hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴7號線加密班次同加入12米巴士
開啟左側

建議城巴7號線加密班次同加入12米巴士

BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-28 23:58 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-3-28 17:18
1.都唔係冇需求/或者需求低,而係巴士公司同運輸署對呢條線嘅安排(班次、用車)令到呢條線嘅需求轉嫁咗去90 ...

咁問題就嚟喇,你講嘅需求,到底係石排灣定係香港仔或之後嘅路段?睇回覆似係講緊共有嘅路段,咁既然已有嘅路線同現時7號派車安排都無話有大問題,共有路段嘅乘客都係見車就上,咁其實都真係無太大嘅誘因要城巴去改

同埋,第二點果度,我真係睇唔明
樓上各位同你同埋我都係講緊派車(或班次)問題,無話要取消7號車,點解會變咗唔就腳、行十幾分鐘?
既然講緊嘅係維持現況,又點會無啦啦有架車喺度都會唔就腳?
以目前日間平均20分鐘一班嘅安排,加埋有ETA(當佢準而又無收車先啦),有心等嘅自然會乖乖地去站頭等車,長者亦唔會無啦啦因為要等果20分鐘而去行20分鐘落山
同埋,我又想知住大街嘅朋友,點睇90C、97A得朝日果幾班車。咁平時生活出街(講緊未有黨鐵果陣),真係要有架直達嘅巴士停正樓下先出動,唔會搭船搭小巴轉車,或者直接行上山、行去鴨脷洲邨?
我又想知鴨脷洲邨、海怡嘅朋友,佢地想去邊一度搞到要特登行入去利南工業區搭車?

amm,最後,鴨脷洲嘅舉隅明明係樓主自己覆果陣引出嚟嘅,原文都無講過任何鴨脷洲,唔知點解會變咗我係鴨脷洲嘅人
唔怕咁講,鴨脷洲嘅車我就真係唔多熟,所以真係睇到我黑人問號

btw,樓主覆果陣可唔可以真係睇清楚少少原文寫乜?
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-29 02:47 | 顯示全部樓層
首先我講緊嘅需要係包括石排灣同係香港仔以及之後嘅路段

另外就係依家7號車班次疏問題搞到啲人捨棄寧願去行十幾分鐘搭車(90B、91),如果你係住香港仔或者石排灣會繼續肯捨棄呢條線?
就腳嘅意思唔單單係搭車距離,同時亦講緊班次開出時間同街坊出入嘅時間接唔接近,尤其是香港仔或者石排灣有好多街坊去瑪麗覆診,佢哋都係根據覆診時間嚟調較出門時間,就係因為7號班次咁,搞到需要搭早兩班車,搭早兩班又太早,搭遲一班時間又太貼

如果你係住香港仔或者石排灣嘅係會要求7號加密而唔係90B、91囉
所以點解我會覺得你係鴨脷洲人

你話 "同埋,我又想知住大街嘅朋友,點睇90C、97A得朝日果幾班車。咁平時生活出街(講緊未有黨鐵果陣),真係要有架直達嘅巴士停正樓下先出動,唔會搭船搭小巴轉車,或者直接行上山、行去鴨脷洲邨?"
咁假設你住香港仔同需要去銅鑼灣嘅,你會唔會有72、76、77、38、42唔搭,而搭街渡過去鴨脷洲搭592、96呢?

另外我用利南工業區做例子係比喻要行咁遠距離去搭車嘅意思

仲有你話冇長者因為7號等得耐特登行去海傍搭90B、91,其實有唔少囉
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-29 11:15 | 顯示全部樓層
呢位師兄嘅觀點真係有D難理解
如果「就腳」呢樣嘢要如你所講咁,要就埋街坊出入時間,咁睇怕7號車要加密到中巴年代咁樣,每90秒一班,都未必符合你嘅要求
以呢個理論去睇,九記大窩西、埔公路線都應該要加班換大車啦,D班次仲疏過城記7號車wo

首先你要搞清楚,巴士線有喺度,乘客要搭就應該要自己就時間,點可以要巴士加密去就返D唔知幾時先會有需要嘅人,係咪?
覆診時間係已知嘅嘢,咁係應該個人就架車,早D出門口落去等
我想講多樣嘢,約咗醫院一個時間,本身就應該要早D到,搭早一兩班車真係會有問題?

