hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 3月29日起寶林區路線改動:106復辦,107易手,115開辦 ...
開啟左側

3月29日起寶林區路線改動:106復辦,107易手,115開辦

3ASV174 發表於 2020-3-27 00:33 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-3-26 20:35
點解個個都諗寶林入康城商場,而唔係康城人去新都城商場買野呢?(雖然PopCorn的交通安排無疑是更吸引)
仲有 ...

康城去寶林應該一定鐵啦,唔會俾 $8.8 搭小巴,仲要咁疏

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2020-3-27 00:36 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-26 20:17
我就係知道今次中標公司係105同營辦商,所以先推測是否沙中線後cut 105做大106呢組線 ...

恐怕到時 4 條線入面,環境最好仍然會係 105

完全唔覺得沙中線會對 105 有任何影響
jpoon 發表於 2020-3-27 02:42 | 顯示全部樓層
霧燈豪.HT6962 發表於 2020-3-24 14:54
無關係的 只係對比下服務質素

唔明用唔用19座(新車)同服務質素有乜咁大關係
乘客我諗關注班次、司機多D啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
10598C 發表於 2020-3-27 03:27 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-3-27 00:36
恐怕到時 4 條線入面,環境最好仍然會係 105

完全唔覺得沙中線會對 105 有任何影響

冇錯
所以我之前有講過,如果偉文係唔睇好105而接手106就真係蠢到加零一

但奇怪地105自己啲司機都唔睇好105前景
早前105已經少咗20%客,佢地認為之後會繼續跌

但老實講,如果105生生性性,客量流失有限,本身105車程太有優勢
問題在於自己成日回唔切車,加上鍾意總站坐滿就直飛,所謂下繁特別班次根本係呃人,又加上塞車令寶林上山班客有時都怕咗佢,先做到口碑越來越差
105落山方向做返短途分段的話,雖然令康翠車冇得直入隧道,但總好過到時候連雞都冇得執

順帶一提,同屬偉文旗下,去九龍灣特慢小巴線仲貴過特快小巴去土瓜灣
3ASV174 發表於 2020-3-27 10:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-27 03:27
冇錯
所以我之前有講過,如果偉文係唔睇好105而接手106就真係蠢到加零一

佢都無人揸車,泊既仲多過開,唔關回唔回得切車事,
加分段唔會影響佢行車路線,反正朝早翠林都打爆,寶林本來就係靠特車,但你加落山分段(當順亞唔嘈),康盛落寶林點都同你打爆,翠林出土瓜灣唔使搭啦

未有武肺前 105 疏既程度係 296M 可以咩時間寶儉樓都輕鬆執到十幾廿件,下繁打爆單層上山都仲得
正常寶儉樓上山會先排 105,但呢一兩年等 10 次有 9 次都係等到 296M 黎都未上到 105
10598C 發表於 2020-3-27 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-27 10:54
佢都無人揸車,泊既仲多過開,唔關回唔回得切車事,
加分段唔會影響佢行車路線,反正朝早翠林都打爆,寶 ...

正解
105有可能係塞車+唔夠司機(後者因素應該比較大)導致路線越嚟越疏,惡性循環下趕走咗一部份客
下繁上路沿線係唔使旨意上車,10次有10次都係等住105轉軚93K/297/15X+98A,除非行一大段路去高山
有時何文田出發寧願落歐化搭98D/98P,都唔行落高山搭105

而我話落寶林加個分段係想105做多一水客,保住呢條車海小巴線,甚至長遠105自己識派短途車寶儉樓上山
會有影響嘅固然係康盛翠林後冇得行寶康路入隧道,一定要停寶林,但你講得啱,翠林會唔使旨意上車
可能上午繁忙過後先加分段

我識有啲人而家都怕咗黨鐵寶林轉105,索性去坑口轉98A
而的確如果296M派單層而撞正105耐冇車,係識得頂閘上山
EX-TL 發表於 2020-3-27 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-3-26 12:48
香港商場有特色咩?全部都係copy & paste
唔見得康城商場可以"獨善其身"

開幕初期未必係c&p, 始終要做到先聲奪人, 唔搞啲gimmick引唔到客流入嚟行, 就俾唔到市場/股東知道商場定位, 得唔到多數人支持, 個名未做起就爛左, 想改就難.

無論初心係點, 好似apm咁引入一啲小商戶, 吸引多啲街坊生意, 之後因為要跑數, 先要c&p吸多啲外區客入嚟.

荃灣海之戀個商場, 擺明就係屋苑商場級數, 商場名已經反映左, 初期引入特色店舖可期, 但未來會變成點, 仍是未知之數.

康城係參照太古城去做, 其實預視到商場部分走咩格調, 有啲咩商舖類型進駐, 即使係超市 街市, 會用咩品牌經營, 都係估到嘅, 有機會成為將軍澳旗艦商場, 所以民生消費坑寶會貼地啲.

反而諗吓會撥幾大部分去做教育, 大部分買康城嘅都係年輕夫婦, 地理上自成一國, 總唔可能下下搭車出去補習 玩興趣班, 但又要諗埋康城幾乎冇學校, 普遍返學都要出去將南坑寶, 來回兩地靠晒地鐵, 有啲盲點唔就腳, 如果唔能夠完全靠晒本身商場或者地鐵通勤, 小巴就發揮到直達作用, 慳到交通時間.
JX9097 發表於 2020-3-27 12:37 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-3-27 00:33
康城去寶林應該一定鐵啦,唔會俾 $8.8 搭小巴,仲要咁疏

康城去寶林坐黨鐵都唔見得吸引屈嚟屈去, 隨時仲跌入無限輪迴
所以將北同康城基本上無冇乜linkage
3ASV174 發表於 2020-3-27 12:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-3-27 12:08
正解
105有可能係塞車+唔夠司機(後者因素應該比較大)導致路線越嚟越疏,惡性循環下趕走咗一部份客
下繁 ...

106 運通年代真係開過將軍澳落山短棍,
105 就好似真係從未見過區內短棍,老老實實做長途先,夜晚成日返到將軍澳寧願行寶琳路快手私出去做下單,都唔會去偷人雞

同埋 105 路線一向都好隨意
消防局上滿佢可以走入消防局調頭返寶康路都夠膽,欣明苑上滿佢去寶順路上隧道又試過,見將軍澳隧道塞車去到靈康路口調頭行寶琳路走有一排直頭係常見
JX9097 發表於 2020-3-27 13:09 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-3-27 12:29
開幕初期未必係c&p, 始終要做到先聲奪人, 唔搞啲gimmick引唔到客流入嚟行, 就俾唔到市場/股東知道商場定 ...

個人唔會抱太大期望可能最終嘅"selling point"就係溜冰場