hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將轉投古典部的11.3米巴士名單
開啟左側

[小道消息] 將轉投古典部的11.3米巴士名單

天空之神 發表於 2020-4-7 07:39 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2020-4-4 00:29
半豪+21XX普遍都爽 哩數高有基本保養都唔會差搵錢ge線 城仔就會好好照顧

專二堆歐三牛肺咁 完全兩回事

退之前果 1-2 年批 21/22 好虧

但一定好過批 23,同老九批 E3ATR
變哂聲
.
HV9990 發表於 2020-4-8 05:42 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-7 06:04
23用voith
Voith起步唔快嘅食得屎啦
好力喎 部部最快都係70 你想點樣比較?

專利23xx有8部
新巴12xx就得6部可以過非專,另外5部人力車
咁我想問下8部俾件6+5部穩陣啲
定6部俾件8+5部穩陣啲呢?

同埋拆件呢樣嘢有晒證據架啦
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1123263-1-34.html

另外回埋你#60,本身部車都諗住退
係復活節假後唔夠車到迫住拉埋佢哋挨一日半日
咁你覺得佢車況會好得去邊?
正如你試下批半豪,甚至某幾部蘭尾日
你走去問下個司機睇下係咪答你早退早着?
KCRC . Keep Moving
RH7685 發表於 2020-4-8 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-4-8 05:42
專利23xx有8部
新巴12xx就得6部可以過非專,另外5部人力車
咁我想問下8部俾件6+5部穩陣啲

嘩原來仲要睇埋穩唔穩陣
咁8XX咪好唔穩陣
得返3355 56留件俾晒14部8XX
仲要兩部都只係留擔
其他嘢攞晒去湯
如果留件係咁重要嘅 人力車同有頂12XX大可以早退去完成你所謂嘅「留件」
又可以讓位俾新車出
點解唔得先?

你係都要話肯整嘅話一定車況唔差
咁佢而家肯唔肯整23?
佢肯嘅會唔會有呢個情況出現?
21 22唔敢講啦 蘭行廿幾年都冇乜嘢 冇垃圾環保政策嘅話隨時而家仲行緊
RH7685 發表於 2020-4-8 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-4-7 07:39
退之前果 1-2 年批 21/22 好虧

但一定好過批 23,同老九批 E3ATR

E3 ATR好過23好多
23操勞過度 冇避震冇力 聲都變埋
HV9990 發表於 2020-4-9 04:17 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-8 08:22
嘩原來仲要睇埋穩唔穩陣
咁8XX咪好唔穩陣
得返3355 56留件俾晒14部8XX

乜23xx同8xx副波箱同偈唔同架?
多謝你提一提我,仲要留埋件俾8xx

有啲蘭臨退嗰排已經變晒聲又冇冷氣又漏熱氣
加埋蘭平時已經俾人嗌重軚
你咪睇下啲司機想唔想佢早啲退

RH7685 發表於 2020-4-9 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-4-9 04:17
乜23xx同8xx副波箱同偈唔同架?
多謝你提一提我,仲要留埋件俾8xx

23同8xx個波箱都唔同
8部行李23要留哂俾20部車 咁照你所講咪好唔穩陣囉?
BTW 你有冇睇過之前23留咗啲咩?好多都冇話要留埋副偈

蘭廿幾年車 23就十幾年
犀利喎 咁都有得比較
HV9990 發表於 2020-4-10 02:55 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-4-9 14:02
23同8xx個波箱都唔同
8部行李23要留哂俾20部車 咁照你所講咪好唔穩陣囉?
BTW 你有冇睇過之前23留咗啲咩 ...

巴典、hkbric同1005都寫係一樣既,唔知你個source喺邊度嚟喇
過得非專既車款都已經攞到盡,你覺得當時城新有得揀咩?

拎蘭嚟講就係想說明一部車你keep住執
同臨尾幾個月又佢自生自滅已經係兩回事

RH7685 發表於 2020-4-10 03:07 來自手機 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2020-4-10 02:55
巴典、hkbric同1005都寫係一樣既,唔知你個source喺邊度嚟喇
過得非專既車款都已經攞到盡,你覺得當時城 ...

自己睇Across啦
城巴唔會冇得揀 佢要轉嘅 嗰陣一樣可以搵E500
點會冇車?

HV9990 發表於 2020-4-12 03:19 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-4-10 03:07
自己睇Across啦
城巴唔會冇得揀 佢要轉嘅 嗰陣一樣可以搵E500
點會冇車?

Across咪1005囉
What is the difference?
未命名 - 2.jpg

吓吹吹下又去咗E500嗱
佢係想一舖過轉E500既就晨早早5、6年前做咗啦
駛好似而家咁幾年要搞一次換車大龍鳳玩自己咩?

RH7685 發表於 2020-4-12 03:29 來自手機 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2020-4-12 03:19
Across咪1005囉
What is the difference?

我先喺到承認我上邊的確有錯
係囉 既然一樣
3355 56都唔留引擎同波箱
而家係人地有件都唔留
喺你眼中留件嘅所謂「穩陣」係咁重要?

城仔嗰陣點會冇得揀
有歐四車架喎
究竟係冇得揀定求其揀?
冇人知