hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴亂入對家時段問題
開啟左側

九巴亂入對家時段問題

alan2011super3 發表於 2020-3-19 19:33 | 顯示全部樓層

101/111都係

上午7點幾至8點幾嘅木廠街站往港島101及111明顯係柴小時段,

但嗰陣時九巴耐不耐就有九巴101、111喺嗰度起載

疫時時間表採用後柴小都揾左個白衫喺木廠街mark數同叫101/111啲自己車停耐啲唔好即走,當一有九巴101、111亂入起載佢要即刻拎電話影低
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
278x 發表於 2020-3-20 09:37 | 顯示全部樓層
今朝又見到狗公司0840(城巴時段)派部吉車171係紅隧口起載
上兩個星期已經係咁, 見城巴d稽查影晒相抄晒車牌, 但好似都無乜用咁
gk9112 發表於 2020-3-20 09:53 | 顯示全部樓層
278x 發表於 2020-3-20 09:37
今朝又見到狗公司0840(城巴時段)派部吉車171係紅隧口起載
上兩個星期已經係咁, 見城巴d稽查影晒相抄晒車牌, ...

其實對面海公司都有做呢D, 跟住就大家鬥影咁

歷史遺留落嚟嘅問題, 係咪應該檢討吓聯營過海線呢個制度?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 係咪應該檢討吓聯營過海線呢個制度.

查看全部評分

東邪 GK 9112
ahken 發表於 2020-3-20 10:23 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-3-19 10:54
九巴有月票,有藉口話減少中途站月票客等車時間
如果新城都有月票,可以玩番同樣嘅野

冇錯, 柴小呢度有大大個位俾厹司入...

如果柴小都有月票, 成件事就一面倒了...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2020-3-20 10:26 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2020-3-19 19:25
柴小正垃圾,晤搞月票,抵死

柴小唔出月票(走數)係抵死, 呢點點都冇得拗㗎啦

倒番轉講, 其實107同307真係值得借鏡, 我呢個月票客起碼衰極等9個字都有一班厹司車搭(當然某啲時段都係要超過一個鐘, 咁就另外諗計)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
victor.wai 發表於 2020-3-20 10:51 來自手機 | 顯示全部樓層
278x 發表於 2020-3-20 09:37
上兩個星期已經係咁, 見城巴d稽查影晒相抄晒車牌, ...

自從疫情時間表開始後,九巴每日都抽調104, 301字軌調做171,見城巴常規班次係彎位落緊嚟就係扭部車出嚟做
上星期某日係呢段城仔時段搶左人6車客
on11358 發表於 2020-3-20 11:30 | 顯示全部樓層

gk9112 發表於 2020-3-20 09:53

歷史遺留落嚟嘅問題, 係咪應該檢討吓聯營過海線呢個制度? ...

想檢討聯營過海線多數都係自己時段生意唔夠好果方先想做,如果自己都夠做又駛乜喺人地時段插車。

JX9097 發表於 2020-3-20 13:09 | 顯示全部樓層
呢幾日搭690返將軍澳都發現九巴好鍾意開架619頂城巴尾車
城巴尾車港碼開1810, 通常同我架690前後腳
呢幾日都係去到銅鑼灣附近就會有架九巴走出嚟

通常都吊住尾, 等班客見到有架吉車就唔上城巴
不過都見過有司機直頭抽頭擺明搶客
joesiu27 發表於 2020-3-20 14:12 | 顯示全部樓層
gk9112 發表於 2020-3-20 09:53

歷史遺留落嚟嘅問題, 係咪應該檢討吓聯營過海線呢個制度? ...

小弟其實發過帖討論呢個問題
(傳送門)(不過已封帖)
希望各板友可繼續討論
KW2523 發表於 2020-3-20 14:21 | 顯示全部樓層

取消時段制好過,統一用307九->城->九->城->九方式,黃金同豬頭骨時段兩家都要做哂,冇搶客呢回事

要重組冇既得時段利益,亦避免過鐘私牌浪費資源