hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 想問277E 轉 91 個轉乘
開啟左側

想問277E 轉 91 個轉乘

EX-TL 發表於 2020-3-23 09:27 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2020-3-22 22:02
如果277E停碧海樓就好啦

有幾好?
EX-TL 發表於 2020-3-23 09:29 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-3-22 22:52
我係度諗
粉嶺北落成之後招標條線上水站直上公路
大隧後落彩虹>新蒲崗>黃大仙>樂富 ...

皇后山線寧願觀塘玩逆走都唔去黃大仙, 似乎北區-黃大仙要繼續靠277P.
LauCT 發表於 2020-3-23 11:11 | 顯示全部樓層

北區居民前往西貢/清水灣、西貢區居民由北區/內地返屋企可以直接在碧海樓落然後轉92/91。
西貢區居民
278x 發表於 2020-3-23 11:34 | 顯示全部樓層

其實只要肯整個連續轉乘俾277E嘅客係大老山轉車去彩虹轉91/91M/92就搞掂
Quanta 發表於 2020-3-23 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層
278x 發表於 2020-3-23 11:34
其實只要肯整個連續轉乘俾277E嘅客係大老山轉車去彩虹轉91/91M/92就搞掂

直頭將大隧轉乘全部俾再轉啦。
好似屯公轉乘咁
有問題嘅唔止得277E轉91
lsc04d11 發表於 2020-3-23 14:21 來自手機 | 顯示全部樓層
其實點解一直都冇線係大隧出黎停牛池灣村? (88都係因為上彩雲者) 同埋睇番回程啲站 有幾條線停碧海樓都同新蒲崗有少許關係?  點解唔可以有一條去牛池灣村? (當然277E揀左要停啟業 除非真係少客到死老好難改停牛池灣村)
letter_li 發表於 2020-3-23 14:55 | 顯示全部樓層

樓主, 我都係經常要由上水往科技大學,
我係搭火車去沙田轉88去牛池灣村轉91M.
volante8657 發表於 2020-3-23 21:20 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-3-23 14:21
其實點解一直都冇線係大隧出黎停牛池灣村? (88都係因為上彩雲者) 同埋睇番回程啲站 有幾條線停碧海樓都同新 ...

站位cut綫有難度
PS 碧海樓返彩雲果條叫21

kitarolo 發表於 2020-3-23 21:48 | 顯示全部樓層
volante8657 發表於 2020-3-23 21:20
站位cut綫有難度

38 40 都係咁有咩嘢問題?
lsc04d11 發表於 2020-3-23 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層

volante8657 發表於 2020-3-23 21:20
站位cut綫有難度

我冇講過碧海樓返彩雲  你無端講咩21?
好 講番  cut線有問題? 如果講停完牛池灣去九龍灣有問題 停89,38,40個站咋播。。。冇人話要停正91個站

嗱 我一直係講緊點解冇大隧車一出黎停牛池灣村去觀塘
我驚有人會講大隧咪有88出黎停  我先講佢係去彩雲  而其他去觀塘既線都係入彩虹通道巴士專線 (一係就好似277E/89P咁直達觀塘道)

往彩雲(方向),往觀塘(方向) 我完全唔係講緊要去到彩雲