hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議部份經開源道往觀塘碼頭路線修改行經道路 ...
開啟左側

建議部份經開源道往觀塘碼頭路線修改行經道路

joesiu27 發表於 2020-3-20 11:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

觀塘道迴旋處經常塞車
其中一個原因是開源道沿途車多
車流倒灌所致
有見及此,小弟建議
除路程較短的11D, 23, 93A以外
其餘路線改經偉發道返回觀塘碼頭
開源道站改停容鳳書紀念中心或麗港公園

歡迎指正
JX9097 發表於 2020-3-20 13:17 | 顯示全部樓層
停容鳳書/ 麗港公園冇意思
(離原本開源道站差太遠)
反而吸到麗港城注意的話
第時想改就mission impossible
louisL 發表於 2020-3-20 13:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2020-3-20 13:34 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2020-3-20 13:31
我以前都有類似嘅諗法,但我同傾向俾車長睇情況決定

呢個情況應該難D
因為牽涉到"開源道"分站
一係就隔班入開源道, 隔班經容鳳書直接返碼頭
louisL 發表於 2020-3-20 13:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| joesiu27 發表於 2020-3-20 13:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-3-20 13:17
停容鳳書/ 麗港公園冇意思
(離原本開源道站差太遠)
反而吸到麗港城注意的話

如果去開源道以西
相信好多人已經會在創紀之城落車行入去
開源道或以東的話
容鳳書/麗港公園只距離開源道站約800/600米(google地圖計算)
相信仍然有人會接受到

至於惹鬼注意呢點
觀塘碼頭出車本身已行敬業街/成業街公園
要搭呢D車一早就習慣行出去搭
就算佢地想拉車入去
都要量力而為啦
入面總站咁大個...

利大於弊時,點解唔試?
總不能因噎忘食
(OT: 如果真係要畀鬼打劫
就改80X,等佢地有大隧車去新東)
 樓主| joesiu27 發表於 2020-3-20 14:01 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2020-3-20 13:37
再唔係就依乘客需求決定停唔停?

老實講,開源道點都比偉發道多需求
修改行經道路原意係希望避開塞車
如果依乘客需要決定
睇怕冇可能改到

如上帖,如果效果有改善而客量流失少,不妨改
但如果班次冇改善/客量流失高,根本唔會去改

EX-TL 發表於 2020-3-20 14:34 | 顯示全部樓層
其實此建議內容已有個別車長暗中實行, 至少唔記得今朝定尋日見到69C載住客行鯉魚門道轉入偉發道.
 樓主| joesiu27 發表於 2020-3-20 14:38 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-3-20 14:34
其實此建議內容已有個別車長暗中實行, 至少唔記得今朝定尋日見到69C載住客行鯉魚門道轉入偉發道. ...

又或者咁講,行車令有冇呢條替代路線?
暗中實行的話, 又會用邊個站代開源道呢?
louisL 發表於 2020-3-20 14:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