90B、91同7號車喺香港仔相遇,睇返香港仔前嘅路段,邊個本身需求大,就邊個需要加班
90B、91照顧緊嘅係成個島,仲要係全世界人口最密集嘅島,兜完出嚟去香港仔上客,又多人搭,點解唔加畀佢地?
7號車去到相遇果個站之前只係得石排灣同埋舊大街,呢幾個站係咪真係可以非繁忙時間坐到七成坐位?又做唔到,仲要係咁上落水塘道,要你日日行幾十次上落都死啦係咪
就算係照顧大大個島嘅兩條線都畀人減緊班,咁你點解覺得7號車就可以加班,仲要同其他大線爭12米車用?

另外,香港仔去銅鑼灣,當然搭返已有嘅車
同理,石排灣去中環、薄扶林,亦當然會搭返7號車
大街嘅論說係取自你關於「又或者住鴨脷洲大街就     行去海怡搭車,唔通鍾意咁?」嘅引證,話你知大街嘅人會點搭車

石排灣搭落山再行出海皮,以長者嚟講路確實係遠,咁係咪更應該教佢地點就返個時間搭車呢?
區區都有長者,同石排灣狀況相似嘅地區有好多,你所在嘅地區唔係獨有或者唯一,如果所有相類嘅地區都話要加班,四間巴士公司都應該會幾頭痛

最後,都好想知,假設畀你講通曬,巴士真係要就人開車而唔係人等巴士開嘅時間
咁,車喺邊度嚟?
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-29 18:52 | 顯示全部樓層

睇嚟你搭車經驗尚淺,如果巴士路線需求嘅多少好似你咁計就好多線都取消得!

巴士數量多的是,無論有冇疫情,巴士公司都有大量巴士係車廠待命(未計維修緊嘅)

另外 邊個話你知7號係細線/偏門線呢? 7號係大線嚟㗎!
仲有7號服務時間由0545-0100中環碼頭開,0515-0030石排灣開,幾乎日夜都有,仲要部分時間經華富同置富,係凌晨有3個幾4個鐘真空㗎啫
繞經華富同置富唔係因為冇生意要搵嚟爭取喎

請問90B、91未過鴨島就頂閘嗎?但係7號就試過可以未落香港仔就頂閘喎
另外90B、91 起碼有一半車係運櫈多過運人,咪仲應該20分鐘一班
仲有,按你嘅邏輯好似暗示緊石排灣係唔屬於香港仔一部分,石排灣同香港仔係已經融為一體㗎! 你好似有意分化喎!
kay 發表於 2020-3-29 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主睇下咁多年黎,巴士公司點對待石排灣,不過議員都唔爭氣,有76x唔要,石排灣今時唔同往日,老人家多,非繁需求唔係好大,就算好似91,未有mtr,非繁剩做利東都唔夠客,71剩做黃竹坑都唔夠客,巴士公司咪條條開20,一視同仁,係90B好少少,華富數碼港都係條條20
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-29 20:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-3-29 19:08
樓主睇下咁多年黎,巴士公司點對待石排灣,不過議員都唔爭氣,有76x唔要,石排灣今時唔同往日,老人家多,非繁需 ...

前任議員建制㗎嘛,乜都怕政府嘅,緊係唔爭氣㗎

37A/B、970/X咪唔係20-30囉

kay 發表於 2020-3-29 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

37AB本身運作唔同,我係大道中西上車,返唔到香港仔,香港仔搭37B去唔到瑪麗,而且好靠隧道班客維持,不過你舉埋口970系,其實咪講左7或其他薄扶林線班次趨勢減少原因,因為多左車過海,少左人去中環轉地鐵
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-29 23:20 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2020-3-29 18:52
睇嚟你搭車經驗尚淺,如果巴士路線需求嘅多少好似你咁計就好多線都取消得!

