車嘅搭694, 798轉E22B得唔得?

應該巴士公司同埋乘客都唔想咁做。
一來,果時cut E22B cut得咁辛苦,難得區區氹掂晒、版圖劃好晒,
依家又去cut E22A,咁即係當年功虧一貴,跟住山上山下又打大交。
二來,現時寶林人口仲係遠超康城,唔適宜/未係時候郁E22A。
三來,E22A調景嶺<>康盛流水客唔少,咁改好難得到majority支持。
四來,未來北港島綫可以接駁東涌綫,如果cut E22A變相直接倒客落鐵,一倒班客就無回頭。
五來,cut E22A變相要加E22C,但無做多到新客,用多咗車又無賺多咗錢 = 蝕。
六來,與其吃力不討好,不如諗方法pump密d條私家直出線797去轉E22A/A29好過?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
吳宗錡 發表於 2020-3-20 00:00 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-3-19 19:15
A29P兜其實係歷史問題,事緣當年E22A兜埋將南&調景嶺令車程長咗唔少,城記於是食住條水補番條A29位位收多 ...

既然大家都知道康城人會選擇搭797轉E22A/A29,
A29P縮去翠林或者康盛都得啦!如果話總站無位嘅話,
保留宜家嘅總站就得,唔好再延長,
因為都唔會有人搭。