hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 星期六黃昏愉景新城返尚德,大家會唔會上 40 ?

GW5878 發表於 2020-3-22 00:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日我同個 fd 係愉景新城返將軍澳,
我要去尚德,個 fd 要去坑口,
話說愉景新城本身有部兩蚊機提你去課金 0066 ,

不過就要行呢條天橋,盛惠 10 分鐘先搭到車。

另一邊亦都可以行呢條天橋去巴士站搭 40 , 2 分鐘就到。

咁我就 Check ETA,見 40 仲有 6 分鐘有車,就提議唔搭 0066 而搭 40,

點知我個 fd 就話唔想轉車,40 同 0066 都唔係佢考慮之列。
因為我知道唔想轉車既 options 只有垃圾同更垃圾既分別,所以談判不成各有各搭。

我去到福來邨巴士站,果然 PK2788 @ 40 準時黎到,18:51 上車。

沿途我都有 Check ETA 同埋影相作時間記錄,所以時間絕對有參考價值。
4 分鐘後到大河道準備轉入青山公路,
我又 Check 下我個 fd 要搭既 290 仲有幾耐有車,嗯原來係 2 分鐘,睇怕佢由愉景新城行過去都係送車尾啦,事後問返佢,真係。

我架 40 繼續疾駛, 19:05 葵芳邨, 19:12 饒宗頤,19:21 黃大仙站,

19:25 離開牛池灣村,cut 線時發現我個 fd 追唔到果架 290 就正正係前面 (左下)

放大圖:

我架 40 正式於觀塘道繼續奔馳, 19:28 過左九龍灣站時順便 Check 定 296A ETA,
然後於 19:31 抵達牛頭角站轉車,當時預計仲有 10 分鐘先有 296A。

VL5753 @ 296A 亦準時於 19:41 抵達,
上左車無野做就 Check 下牛池灣村果班 290 去到邊,嗯,原來係翠林邨 (如果 ETA 數據準確既話)

296A 繼續向將軍澳馳騁,
19:51 將軍澳隧道將軍澳出口
19:54 唐明苑

同時間又 Check 下果班 290 去到邊。噢,厚德邨 (如果 ETA 數據準確既話)。

原來 40 轉 296A 等埋 10 分鐘車都仲快過 290,
40 個圈速,連轉車只需 63 分鐘就落到地,我對此十分滿意。
同時對 290 系即使唔使等車都慢過 40 轉車,感到極度遺憾同失望。

我將呢 D 訊息 Share 比我個 fd,佢嬲爆爆話以後唔再搭 290 系,我笑左!!!

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +16 收起 理由
ahken + 1 + 10 多謝分享
FX9426 + 1
長洲居民 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

andy92 發表於 2020-3-22 01:55 | 顯示全部樓層
你個 fd 去坑口,唔見得 40 轉 98A 會快得過 290
nickhei 發表於 2020-3-22 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層
nickhei 發表於 2020-3-22 02:09 來自手機 | 顯示全部樓層

nickhei 發表於 2020-3-22 02:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2020-3-22 02:11 | 顯示全部樓層
以偏蓋全

樓主應該有潛質入政府
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 02:27 | 顯示全部樓層

nickhei 發表於 2020-3-22 02:10
最討厭你呢個巴敗用尚德嘅數據屈落坑口度????正垃圾!

呢個case 就好明顯先搭車後行路 ( 40 轉 296A 再行返坑口) 快過先行路後搭車 (行去大河道或眾安街再搭 290)

再者如果將荃係行隧道,九龍區跟 40, 就會全山下再快 10 分鐘,咁都叫用尚德數據屈落坑口?
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 02:32 | 顯示全部樓層
nickhei 發表於 2020-3-22 02:09
同埋明顯係290碌車啫。否則去牛池灣計290系快40成8分鐘。

其實 40 東行係你覺得慢啫

今日架 40 美孚段, 1908 去到西鐵站building,剩係停左美孚支燈同前面個巴士站,1911 到饒宗頤無上落, 半分鐘後已經上返呈翔道,前後只係比 290 多 3 分鐘。

至於龍翔道只係停多左天馬苑同鑽石山兩個站,咁可能290黃大仙多人上落所以快唔到。

但整體上只快2至3分鐘好合理。
nickhei 發表於 2020-3-22 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| GW5878 發表於 2020-3-22 02:52 | 顯示全部樓層

nickhei 發表於 2020-3-22 02:42
九唔搭八,尚德行去坑口要幾多分鐘呀死廢柴?仲有晚間非繁最近同深宵時份嘅交通差不多先可以咁快咋!平時葵 ...

尚德行去坑口 正常步速 8 - 10 分鐘,與愉景新城行返去眾安街相約。
仲有 PK2788 而家變左隻橙蛋,性能上有無大改唔知,不過我好肯定個 Carlo 唔係車手,佢轉美孚果兩隻大彎收得好慢,離站又好禮讓其他車,不過要承認呢程車算好順燈。