巴士數量多的是,無論有冇疫情 ...

巴士公司派車,唔係單單以幾點開工幾點收工去計,路面情況、客量先係巴士公司最實際去睇嘅嘢
黃廠海廠管理(實際好似都係柴廠嚟)幾十條巴士線,點解7號車主力係11米車而唔係12米,樓主發問前有無認真諗過原因?
當你諗完個原因,有無諗過點樣先可以令巴士公司加入12米,再就住呢樣嘢去提供建議?
我唔知你講嘅搭車經驗係咩嚟,亦都問得真係好奇怪,老實講呢個數字都幾唔實際,對個建議有咩幫助?
我諗就算有個由單層年代已經搭7號車嘅人出嚟講,都唔會改變得到客觀嘅現實

仲有,請睇清楚我嘅用字,再一次要求樓主真係望多幾次消化下,無一個字去定義7號車係大線定細線
但我好肯定單單南區已經有更多比7號車更高需求嘅線,明明要用12米車但最後成日派11米或者用緊行李架嘅車
eg. 70、72、96、592

仲有,繁忙時間滿住咁喺石排灣開未必係出奇嘅事,好多屋邨出發嘅線都有呢個情況
咁係咪真係日日都發生?又,車喺邊度嚟?

最後,請問邊段、邊句會引伸到你認為我會將香港仔同石排灣分割?
PS. 樓主嘅想法真係好有趣

真係最後最後,有少少忠告
其實呢,我都知我推文係唔啱架喇,都沉咗兩日都仲推仲回
不過樓主,好認真,有幾點想提提你
1. 唔止我,好多版友都講過7號車嘅問題,呢個問題唔止發生嘢某單一路線上,而係整個薄扶林區嘅路線都有呢個共通嘅問題(當然有師兄講37A、37B係唔同,我同意嘅)
2. 7號車已經唔可能單一去睇佢未來嘅發展,同上面講,需要整個薄扶林區域整體去搞,但勸樓主都係唔搞好過搞喇,我想講巴士公司真係要開刀嘅話,7、71幾可肯定係企得最前
3. 問多次,車喺邊嚟?你應該知而家D路線唔係話加車就加車,已經無咗呢支歌係廿年,間廠放多一百架車都係唔出得去玩嘅,所以最後,樓主要成就7號車加班,咁請問要邊區邊條線遭殃?
4. 好真心嘅睇法,樓主好鍾意捉好少嘅用語(其實可能真係無講過)去估人地諗乜(其實唔洗估,暫時無樣正確),與其係咁樣估,不如著眼返人地講嘅嘢,其實我地都只係講返D事實你聽姐,當然真話不嬲都唔係好聽嘅
5. 真係最後喇我打得太多次呢個詞語,望多幾次大家寫嘅嘢,真係真係消化咗人地寫乜先,先去回覆人。睇返大家講嘅內容,無人話要cut 7號車、無人話要7號車減班,絕大部份意見都同意7號車維持現狀,唔好諗住加密就代表可以多咗人搭
 樓主| chunglau 發表於 2020-3-30 00:54 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-3-29 23:20
巴士公司派車,唔係單單以幾點開工幾點收工去計,路面情況、客量先係巴士公司最實際去睇嘅嘢
黃廠海廠管 ...

其實我2月份已將7號加密班次同加入12米巴士嘅建議及當中原因再加上呢條線嘅問題交比現任區議員,區議員回覆話將於5月嘅交通會議討論同審議,安排點樣唯有睇佢哋
kay 發表於 2020-3-30 11:52 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2020-3-30 00:54
其實我2月份已將7號加密班次同加入12米巴士嘅建議及當中原因再加上呢條線嘅問題交比現任區議員,區議員回 ...

唔係換左區議員一定有改善的
南區都係好例,好多訴求不得要領
但車就成日CUT
世界很簡單 人類很複雜