hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [等價交換] [南區特快] 建議開辦49線,換590取消(加映7 ...
開啟左側

[等價交換] [南區特快] 建議開辦49線,換590取消(加映77及90改道)

brianso198 發表於 2020-3-22 22:05 | 顯示全部樓層

請問82/85轉乘官方話去邊度轉?

另外都係果句,
我唔覺得筲箕灣西灣河去南區有特快需求...

回程連西灣河站都唔停又唔知做咩...

樓主| Commy 發表於 2020-3-22 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-3-22 22:05
拿, 咁唔代表唔停新成街倒哂畀99食係合理,
特別77要繼續停海灣華庭根本仲要經新成街先上到山...

新成街可以坐49
係去程既田灣啫

至於上耀東
可以經南康街上
甚至連海灣華庭都唔停
可以去南安里坐49
brianso198 發表於 2020-3-22 22:12 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-3-22 22:09
新成街可以坐49
係去程既田灣啫

個轉乘set果度,
一係叫82/85停海灣,
但問題係同南安里之間根本太近...

77仲要經筲箕灣道先識上耀東既話根本無理據堅持唔停新成街...

落西灣河最多可以話難轉左2X但我個人覺得問題唔係特別大,
但我好難答究竟77唔經鯉景灣係好定唔好,
因為唔停鯉景灣既話77去太古快左...

但唔停新成街影響比較大...

就算唔計柴小,
新成街確實有人搭77/99上耀東,
不如咁問, 77照樣經過唔停站快到幾多?

樓主| Commy 發表於 2020-3-22 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-3-22 22:05
請問82/85轉乘官方話去邊度轉?

另外都係果句,

可以改由南安里行去海灣華庭轉
橫掂冇乜人咁轉

呢條49做西筲南區特快
係而家搭77太慢
筲箕灣道更加冇77
而且柴小亦冇車去南區
加上班次唔太密(大致係非繁30繁時20)
相信客源足夠

至於唔停西灣河站
係令到唔駛停太安樓枝燈
一停站就要停燈(除非0上落)
以節省車程
brianso198 發表於 2020-3-22 22:23 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2020-3-22 22:18
可以改由南安里行去海灣華庭轉
橫掂冇乜人咁轉

西灣河站一帶最多住宅,
我唔明點解唔停喎...

海晏街行返去西灣河站對鯉景灣果邊唔湯唔水,
同埋就算唔停站都唔代表可以過到果支燈囉...

又,
77都係要行果條路我唔明點解唔停站...

49/77根本唔會有競爭問題,
根本無需要將77改唔停新成街...

由頭到尾根本就無理據唔停新成街...

77個定位根本係一條流水線而唔係南區線咁簡單,
流水客根本有需要考慮...

下下講節省車程根本唔係一個合理論點...

樓主| Commy 發表於 2020-3-22 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-3-22 22:12
個轉乘set果度,
一係叫82/85停海灣,
但問題係同南安里之間根本太近...

都話
可以經南康街上耀東
加上行嗰度一定順燈
相信慳到最少2分鐘

82 85 改停海灣唔反對
但咁就唔停南安里
因為太近

同埋鯉景灣唔多人搭77
而且可以改搭49
影響不大
brianso198 發表於 2020-3-22 22:26 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2020-3-22 22:25
都話
可以經南康街上耀東
加上行嗰度一定順燈

一句, 停海灣就唔可以經南康街上耀東

叫人坐架20分一班既99轉車, 咁我坐606直接返耀東好了...

樓主| Commy 發表於 2020-3-22 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-3-22 22:23
西灣河站一帶最多住宅,
我唔明點解唔停喎...

咁又係
好啦停番西灣河站 la

講咗可以行南康街上落
之前77就係新成街
原因上面講咗唔再解釋
brianso198 發表於 2020-3-22 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
果句,任何意圖令77不停新成街嘅建議現階段極有保留。
 樓主| Commy 發表於 2020-3-22 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-3-22 22:26
一句, 停海灣就唔可以經南康街上耀東

叫人坐架20分一班既99轉車, 咁我坐606直接返耀東好了...

Why?
筲箕灣道可左轉南康街

海灣個站同新成街站唔遠
可改海灣等車