hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中綫工程Track Diagram路軌配置圖 (DIY自製) ...
開啟左側

沙中綫工程Track Diagram路軌配置圖 (DIY自製)

alexleechaksum 發表於 2020-3-26 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-26 10:32
貴,完⋯⋯
唔見得需要噉洗錢

其實東鐵都有波口喺粉嶺同太和之間,以及大學同大埔墟之間,喺減速(之前出軌)之前都好似係高速過無特別減速...
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-26 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
del
groom1002 發表於 2020-3-26 12:36 | 顯示全部樓層
GZCulturalPark 發表於 2020-3-24 16:45
話時話,MTR今昔果幅Track Diagram重未更新
http://mtr.hk365day.com/Railway/Special/track/MTR_track_d ...

mtr今昔有些少錯誤,例如南昌-柯士甸有隧道分段,現實係冇
Mos_Lok 發表於 2020-3-26 12:49 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-26 12:02
但係嗰一段路軌嘅車速不嬲都快,所以裝啲高速波口係正常,但係沙中線市區段每個車站之間的距離都唔長,所 ...

東鐵無高速波口
同埋我認同成本問題
唔係個波口貴,而係起多條隧道貴

同埋以市區地鐵規格黎講,兩三個站先一條渡線係足夠
唔好用分段通車個思維黎諗
本身段路設計都唔係為分段通車
渡線原本只係為緊急需要時分段服務用
講有需要既渡線我覺得獅隧段頭尾更加有需要

groom1002 發表於 2020-3-26 16:59 | 顯示全部樓層
Mos_Lok 發表於 2020-3-26 12:49
東鐵無高速波口
同埋我認同成本問題

以粉嶺-太和段為例,無需要減速通過波口
Mos_Lok 發表於 2020-3-26 17:22 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-3-26 16:59
以粉嶺-太和段為例,無需要減速通過波口

只能夠講保養都要錢
而mtr係一間好向錢看既公司
如果你坐得多火車都唔難發現紅磡出軌之前過康樂園搖到地震咁都無人理
eternalflame 發表於 2020-3-26 17:24 | 顯示全部樓層

Mos_Lok 發表於 2020-3-26 12:49
東鐵無高速波口
同埋我認同成本問題

營運安排都會影響到渡線/側線分佈
唔止考慮緊急時候分段服務

jpoon 發表於 2020-3-26 17:26 | 顯示全部樓層
回正題
樓主你疊埋咁畫,會唔會分唔到邊個上邊個下?
http://jpoon9394.blogspot.com/
E3Tsubasa 發表於 2020-3-26 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-3-26 04:58
土瓜灣人想要土瓜灣站多過宋皇臺站啦,除非北帝街出入口可以同步起好,唔好忘記宋皇臺道東行冇乜位過馬路 ...

我當然知道土瓜灣人想要土瓜灣站,但係基於土瓜灣站嘅構造,冇可能局部通車到土瓜灣 但係啟德同宋皇臺之間兩條管道處於同一平面,本來就具備設置渡線嘅條件,所以先至話可惜。
E3Tsubasa 發表於 2020-3-26 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-26 12:02
但係嗰一段路軌嘅車速不嬲都快,所以裝啲高速波口係正常,但係沙中線市區段每個車站之間的距離都唔長,所 ...

其實假設啟德同宋皇臺之間真係有波口,都根本唔需要咩高速波口,如果直行嘅話,根本唔會影響到車速太嚴重,再講呢兩個站距離唔算太遠,架車快極有限,根本就唔會有影響。
照你咁講,唔應該有波口,咁點解啟德前面有你又唔鬧? 如果真係跟返市區線standard嘅話,大可以去到顯徑打後先set個波口