hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中綫工程Track Diagram路軌配置圖 (DIY自製) ...
開啟左側

沙中綫工程Track Diagram路軌配置圖 (DIY自製)

Mos_Lok 發表於 2020-3-26 17:48 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-3-26 17:24
營運安排都會影響到渡線/側線分佈
唔止考慮緊急時候分段服務

都岩,所以個段真係無必要再加波口
Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-26 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
del
jpoon 發表於 2020-3-26 18:32 | 顯示全部樓層
E3Tsubasa 發表於 2020-3-26 17:38
我當然知道土瓜灣人想要土瓜灣站,但係基於土瓜灣站嘅構造,冇可能局部通車到土瓜灣 但係啟德同宋皇臺之 ...

唔好忘記宋皇臺站受發現古蹟影響,建設進度係遲過啟德站
我前面都講過,宋皇臺站外仲有設施未用得,所以宋皇臺站係咪2月14之前起好同用得我就有少少保留
http://jpoon9394.blogspot.com/
alexleechaksum 發表於 2020-3-26 18:38 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-26 12:02
但係嗰一段路軌嘅車速不嬲都快,所以裝啲高速波口係正常,但係沙中線市區段每個車站之間的距離都唔長,所 ...

我好似無講過東鐵綫有高速波口
我只係指出喺正常直駛唔需要進入渡綫嘅情況下唔需要特別去減速...

Lyt_Kondisc 發表於 2020-3-26 18:03......如果啟德站已經有波口,宋皇臺站隔離又有,咁咪顯得多餘囉。

個人認為啟德既然有位設置單渡綫
應該直接整個交叉波口喺站後同埋調增壞車側綫嘅設計
去增加調動靈活性

而經過長距離嘅獅子山隧道之後
應該喺鑽石山站嗰邊加波口
令整體波口渡綫等分佈更加平均
alexleechaksum 發表於 2020-3-26 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2020-3-26 12:36
mtr今昔有些少錯誤,例如南昌-柯士甸有隧道分段,現實係冇

所謂嘅分段應該係指新舊隧道交接?
因為南昌打後係九龍南綫部分
 樓主| GZCulturalPark 發表於 2020-3-27 23:44 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-3-26 17:26
回正題
樓主你疊埋咁畫,會唔會分唔到邊個上邊個下?

係啊,呢個係問題,不過平面圖畫出層次或者有D難度
yip_sir 發表於 2020-3-28 00:27 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2020-3-26 18:42
所謂嘅分段應該係指新舊隧道交接?
因為南昌打後係九龍南綫部分

其實無畫錯,西鐵南昌公園有一段係上咗地面,只係同兆康至屯門段一樣用混凝土結構密封
N948 發表於 2020-3-28 02:56 來自手機 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2020-3-26 18:38
我好似無講過東鐵綫有高速波口
我只係指出喺正常直駛唔需要進入渡綫嘅情況下唔需要特別去減速...

顯徑至鑽石山田加唔到波口,係咪路段問題?
顯徑一出站就要先向左轉,唔加得波口。而出咗隧道之後,經過馬仔坑通風樓到鑽石山個段,全部都係落斜段,而入站前都要轉彎同落斜(要避開觀塘線隧道,所以馬鐵個邊既月台係深過觀塘線個邊,睇扶手梯深度就知。)

唯有較可行就係獅子山隧道中段加波口,但都係落斜段
groom1002 發表於 2020-3-28 16:06 | 顯示全部樓層
yip_sir 發表於 2020-3-28 00:27
其實無畫錯,西鐵南昌公園有一段係上咗地面,只係同兆康至屯門段一樣用混凝土結構密封
...

咁油塘站本身都係地面架空車站,但用混凝土密封,不過配置圖無標示車站以東有隧道分段
yip_sir 發表於 2020-3-28 18:16 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-3-28 16:06
咁油塘站本身都係地面架空車站,但用混凝土密封,不過配置圖無標示車站以東有隧道分段
...

油塘站地勢比較特殊,個站係爆開座山起出來,兩邊出站都係隧道,呢個位我覺得mark唔mark都可以
反而寶琳站同南港島線都無mark到上地面/高架錯漏問題較大